Jelenlegi hely

Címlap » Rólunk írták

2011-2015

 

 

 

Rólunk írták

 

 

Kívánságlufi, kutyás- és vízilabdás bemutató az Aranyossy gyermeknapján
 

2015. május 28. Csütörtökön rendezték meg az Aranyossy Ágoston Óvoda és Általános Iskola hagyományos gyereknapi rendezvényét, amelyen idén is számos különlegességgel lepték meg a gyerekeket. A részletekről Gémes Lilla gyógypedagógust hallják.
- Minden évben hatalmas várakozás előzi meg a gyereknapot. A tanárok szervezéssel, míg a diákok lázas izgalom töltik az előkészület perceit. Idén sem volt ez másképp az Aranyossy Ágoston Óvoda és Általános Iskolában, ahol egészen különlegesen programokban lehetett része a gyerekeknek - mondta el Gémes Lilla gyógypedagógus.
Elsőként mindenki táncos testmozgással hangolódhatott rá a rendezvényre, majd a rövid szünetben gazdagabbak lehettek a gyerekek egy csillámtetkóval, bingózhattak, vagy éppen színezhettek. Különlegesség volt, hogy megírhatták kívánságaikat, amiket a nap végén héliumos lufi segítségével egészen az égig röptettek abban a reményben, hogy minden álmuk, vágyuk valóra válik.
A program következő részében egy látássérült férfi hozta el kutyusát, és beszámolt mindennapi életéről, illetve a gyerekek kérdéseket intézhettek a kisteleki Sándor bácsihoz. A diákok ritka őszinteséggel fordultak a vak férfihoz, egészen hétköznapi dolgokra voltak kíváncsiak, de megfogalmaztak olyan érdekes kérdéseket is, miszerint hogyan képes az életét egy kutyára bízni.
Majd a vásárhelyi vízilabdások egyik edzője, illetve két csapattagja tartott előadást, bemutatót a gyerekeknek, amelynek során a tanulók felpróbálhatták a pólós sapkákat, illetve játszhattak a labdákkal.
 

Promenád.hu 

 


 

Lóháton nincs határ – Galériával, eredményekkel frissítve!
 

2015. május 16. Szombaton rendezték meg a XV. Országos Gyermek Terápiás Lovas Fesztivált az Aranyossy Ágoston Általános Iskola Alapítványa és a Dél-Alföldi Lovasudvar szervezésében. A versenyen 9 csapat 61 nevezettje mérte össze tudását 4 kategóriában.
Az ország különböző pontjairól érkeztek a gyerekek és kísérőik Hódmezővásárhelyre, a Dél-Alföldi Lovasudvar lovardájába.
Jöttek csapatok Szentesről, Mezőhegyesről, Székesfehérvárról 2 csapat, Homokról, Mosonmagyaróvárról, Békéscsabáról, Pákozdról, de volt saját csapata az Aranyossy Ágoston Általános Iskolának és a Dél-Alföldi Lovasudvarnak is.
- A lovasterápia egy képességfejlesztő terápia, amellyel nagyon sok területet lehet célirányosan fejleszteni a lovas közegben – árulta el Kissné Hatvani Erika lovasterapeuta, gyógypedagógus, az Aranyossy Ágostón Óvoda és Általános Iskola tagintézmény-vezetője.
A rendezvényt Molnárné Kecskeméti Rita nyitotta meg, aki biztosította a gyerekeket arról, egy barátja már mindenkinek van itt, mégpedig a ló. Azonban arra bíztatott mindenkit, használja ki ezt a napot, hogy minél több ismerőst, barátot szerezzen az ország több pontjáról.
A lovas fesztivál fővédnőke Dr. Edvi Péter, a Nemzetközi Gyermekmentő Szolgálat Alapítvány elnöke, Magyar Lovasterápia Szövetség Alapítvány elnöke, valamint védnökei Almási István polgármester és Gálné Bánfi Katalin, a Dél-Alföldi Lovasudvar tulajdonosa voltak.
A gyerekek nagy izgalommal, koncentrációval vágtak bele a versenyzésbe. 4 kategóriában mérkőzhettek meg. Az önálló lovaglás során a gyerekek egy pályán haladtak végig, amelyen különféle ügyességi feladatokat hajtottak végre, úgymint szlalomozás, tárgyfelvétel, folyósón való áthaladás.
A következő kategóriában eszköz nélküli kellett kiviteleznie a versenyzőnek egy előre begyakorolt feladatsort. Majd egy eszközös feladatsor következett, amelyben különböző ügyességi feladatok voltak.
Valamint gyógypedagógiai lovastorna kategóriában kipróbálhatták magukat a versenyzők, amelyben 3, illetve négy kötelező (alapülés, törökülés, malom, a 12 éven felülieknél ehhez jött még hozzá a zászló) és 3 szabadon választott elemet kellett bemutatnia a gyerekeknek.
Aki nem versenyzett, az sem unatkozott: kézműveskedni és játszani lehetett az udvaron, illetve csodálva szemlélni a szebbnél szebb lovakat és az ügyes versenyzőket.
 

Promenád.hu 

 


 

Nyuszi várással zárult az Aranyossy Napok
 

2015. április 1. Répaevő verseny, célba dobás, tojásdíszítés és rengeteg mosoly – ezzel zárult az Aranyossy Napok programsorozat szerdán.
Az ötödik és egyben zárónapjához érkezett szerdán az Aranyossy Napok. A lelkesedés – mind a pedagógusok, mind a gyermekek részéről – azonban nem lankadt. Ugyanúgy, ahogy az egész programsorozatot, az utolsó napot is óriási energiával kezdték meg a szervezők.
- Ezúttal a húsvét ünnepköre került középpontba. A cél, hogy a gyerekek jobban megismerkedjenek a szokásokkal, az ünnephez kapcsolódó kulturális tényezőkkel. Ennek érdekében rengeteg programot szerveztünk – mondta el Braun Katalin, az Aranyossy Ágoston Óvoda és Általános Iskola pedagógusa.
Az elméleti ismereteket is játékos formában sajátíthatták el a gyerekek: volt keresztrejtvény, szókereső, igaz-hamis feladvány.
Aki pedig egy kicsit mozogni szeretett volna, az sem csalódott. Sorversennyel és célba dobással is készültek a szervezők, akik arról is gondoskodtak, hogy a rekeszizmok se lustuljanak el – a répaevő verseny izgalmai közepette hatalmas nevetés töltötte meg a termet.
A fiúk locsoló versért cserébe piros tojást kaptak, a lányok pedig a húsvét szimbólumát dekorálhatták ki.
Hét állomáson zajlottak a programok, aki jól teljesített, jutalmat kapott. Az Aranyossy Napok mosolydélutánnal zárult, ahol a hét legjobban teljesítőit jutalmazták.

Égető Réka

 

Promenád.hu 

 


 

A fenntarthatóság jegyében zajlott a nap az Aranyossy-ban
 

2015. március 31. Környezetünk és testünk egészségének megőrzésére hívták fel a figyelmet az Aranyossy Ágoston Óvoda és Általános Iskolában kedden.
Az iskola pedagógiai programjában kiemelt célként szerepel a környezettudatos szemlélet, illetve az egészséges életmódra nevelés.
Így az Aranyossy Napok keretében egészség- és környezetvédelmi napot szerveztek, amelyen számos külső segítséget kapott az intézmény.
- Egészséges társadalmat csak úgy tudunk nevelni, ha mindennapossá válik életünkben ez a két terület. Gyermekeink napjuk nagy részét iskolában töltik, ezért is fontos, hogy az oktatási intézmények foglalkozzanak a kérdéssel – fogalmazta meg Farkas Miklósné, az iskola gyógypedagógusa.
A reggel az újrahasznosítás jegyében zajlott. A gyerekek hulladékok felhasználásával kézműveskedtek. Az elkészült művekből kiállítást rendeztek.
A nap további részében a rendőrség szakemberi tartottak közlekedésbiztonsági előadást, amelynek keretében táblákat készíthettek, illetve akadálypályát is kipróbálhattak. A diákok forgószínpadszerűen vettek részt az egyes programokon, előadásokon. A nap folyamán megszerzett tudásukról a program zárásaképpen teszt formájában adhattak számot.

Égető Réka

 

Promenád.hu 

 


 

Az autizmussal élő gyerekek életútjáról tanácskoztak az Aranyossy-ban
 

2015. március 30. Az Aranyossy Napok szakmai részeként az autizmus kérdéseivel foglalkoztak hétfőn. Helyi és országos szakemberek bevonásával tárgyalták az autizmussal élő gyerekek jelenlegi és jövőbeni lehetőségeit az Aranyossy Ágoston Óvoda és Általános Iskolában.
Az autizmus egy változatos spektrumzavar, viselkedésprobléma, amely három részképességet érinthet: szociális és kommunikációs készségek zavarában jelentkezhet, valamint a rugalmas viselkedésszervezés területét érintheti.
Az Aranyossy Ágoston Óvoda és Általános Iskolában 2007 óta foglalkoznak autizmussal élő gyerekekkel. Jelenleg 4 csoportban folyik oktatásuk: egy óvodai, két alsós és egy felsős csoportban. Minden csoporttal két gyógypedagógus és egy asszisztens foglalkozik, illetve az óvodai csoportot kiegészíti még egy dajka munkája is.  Az autista csoportokban speciális módszerekkel oktatják a gyerekeket.
Fontos az ő esetükben a téri és időbeli struktúrák meghatározása, illetve folyamatosak a viselkedés terápiás módszerek. A tér, amelyben az autista csoportok nevelése, oktatása, fejlesztése zajlik szintén speciálisan kialakított: mindennek megvan a maga helye, az értelmezést vizuális jelekkel segítik, külön pihenősarkok vannak, és főleg az óvodásoknál nagyon sok játék – fogalmazott Nagy Csilla, az Aranyossy Ágoston Óvoda és Általános Iskola tagintézmény-vezető helyettese.
A hétfői szakmai nap fontosságát az adja, hogy az Aranyossy Általános Iskolában az idei évvel kerül az első autista csoport az iskola védőszárnyai alól. Az intézményben oktató pedagógusok megosztották a több mint 90 résztvevővel tapasztalataikat, illetve szegedi és budapesti szakemberek hozták el saját példáikat.
- Nem adhatunk egységes választ, hogy mi fog történni ezekkel a gyerekekkel. Egy részük tovább fog menni a meglévő iskolákba: ezek lehetnek többségi középiskolák, gyógypedagógiai intézményrendszeren belüli iskolák, szakmatanulásra alkalmas oktatóközpontok, illetve egy másik lehetőség lehet a szociális nappali vagy bentlakásos ellátás is – mondta el Őszi Tamásné gyógypedagógus, az Autizmus Alapítvány vezetője, aki az autizmussal élő gyerekek általános iskola utáni lehetőségeivel kapcsolatban tartott előadást.
Nagyon világos, egyenes út még nem épült ki az autista gyerekek számára. Az általános iskolai fejlesztés ugyan országszerte többé-kevésbé megoldott, azonban a felmenő rendszer nagyon hiányos.
Csak személyre szabott tanácsadást lehet adni: a gyermek képességprofiljától, érdeklődési körétől függ, hogyan tud továbbhaladni, és az igazi kérdés nem is az, hol, hogyan tudja középfokú tanulmányait folytatni, hanem az egész életút, ami érdekes, hogy milyen felnőttkori lehetőségei vannak.
A cél, hogy tevékeny, önálló életvitelt tudjon megvalósítani az adott gyerek, amihez azonban nagyon fontos a támogató közeg megléte.  Ahhoz, hogy az ellátás kiépülhessen, országos és helyi szintű érdekérvényesítés fokozására lenne szükség, hiszen hiányterületről beszélünk.

Égető Réka

 

Promenád.hu 

 


 

Tündérek, boszik, szeretet és megemlékezés az Aranyossy napok megnyitóján

 

2015.03.27. Megható és szeretetteljes István Attila emlékesttel nyitott az Aranyossy napok 2015-ben.
Aranyossy napok megnyitó galéria
Aranyossy napok megnyitó galéria
Péntek este az Aranyossy Ágoston Általános Iskola és Óvoda tanulói és a pedagógusaié volt a főszerep a Bessenyei Ferenc Művelődési Központ színpadán.
Az Aranyossy napok megnyitásaként az érdeklődők megtekinthették Kiss Réka „Fény és Árnyék” című fotókiállítását, majd Lelkes István festőművész megnyitóbeszéde után kezdetét vette az István Attila emlékest.
Szívszorító és megindító előadásokat láthattunk a színpadon az intézmény tanulói és a vendégszerepet vállaló diákok által. Bekukkanthattunk a Varázslatos meseerdőbe az óvodások által, az első osztályosok bemutatták a boszorkánytanodát, meghallgattuk a Magashegyi Underground együttes Árnyékok című számát a Bethlen Gábor Gimnázium három tanulója: Nagy Krisztina, Melegh Tamás és Juhász Csaba előadásában.
A nagyszerű kezdés után a Liszt Ferenc Ének - Zenei iskola kórusának előadásának lehettünk szem-, és fültanúi, ők a Valahol Európában musical a „Zene az kell” című részletét adták elő. A műsorszámot különlegessé tette, hogy a színpad közepén az intézmény autista kisgyermekekből álló Szivárvány csoportja árnyjátékkal közvetítette felénk a feltétel nélküli szeretetet. A nézőtéren pedig előkerültek a zsebkendők. A folytatásban az autizmussal élő tanulók és pedagógusaik Spanyolországba repítettek bennünket - egy tánc erejéig.
Az est folyamán láthattunk egy hip-hop előadást, fellépett a Tinci-tánci tánccsoport, és esernyőjével beköszönt a színpadra Mary Poppins is, magával hozva néhány esernyő mögé bújt diákot is. A szentesi Szilver Tánccsoport Egyesület két ifjú növendéke, Gálfi Petra és Rischák Balázs nem csak egy műsorszámban tűnt fel lehengerlő tánctudásukkal. A Macskák musical világába az intézmény 3.-4.-5. osztályos tanulói kalauzoltak el bennünket.
„A szeretet fénye” című rajzpályázatra 101 pályamunka érkezett, a zsűri nevében Szabó Gáborné címzetes igazgató és Lelkes István festőművész adta át a díjakat a kis művészeknek, akik bátran álltak színpadra és mosolyogva vették át az őket megillető ajándékokat.
Az est második részében István Attilára, az intézmény kiváló tanítójára, az iskola alapítványának elnökére emlékeztek. A színpad elsötétült, a nézőtér elcsendesült, a közönség a könnyeivel küszködve nézte végig az István Attiláról szóló, az ő sokoldalúságát, szeretetteljességét bemutató képösszeállítást. A további műsorszámok alatt sem maradt a szem szárazon. „Úgy tartják, hogy az angyalok értik a jelbeszédet”- hangzott el a konferáláskor, ezért egy közös dal éneklésével, és annak jelelésével üzenték az intézmény dolgozói és tanulói, hogy mennyire hiányzik számukra munkatársuk, tanítójuk. A dalban vendégszerepelt Bálint Anita énekkel és Gulyás - Szabó Szilveszter zongorakísérettel.

 

A záróképen együtt állt színpadra a műsorban résztvevő összes kisgyermek és felkészítő tanáraik, a háttérben pedig velük együtt láttuk István Attilát is.

Zárszóként Kissné Hatvani Erika, az intézmény igazgatója megköszönte az est csodálatosságáért dolgozó pedagógusoknak és diákoknak a nagyszerű munkáját, a jelenlévők érdeklődését és egy ölelés erejéig szólította az est főszervezőjét, Nagyné Laskai Nórát: „Attila most biztosan nagyon büszke.”

 Laskai Nelli

Vásárhely24

 


 

„Egy virág az intézményért" - március 26-án kezdődnek az Aranyossy napok

2013.03.04. Kiss Réka fotókiállítás és István Attila emlékest a nyitónapon. A bevételből az intézmény tanulóinak fejlesztését támogatják.
Az Aranyossy Ágoston Általános Iskola Alapítványa minden évben megrendezi a kiállítással, gálával, konferenciával gazdagított Aranyossy napokat, mely az intézmény dolgozóinak, tanulóinak, támogatóinak összefogásával jön létre. Célja, hogy munkájuk, életük bemutatása által támogatókat szerezzenek az alapítvány működéséhez. Az alapítvány anyagi támogatást nyújt az intézmény tanulói számára, hogy a fejlődésükhöz szükséges terápiás lovagoltatásban és úszàsban részt vehessenek.
A tavalyi év nagyon szomorú volt az alapítvány ês az iskola életében. 2014. àprilis 15 - én tragikus hirtelenséggel hunyt el István Attila, az alapítvány nagyra becsült elnöke, az Aranyossy Ágoston Általános Iskola kiváló tanítója.

Az egyhetes program 0. napján az intézményt virággal díszitik fel, majd az 1. napon, március 27-én, pénteken, 17 órakor Kiss Réka „Fény és árnyék” című fotókiállítása után, 17 óra 30 perckor veszi kezdetét az István Attila emlékest a Bessenyei Ferenc Művelődési Központ Színháztermében. Az est keretén belül helyet kap „A szeretet fénye" rajzpályázat díjkiosztója is. Kiss Réka fotói 2000 Ft-os áron megvásárolhatóak, mely összeggel az alapítványt támogatják.
A további programokról az iskola honlapján tájékozódhat.
A nyitónapra a belépés 500 Ft, a támogatójegy 1000 Ft, amit a helyszínen vagy az Aranyossy Ágoston Általános Iskolában lehet megvásárolni.
A szervezők minden érdeklődőt szeretettel várnak!

Laskai Nelli

Vásárhely24

 


 

Nyuszi várással zárult az Aranyossy Napok

2015.01.01. Répaevő verseny, célba dobás, tojásdíszítés és rengeteg mosoly – ezzel zárult az Aranyossy Napok programsorozat szerdán.

 

Az ötödik és egyben zárónapjához érkezett szerdán az Aranyossy Napok. A lelkesedés – mind a pedagógusok, mind a gyermekek részéről – azonban nem lankadt. Ugyanúgy, ahogy az egész programsorozatot, az utolsó napot is óriási energiával kezdték meg a szervezők.

 

- Ezúttal a húsvét ünnepköre került középpontba. A cél, hogy a gyerekek jobban megismerkedjenek a szokásokkal, az ünnephez kapcsolódó kulturális tényezőkkel. Ennek érdekében rengeteg programot szerveztünk – mondta el Braun Katalin, az Aranyossy Ágoston Óvoda és Általános Iskola pedagógusa.

 

Az elméleti ismereteket is játékos formában sajátíthatták el a gyerekek: volt keresztrejtvény, szókereső, igaz-hamis feladvány.

 

Aki pedig egy kicsit mozogni szeretett volna, az sem csalódott. Sorversennyel és célba dobással is készültek a szervezők, akik arról is gondoskodtak, hogy a rekeszizmok se lustuljanak el – a répaevő verseny izgalmai közepette hatalmas nevetés töltötte meg a termet.

 

A fiúk locsoló versért cserébe piros tojást kaptak, a lányok pedig a húsvét szimbólumát dekorálhatták ki.

Hét állomáson zajlottak a programok, aki jól teljesített, jutalmat kapott. Az Aranyossy Napok mosolydélutánnal zárult, ahol a hét legjobban teljesítőit jutalmazták.

Égető Réka 

 

Promenád.hu  

 


 

Aranyossy Napok 2015

 

2015.03.28. Ismét programok sokasága színesíti az idei Aranyossy Napokat. A hódmezővásárhelyi Aranyossy Ágoston Óvoda, Általános Iskola a sajátos nevelési igényű gyermekek és tanulók nevelésével, oktatásával, képességfejlesztésével foglalkozik.

A tavaly óta a Kozmutza Flóra Általános Iskola és Szakiskola Tagintézménye, a hódmezővásárhelyi Aranyossy Ágoston Óvoda, Általános Iskola hagyományos programsorozata március 27-én a Bessenyei Ferenc Művelődési Központban fotókiállítással, műsorral, benne az iskola padagógusára, István Attilára emlékező esttel kezdődött. Az iskola diákjai mellett, vendégelőadók színes vidám, látványos zenés műsorral készültek.

Hódmezővásárhelyen sokak által szeretett, - vitalitása, elhívatottsága, embersége miatt - tisztelt pedagógus, az iskola alapítványának kuratóriumi elnökeként évek óta az Aranyossy Napok „lelke”, az iskola hagyományos programsorozatainak gondos szervezője is volt. Rá emlékeztek vetített fotókkal, műsorral az est második részében. A műsor végén a színpadon a gyerekek és tanárok mögött István Attila fotójával zárult az est.

Március 26-tól kezdődtek az idei Aranyossy Napok, amellyel elsősorban az a céljuk, hogy megmutassák a szülők és az érdeklődők számára, mit tudnak az iskolába járó sajátos nevelési igényű gyermekek. A gyerekek bemutatója, a számukra összeállított sport- és egyéb programok mellett, szakmai találkozóra is sor kerül minden évben.
Az április elsejéig tartó programok közül a hétfő szakmai nap lesz, kedden az egészség- és a környezetvédelemre teszik a hangsúlyt. Ebbe persze belefér a biztonságos kerékpározás fontossága is, ügyességi versenyek, bemutatók kíséretében. Majd elsején a Tornateremben családi nappal zárulnak az idei Aranyossy Napok.

 

Vásárhelyi hírek

 


 

 

Az autizmussal élő gyerekek életútjáról tanácskoztak az Aranyossy-ban

2015.03.30. Az Aranyossy Napok szakmai részeként az autizmus kérdéseivel foglalkoztak hétfőn. Helyi és országos szakemberek bevonásával tárgyalták az autizmussal élő gyerekek jelenlegi és jövőbeni lehetőségeit az Aranyossy Ágoston Óvoda és Általános Iskolában.

 

Az autizmus egy változatos spektrumzavar, viselkedésprobléma, amely három részképességet érinthet: szociális és kommunikációs készségek zavarában jelentkezhet, valamint a rugalmas viselkedésszervezés területét érintheti.

 

Az Aranyossy Ágoston Óvoda és Általános Iskolában 2007 óta foglalkoznak autizmussal élő gyerekekkel. Jelenleg 4 csoportban folyik oktatásuk: egy óvodai, két alsós és egy felsős csoportban. Minden csoporttal két gyógypedagógus és egy asszisztens foglalkozik, illetve az óvodai csoportot kiegészíti még egy dajka munkája is. Az autista csoportokban speciális módszerekkel oktatják a gyerekeket.

 

Fontos az ő esetükben a téri és időbeli struktúrák meghatározása, illetve folyamatosak a viselkedés terápiás módszerek. A tér, amelyben az autista csoportok nevelése, oktatása, fejlesztése zajlik szintén speciálisan kialakított: mindennek megvan a maga helye, az értelmezést vizuális jelekkel segítik, külön pihenősarkok vannak, és főleg az óvodásoknál nagyon sok játék – fogalmazott Nagy Csilla, az Aranyossy Ágoston Óvoda és Általános Iskola tagintézmény-vezető helyettese.

 

A hétfői szakmai nap fontosságát az adja, hogy az Aranyossy Általános Iskolában az idei évvel kerül az első autista csoport az iskola védőszárnyai alól. Az intézményben oktató pedagógusok megosztották a több mint 90 résztvevővel tapasztalataikat, illetve szegedi és budapesti szakemberek hozták el saját példáikat.

 

- Nem adhatunk egységes választ, hogy mi fog történni ezekkel a gyerekekkel. Egy részük tovább fog menni a meglévő iskolákba: ezek lehetnek többségi középiskolák, gyógypedagógiai intézményrendszeren belüli iskolák, szakmatanulásra alkalmas oktatóközpontok, illetve egy másik lehetőség lehet a szociális nappali vagy bentlakásos ellátás is – mondta el Őszi Tamásné gyógypedagógus, az Autizmus Alapítvány vezetője, aki az autizmussal élő gyerekek általános iskola utáni lehetőségeivel kapcsolatban tartott előadást.

 

Nagyon világos, egyenes út még nem épült ki az autista gyerekek számára. Az általános iskolai fejlesztés ugyan országszerte többé-kevésbé megoldott, azonban a felmenő rendszer nagyon hiányos.

Csak személyre szabott tanácsadást lehet adni: a gyermek képességprofiljától, érdeklődési körétől függ, hogyan tud továbbhaladni, és az igazi kérdés nem is az, hol, hogyan tudja középfokú tanulmányait folytatni, hanem az egész életút, ami érdekes, hogy milyen felnőttkori lehetőségei vannak.

A cél, hogy tevékeny, önálló életvitelt tudjon megvalósítani az adott gyerek, amihez azonban nagyon fontos a támogató közeg megléte. Ahhoz, hogy az ellátás kiépülhessen, országos és helyi szintű érdekérvényesítés fokozására lenne szükség, hiszen hiányterületről beszélünk.

Égető Réka 

 

Promenád.hu  

 


 

 

A szeretet fényével ragyogtak az Aranyossy-sok - Galériával!

2015.03.27. Ünnepélyes keretek között nyitották meg az Aranyossy Napokat péntek este a Bessenyei Ferenc Művelődési Központban. Kiss Réka fotóművészeti tárlatával indult a program, majd az iskola tanulói adták elő produkcióikat.

"Fény és árnyék" címmel nyílt meg Kiss Réka fotókiállítása a Bessenyei Ferenc Művelődési Központban. A lenyűgöző képek tökéletes hátteréül szolgáltak az estnek.

 

 

- Az ember állandó vágya, hogy az elillanó időt megőrizze. Ennek egyik módja a fotót készít a pillanatról. Fényképezni - és a világot látni - sokféleképpen lehet. Kiss Réka csodálatos fotóit látva nem tudtam szóhoz jutni. Az élet apró semmiségeit örökíti meg olyan értő szemmel, amitől aztán nem tud szabadulni a befogadó elme - méltatta megnyitóbeszédében a művészt Lelkes István festő.

 

 

A tárlat megnyitása után került megrendezésre az István Attila Emlékest. Az Aranyossy Ágoston Óvoda és Iskola egykori pedagógusának állítottak emléket a diákok produkciójával. István Attila szívügye volt az immár 10 éve megrendezett műsor, az idei az első, amikor nem őr rendezte.

Az estet belengte azonban az ő szellemisége, de a róla készült fényképekkel is megidézték az alakját.

A diákok műsorszámai nagyon változatos stílust mutattak: volt itt drámai játék, pantomim előadás, rengeteg táncos és zenés-énekes produkció.

Vicces és megható momentumok váltogatták egymást. Jó volt látni - még külső szemlélőként is -, ahogyan a koreográfiákat betanító pedagógusok a színpad szélén, vagy éppen a produkció részeseként bíztatják tanítványaikat, akik végre megmutathatták a hetek, hónapok óta folyó tanulás eredményét.

 

 

 

Az iskola tanulói mellett vendégszereplőként lépett fel Bálint Anita, Nagy Krisztina, Melegh Tamás, Juhász Csaba, Rischák Balázs, Gálfi Petra, a Klauzál Gábor Általános Iskola Hip-Hop Tánccsoportja, valamint a Liszt Ferenc Ének-zenei Általános Iskola Anglelorum Kórusa.

 

 

Szintén a vendégszereplők táborát erősítette Gulyás-Szabó Szilveszter zongorista, aki a következőképpen foglalta össze az intézménnyel való kapcsolatát: "Pár évvel ezelőtt kért fel István Attila, hogy kísérjem az egyik kórusukat, és azóta több rendezvényükön közreműködtem. Már egész kiskorom óta fontosnak éreztem, hogy másokon segítsek, hiszen a későbbi oktató munka során is kamatoztatni fogom tudni azt itt megszerzett tapasztalatokat, illetve a zenének ez a része is nagyon érdekel. Az István Attila Emlékest keretében zenei kísérettel járultam hozzá a produkcióhoz."

 

 

 

Nehéz objektívnak maradni egy ilyen est után. Irigylésre méltó a szülők, pedagógusok és gyerekek összefogása, odafigyelése egymásra.

Égető Réka

 

Promenád.hu 

 


 

Virágokkal díszítették az Aranyossy-t

2015. március 26. Immár hagyomány, hogy az Aranyossy Napok programsorozat virágültetéssel veszi kezdetét. Az Aranyossy Ágoston Óvoda és Általános Iskola rendezvényének kezdő, 0. napján gyerekek, szülők és pedagógusok közös erővel csinosították az intézmény udvarát.

 

 

 

Igazi tavaszi zsongás kerekedett az Aranyossy Ágoston Óvoda és Általános Iskola udvarán: mindenütt virágok, ásók, lapátok és rengeteg gyerek.

 

 

 

Ha azt hinnénk, hogy ezek a gyerekek kivonták magukat a munkából, tévedünk. Hatalmas lelkesedéssel ragadták meg a kerti eszközöket, hogy felássák a földet, és előkészítsék a virágoknak a talajt. Persze, a játékok sem maradhattak el, így teljes lett a kép, indulhatott az önfeledt, kötetlen szórakozás.

 

 

 

- Az, hogy közösen töltjük el ezt az időt, már önmagában egy nagyon örömteli dolog, és a gyerekek ezt mindig nagy lelkesedéssel fogadják, hiszen ezzel kizökkenünk egy kicsit a napi rutinból - fogalmazta meg Vízhányó Nóra gyógypedagógus, aki elmondta, hogy az idei év újítása, hogy minden csoport külön ládákba ülteti el virágait, és azokért felelősséggel is tartoznak a későbbiekben.

 

 

 

Fehér Zsolt szülőként vett részt a virágültetésben, aki az Aranyossy Napok több rendezvényére el fog menni. - Mind az iskola, mind a gyerekek, mind a szülők számára ez a program már hagyomány, és fontos, hogy egy szülő részt vegyen az ilyen jellegű kezdeményezéseken.

 

Égető Réka

 

Promenád.hu 

 


 

Holnap kezdődik a jubileumi Aranyossy Napok

2015. március 25. 10 éve rendezték meg először az Aranyossy Napokat Hódmezővásárhelyen, erről beszélgetett a szerdai Napraforgóban Kissné Hatvani Erika, a Kozmutza Flóra Általános Iskola, az Aranyossy Ágoston Óvoda és Általános Iskola tagintézmény-vezetője és a műsorvezető, Égető Réka.

 

 

 

Az Aranyossy Ágoston Óvoda és Általános Iskola az érzékszervi megbetegedéseken kívül minden sajátos nevelési igényű gyermekkel foglalkozik. Az intézmény 2004-ben vette fel Aranyossy Ágoston nevét, és immáron 10 éve rendezik meg az Aranyossy Napokat.

 

 

 

A programsorozat keretében rengeteg színes rendezvénnyel készülnek a szervezők, hetek, hónapok óta készülnek nagy lelkesedéssel az ott tanító pedagógusok és a diákok is. Szinte már hagyomány, hogy a 0. napon virágokkal díszítik az egész intézményt, a tavaszra készülve. Az első, pénteki napon kerül sor az ünnepélyes megnyitóra, amelyen Kiss Réka fotókiállítását rendezik meg, ünnepélyes keretek között hirdetik ki a „A szeretet fénye” rajzpályázat díjazottjait, illetve István Attila, az iskola egykori pedagógusának emléke előtt tisztelegnek egy produkcióval.

 

 

 

A hétfői szakmai nap témája az autizmus, amelyen számos szaktekintély szól hozzá a témához, valamint bemutatkoznak az iskola pedagógusai, illetve az itt dolgozó autista team is.

 

 

 

Ezen kívül lesz egészségnap, kutyaterápiával egybekötött környezetvédelmi foglalkozás, dramatikus játékok, és zárásképpen húsvétváró családi nap is.

 

Égető Réka

 

 

Promenád.hu 

 


 

 

Közel százan ugrottak medencébe - Galériával

2015. február 11. Tizenharmadik alkalommal rendezték meg a hódmezővásárhelyi Gyarmati Dezső Sportuszodában a Fogyatékkal élők diák és szabadidős megyei úszóversenyét. Közel 100 fiatal érkezett a megmérettetésre, akik három úszásnemben mutathatták meg tudásukat.
- Minden évben összejövünk itt a Gyarmati Dezső Sportuszodában, az elmúlt 13 évben pedig sok minden változott. Többek között felépült ez a csodálatos uszoda, így a téli időszakban is megrendezhetjük a versenyt – mondta el portálunknak Kissné Hatvani Erika, az Aranyossy Ágoston Óvoda és Általános Iskola tagintézmény-vezetője.
Ez alkalommal három településről érkeztek a fiatalok, Szegedről, Csongrádról és Hódmezővásárhelyről. 7 csapat, közel 100 versenyzője ugorhatott ma medencébe. Három korcsoportban zajlottak a küzdelmek, a fiatalok háromféle úszásnemben mérték össze tudásukat. 20 és 50 méteres mellúszásban, hasonló távokon gyorsúszásban és az 50 méteres hátúszás sem maradt ki a programból.
Kissné Hatvani Erika hozzá tette, hogy a gyerekek életében igen fontos momentum ez a verseny. Önbecsülést ad számukra, így érdemes odafigyelniük rá és felkészülniük.

szcs

 

 

Promenád.hu

 


 

Úszóverseny a fogyatékkal élőknek

2015. február 11. A Fogyatékkal Élők Csongrád Megyei Sportegyesülete közösen az Aranyossy Ágoston Óvoda, Általános Iskola megrendezi a XIII. fogyatékkal élők diák és szabadidős sportversenyét.

A versenyt 2015 február 11-én, 9 órakor tartják a hódmezővásárhelyi Gyarmati Dezső Sportuszodában. A rendezvény fővédnöke Almási István polgármester.
 

Promenád.hu

 


 

Szupernagy családi találkozó

 

2014. november 21. 2011-ben rendeztek először az Aranyossyban Márton napi mulatságot. ’Márton Madara’, ahogy a családi napot elnevezték, azóta is minden évben "szárnyal", igaz idén később tartották és Parti lett belőle.

Vagyis az idei bulit Márton napi Családi Partinak nevezték el, és egyre növekvő sikerének hála az Aranyossy iskola gyerekekből és szülőkből álló „nagy családja” idén már alig fért be a tornaterembe.
Ismét csak megállapítható, hogy a hódmezővásárhelyi Kozmutza Flóra Székhelyintézményhez tartozó Aranyossy Ágoston Iskola és Óvoda november 21-én rendezett családi délutánja nem sorolható semmiképp a néha egyhangúvá váló, évente ismétlődő jeles napokhoz kötődő iskolai rendezvények sorába. Mindez elsősorban a nagyon lelkes, innovatív, és minden ötletet örömmel felkaroló tanári karnak, másodsorban a jó dolgokra fogékony szülőknek köszönhető.

A vidám felnőttekkel, és még vidámabb gyerekekkel zsúfolt tornacsarnok, a finomságoktól roskadozó asztalokkal inkább hasonlított egy szuper nagy családi találkozóra, semmint egy iskolai rendezvényre.
Mint képeinken is látható, a kilenc asztal gyerekekből és szülőkből álló társasága nemcsak finomságok sokaságát kínálta, hanem versengtek is a legötletesebb, legszebb Márton-napi teríték címért.
A fergeteges, nevetéstől hangos délután során volt műsor, rajzpályázat eredményhirdetés, tombolahúzás, majd egy néptáncos pár „beindította” a táncos lábakat. Óvodások, iskolások, szülők együtt próbálgatták a libatopogóst és a libacsűrdöngölőst. A gyerekek és a szülők legtöbbje közben persze a libából otthon készült és itt tálalt ételekre, és a számtalan süteményre koncentrált. Igazi családias hangulatban folyt a körbekínálás, amelyből a tanárok sem maradhattak ki.

„A négy éve kitalált Márton Napi partizás ötletének megvalósításában az motivált minket, hogy egy közösségformáló, közösségépítő délutánt töltsünk el családias hangulatban – mondta, Kissné Hatvani Erika a tagiskola igazgatója.

 

Vásárhelyi hírek

 


 

Márton napi családi partit rendezett az Aranyossy 

 

 2014. november 24. A hagyományt teremtő rendezvényen számos program várta az érdeklődőket, amelyet november 21-én, 13 órától rendeztek meg.

„Nagyon nagy boldogság, amikor hagyományt tudunk teremteni, és úgy gondolom, hogy a Márton napi mulatság most már hagyomány” – fejezte ki örömét Kissné Hatvani Erika, tagintézmény-vezető. A rendezvényen részt vevőket számos program várta a délutánon. Az osztályok és a csoportok között asztaldíszítési verseny is zajlott, amelyet Lelkes István festőművész értékelt.
A szülőkkel való kellemes beszélgetéshez ideális környezetett biztosítottak az ötletesen feldíszített asztalok. Az iskola szavalóversenyének győztese újra elszavalta nyertes produkcióját. Ezen kívül a rajzpályázat eredményhirdetésére is sor került, amelyet szintén Lelkes István értékelt. Meghívott vendégként Bálint Anita adott elő, akinek nagy sikere volt a Márton napi mulatságon. Végül a Kankalin Néptáncegyüttes táncháza zárta a családi partit.

A fotókat köszönjük.

Megyeri József

 

 

Promenád.hu

 


 

Az esőben is versenyeztek - Eredményekkel! 

 

 2014. október 17. Hódmezővásárhelyi, makói, szentesi és szegedi diákok is összemérték gyorsaságukat és ügyességüket szerdán a Városi Stadionban. A megyei atlétika versenyen összesen 61-en vettek részt. Az ifjú sportolókat az eső sem zavarta meg.

Minden évben megrendezik a tanulásban akadályozott gyerekek megyei atlétika versenyét, melynek az őszi fordulóját idén is a vásárhelyi Stadionban tartották.
A sportesemény hivatalos megnyitóján Kissné Hatvani Erika, az Aranyossy Ágoston Óvoda és Általános Iskola tagintézmény-vezetője, és Horváth Zoltán sportreferens köszöntötte a megjelenteket.
A fiatalok futottak, kislabdát dobtak, súlyt löktek, valamint magasugrásban és távolugrásban is vetélkedtek. Kissné Hatvani Erika elmondta, e verseny során fedezik fel azokat a tehetséges diákokat, akiket a tanév során felkészítenek, és beneveznek a tavaszi fordulóba. Akik akkor a legjobban szerepelnek, azok kerülnek be az országos döntőbe, amit 2015 májusában tartanak Zánkán.

III. korcsoport:

Fejes Arnold: III. hely kislabdadobás,

Nagy Patrik: II. hely kislabda

Snóbli Attila : III. hely: 100m futás, II. hely 300m futás

Selmeczi Adrienn : II. hely 100m futás, III. hely távolugrás

Angyal Bettina : I. hely 300m futás, III. kislabdadobás

IV. korcsoport:

Snóbli József : I. hely 200m futás, III. hely súlylökés

Dékány Erika: III. hely távolugrás

Szabó Karolina: III. hely kislabdadobás , I. hely súlylökés

Dinka Erika II. hely kislabdadobás, II. hely súlylökés

Nagy Melinda Luca: I. hely kislabdadobás

Megyeri József

 

Promenád.hu

 


 

A teljesítmény sokat, a sikerélmény meg többet ér

 

2014. október 17. Idén is megrendezték Hódmezővásárhelyen a tanulásban akadályozott gyerekek atlétika versenyét, amelyet Aranyossy Ágoston tagintézmény szervez már évek óta.

Megyei Atlétikai Versenyre ezúttal 61- en, Szeged, Makó, Szentes, Hódmezővásárhely intézményeiből jöttek a gyerekek, 100- 200-400-800 méteres síkfutás, távolugrás, magasugrás, kislabdadobás számokban indultak, két korcsoportban. 

Minden intézményben kötelező testnevelés, ami azért is lényeges, mert a tanulásban akadályozott gyermekek a fizikai képességek területén is nagy különbségeket mutatnak. Gyakori a helytelen testtartás, a mozgásos ügyetlenség, a diszharmonikus mozgás. Ezért a tanterv szerinti testnevelésnek nagy szerepe van, hallottuk az egyik pedagógustól, október 15-én délelőtt a Városi Stadionban. 

Az atlétikai verseny a gyerekeknek jóval többet jelent mint részvételt. Találkozást jelent a megye különböző intézményei számára és nem utolsó szempont az sem, hogy a versenyzés izgalma, a teljesítmény sokat jelent. A győztesek számára a dobogóra felállni pedig mindent felülmúló sikerélményt jelent. 

Idén a házigazda Aranyossy Ágoston Iskola diákjain kívül a szegedi Wesley Általános Iskolából, a Bárczi Gusztáv Egységes Gyógypedagógiai Módszertani Intézményből, Szentesről a Rigó Alajos Általános Iskolából és Makóról a Pápay Endre Általános Iskolából versenyeztek a gyerekek.

A most lezajlott megyei bajnokság legjobbjai 2015 májusában a Zánkai Diáksport Fesztiválon vehetnek részt.

 

Az Aranyossy Ágoston Óvoda, Ált. Isk. tanulóinak eredményei:

 

III. korcsoport:

Fejes Arnold: III. hely kislabdadobás, 

Nagy Patrik: II. hely kislabda 

Snóbli Attila : III. hely: 100m futás,

 

II. hely 300m futás 

Selmeczi Adrienn : II. hely 100m futás,

 

III. hely távolugrás 

Angyal Bettina : I. hely 300m futás,

 

III. hely kislabdadobás

 

 

IV. korcsoport: 

Snóbli József : I. hely 200m futás,

 

III. hely súlylökés 

Dékány Erika: III. hely távolugrás 

Szabó Karolina: III. hely kislabdadobás,

 

I. hely súlylökés 

Dinka Erika II. hely kislabdadobás,

 

II. hely súlylökés 

Nagy Melinda Luca: I. hely kislabdadobás

 

Vásárhelyi hírek

 


 

Vásárhelyi lovasterápiás versenysikerek Fóton 

 

2014. szeptember 30. A Kozmutza Flóra Általános Iskola, Szakiskola, Aranyossy Ágoston Óvoda, Általános Iskola Tagintézményét, valamint az Aranyossy Ágoston Általános Iskola Alapítványát 10 fő képviselte Fóton a X. alkalommal megrendezett lovasterápiás versenyén. 

A versenyre 18 csapat több mint 160 sajátos nevelési igényű lovasa adta be nevezését. Az Aranyossy csapat szinte valamennyi versenyszámba benevezett a díjlovaglástól a lovastornáig. A verseny egyik különlegessége a csapat váltóverseny, melyen szintén képviseltettük magunkat.

Eredmények:

Jámbor Vilmos Emlékverseny csapatváltó: I. helyezés

A csapat tagjai: Szabó Andrea, Zsótér Dávid, Fazekas Krisztián, Kocsis József

Egyéni versenyszámokban:

Farkas Krisztián 1 aranyérem és 1 bronzérem (lovastorna és önálló lovaglás)

Zsótér Dávid 1 ezüstérem (lovastorna)

Szabó Andrea 1 aranyérem (lovastorna)

Rekiczki Máriusz 1 ezüstérem (lovastorna)

Faragó Dorina 1 aranyérem (lovastorna)

További helyezések: V. helyezés 3 fő

A csapat az összedíjazásban a III. helyezést érte el a versenyen:

A csapat tagjai:

Fazekas Krisztián, Rekiczki Máriusz, Pap Erik, Zsótér Dávid, Lázár Lajos, Csabai Diána, Juhász Gergő, Kocsis József, Faragó Dorina, Szabó Andrea

Felkészítők: Kissné Hatvani Erika lovasterapeuta, Kiss Réka lovasterapeuta

Forrás:

Kissné Hatvani Erika

 

Promenád.hu

 


 

Közös siker a pacikkal

 

2014. szeptember 29. A vásárhelyi Aranyossy Ágoston Általános Iskola egyik erőssége évek óta a terápiás lovaglás, amit jól illusztrál, ha összeszámoljuk az országos versenyen most nyert érmes helyezéseiket. A Magyar Lovasterápia Szövetség a Nemzetközi Gyermekmentő Szolgálat védnökségével és támogatásával szeptember 26. és 28. között tizedik alkalommal rendezték meg a nemzetközi és hazai díjlovas és lovasterápiás versenyt. A fóti versenyre érkező gyerekek és kísérőik utaztatásáról, szállásáról és ellátásáról a Gyermekmentő Szolgálat gondoskodott.

A lovasterápiás versenyre 18 csapat, 167 induló jelentkezett: látás- és mozgássérültek, hiperaktív, tanulásban és értelmileg akadályozott gyerekek.

A Kozmutza Flóra Általános Iskola, Szakiskola, Aranyossy Ágoston Óvoda, Általános Iskola Tagintézményét, valamint a vásárhelyi Aranyossy Ágoston Általános Iskola Alapítványát 10 fő képviselte Fóton a lovasterápiás versenyen.

Az Aranyossy csapat szinte valamennyi versenyszámba benevezett a díjlovaglástól a lovastornáig. A verseny egyik különlegessége a csapat váltóverseny, amelyen szintén képviseltette magát a vásárhelyi iskola.

A hiperaktív, tanulásban, illetve értelmileg akadályozott gyerekek a hagyományokhoz híven önálló lovaglás keretében ügyességi pályán lovagoltak, illetve díjlovas programot mutattak be lépésben és ügetésben.

A Jámbor Vilmos Emlékversenyen csapatok versenyeztek egymással vezetett lovon, a gyerekeknek játékos feladatokat kellett lóháton megoldaniuk. A gyógypedagógiai lovastorna versenyszámra hiperaktív, tanulásban akadályozott, illetve értelmileg akadályozott gyermekek nevezhettek három életkori kategóriában.

 

 

A vásárhelyiek eredményei:

 

Jámbor Vilmos Emlékverseny csapatváltó I. helyezés

A csapat tagjai: Szabó Andrea, Zsótér Dávid, Fazekas Krisztián, Kocsis József

 

Egyéni versenyszámokban

Farkas Krisztián 1 aranyérem és 1 bronzérem (lovastorna és önálló lovaglás)

Zsótér Dávid 1 ezüstérem (lovastorna)

Szabó Andrea 1 aranyérem (lovastorna)

Rekiczki Máriusz 1 ezüstérem (lovastorna)

Faragó Dorina 1 aranyérem (lovastorna)

További helyezések: V. helyezés 3 fő

 

A csapat az összdíjazásban a III. helyezést érte el a versenyen.

 

Tagjai:

Fazekas Krisztián, Rekiczki Máriusz, Pap Erik, Zsótér Dávid, Lázár Lajos, Csabai Diána, Juhász Gergő, Kocsis József, Faragó Dorina, Szabó Andrea

Felkészítők: Kissné Hatvani Erika lovasterapeuta, Kiss Réka lovasterapeuta

 

Vásárhelyi hírek

 


 

Bemutató a Nemzeti Vágtán

 

2014. szeptember 22. Az Aranyossy Ágoston Óvoda, Általános Iskola lovasterápiás csapata ötödik alkalommal kapott meghívást Budapestre a Nemzeti Vágtára. Szeptember 21-én délelőtt az iskola négy diákja, Csabai Diána, Juhász Gergő, Lázár Lajos, Fazekas Krisztián az MVM ZRT. Lovas parasport bemutatóján vett részt.
A vásárhelyi Hírek érdeklődésére, Kissné Hatvani Erika igazgatónő elmondta, Mosonmagyaróvárról érkezett lovakon tartottak bemutatót.
Megtudtuk a Magyar Villamos Művek, már évek óta figyelemmel kíséri a vásárhelyi intézmény országos hírű lovasterápiás tevékenységét, illetve kirándulásokkal, különböző rendezvényekkel támogatja az iskolát és nem kizárt, hogy ez a kapcsolat idővel még szorosabbá válhat.
Az MVM kitüntető figyelmére az évek óta sikeres versenyrészvételek is befolyással vannak, mint például az évente megrendezett Országos Lovasterápiás Verseny, amelyen például tavaly három arany-, egy ezüst-, és két bronzérmet szereztek a Aranyossy diákjai. 
Ezt a versenyt idén éppen a tizedik alkalommal rendezik meg a hétvégén Fóton.
A Magyar Lovasterápia Szövetség a Nemzetközi Gyermekmentő Szolgálat védnökségével és támogatásával szeptember 26. és 28. között, a nemzetközi és hazai Díjlovas Versennyel párhuzamosan lesz Lovasterápiás Verseny, amelyre az Aranyossy Ágoston Óvoda, Általános Iskola 10 versenyzővel nevezett be.
A Lovasterápiás Versenyen, szombaton és vasárnap ügyességi pályán hiperaktív, tanulásban-, illetve értelmileg akadályozott gyerekek számára önálló lovaglás lesz. A Jámbor Vilmos Emlékverseny keretében pedig csapat-váltóversenyre kerül sor, ahol a versenyzőknek vezetett lovon különböző ügyességi feladatokat kellett végrehajtaniuk

 

Vásárhelyi hírek

 


 

Hét csapat a 14. Gyermek Terápiás Lovas Versenyen - Eredményekkel!

2014. május 10. Vásárhelyen 14. alkalommal rendezte meg az Aranyossy Ágoston Általános Iskola az országos gyermek terápiás lovas fesztivált és versenyt, amelyre az ország területéről további hat csapat érkezett versenyzőkkel és terapeutákkal. A módszerről a rendező általános iskola igazgatója, Kissné Hatvani Erika elmondta: valamennyi sajátos nevelésű igényű gyermek számára ajánlott és eredményes lehet.

Az első alkalommal 2000-ben rendezte meg az iskola és alapítványa a fesztivált. Az igazgató felidézte, hogy az azt megelőző szakmai továbbképzéseken bár hasznos ismeretekhez jutottak, azonban Vásárhelyen egy olyan formát valósítottak meg, ahol nemcsak a terapeuták, hanem a gyerekek is jelen lehetnek.

A verseny feladatai a kezdetek óta változatlanok, a gyerekek szabad lovaglást, eszköz nélkül és eszközzel végrehajtott feladatsort mutatnak be, míg a versenyt a gyógypedagógiai lovas torna zárja. A versenyzők korosztályok szerint, a kisikolástól a felnőtt korúig szerepelnek és kerülnek díjazásra kategóriáikban.

A verseny létrejöttét az iskola alapítványa mellett a város is támogatta, a fővédnöki címet Lázár János, a Miniszterelnökséget vezető államtitkár, valamint dr. Edvi Péter, a Nemzetközi Gyermekmentő Szolgálat Alapítvány és a Magyar Lovasterápia Szövetség Alapítvány elnöke vállalta el. Az esemény megnyitóján egyperces csenddel adóztak a részvevők az iskola alapítványának korábbi elnökének, István Attila emlékének.

A versenyzők között közt volt a házigazdák mellett a mosonmagyaróvári, a székesfehérvári, a békéscsabai, a szentesi, a homoki és a mezőhegyesi csapat is. Az igazgató hozzátette: bár több iskola is érdeklődött a találkozó iránt, azonban többen nem tudták az utazásukat finanszírozni.

A vásárhelyi önkormányzat települési képviselője, Molnárné Kecskeméti Rita (Fidesz-KDNP) maga is közel áll a lovassporthoz, és mint a rendezvényen elmondta, a felkészülés hónapjai alatt egyaránt komoly munkát végeznek az iskolák terapeutái és a gyerekek is. A lovasoknak hihetetlen önfegyelemről, koordinációs képességről és bátorságról kell tanúbizonyságot tenni, és a képviselő hozzátette: ezt az egyik legeredményesebb módszernek tartja, amelynek titka, hogy együtt kell dolgozni – mint ahogy a lovasok a lóra teljes értékű társként gondolnak – valakivel, ez nagy motiváló erő, és a gyerekek sokkal jobban szeretnék megoldani az előttük álló feladatot. Mindez időről időre az egyre jobb eredmények irányába vezet el.

Arnay

Az Aranyossy Ágoston Óvoda, Általános Iskola színeiben induló versenyzők a következő
eredményeket érték el kategóriák szerint:

A2T kategória:
3. Rekiczki Máriusz
A2É kategória:
1. Fazekas Krisztián
A3T kategória:
1. Kocsis József
2. Szabó Andrea
B1A kategória:
2. Fehér Zsolt
B1T kategória:
1. Rácz Aida
2. Papp Erik
B1P kategória:
3. Kovalcsik István
B2T kategória:
1. Németh Anikó
B2P kategória:
1. Horváth Bettina
B2A kategória:
1. Gojdár Nimród
2. Bihari Erik
3. Pusztai Máté
B3É kategória:
1. Zsótér Dávid
C1T kategória:
1. Faragó Dorina
2. Papp Erik
4. Rácz Aida
C1P kategória:
1. Juhász Gergő
5. Kovalcsik István
C1A kategória:
1. Fehér Zsolt
C2T kategória:
1. Lázár Lajos
2. Németh Anikó
3. Csabai Diána
C2A kategória:
1. Olasz Tibor
2. Gojdár Nimród
3. Bihari Erik
4. Pusztai Máté
C2P kategória:
1. Horváth Bettina
C3É kategória:
1. Zsótér Dávid
D1T kategória:
3. Faragó Dorina
D1P kategória:
1. Juhász Gergő
D2A kategória:
1. Olasz Tibor
D2T kategória:
3. Lázár Lajos
5. Rekiczki Máriusz
6. Csabai Diána
D2É kategória:
1. Fazekas Krisztián
D3T kategória:
2. Szabó Andrea
3. Kocsis József

 

Promenád.hu

 


 

 

Macskák szórakoztatták a versenyzőket- Eredményekkel frissítve!
 

2014. április 9. Először a szórakozás, aztán a munka – így épült fel a Vásárhelyen tartott Országos Komplex Tanulmányi Verseny megyei fordulója. A megmérettetés megnyitóján, a vetélkedő előtt „macskák” és táncosok szórakoztatták a résztvevőket.

Április 8-án a vásárhelyi Aranyossy Ágoston Óvoda és Általános Iskolában rendezték meg a tanulásban akadályozott fiatalok részére a XXXIX. Országos Komplex Tanulmányi Verseny Csongrád megyei fordulóját.

Kissné Hatvani Erika tagintézmény-vezető elmondta, az Oktatási Hivatal már szeptemberben közzétette a versenykiírást, így a gyerekek ősz óta készültek a megmérettetésre.

A rendezvény ünnepélyes megnyitóján több színes produkciót tekinthettek meg a megjelentek. Többek között mambot táncoltak a gyerekek, de színpadra került a Macskák világhírű musicalből egy részlet is.

Az Aranyossyban öt négyfős csapat versenyzett, a vásárhelyi iskola mellett Makóról, Csongrádról, Szentesről és Szegedről érkeztek csoportok A hatodikos és hetedikes gyerekek hat állomáson gyűjtötték a pontokat. A diákok irodalmi, történelmi, földrajzi, informatikai, nyelvtani, valamint életvitel és gyakorlati ismeretekkel kapcsolatos feladatokat kaptak.

A legjobb csapat az országos, debreceni fordulón képviseli a megyét.

Eredmények:

Intézményünkben az Aranyossy Ágoston Óvoda, Általános Iskolában ma került megrendezésre a XXXIX. Komplex Tanulmányi Verseny megyei fordulója, melynek eredményei.
1. helyezett:Bárczi Gusztáv Egységes Gyógypedagógiai és Módszertani Intézmény - Szeged
2. helyezett:Rigó Alajos Általános Iskola és Szakiskola - Szentes
3. helyezett:Pápay Endre  Óvoda és Általános Iskola - Makó
4. helyezett: Aranyossy Ágoston Óvoda, Általános Iskola - Hódmezővásárhely
5. helyezett:Kozmutza Flóra Általános Iskola és Szakiskola Csongrádi Tagintézménye

Megyeri József

 

Promenád.hu
 


 

Boldog gyermekarcok az Aranyossy-napokon
 

2014. március 30. Virágültetés, Charlie Chaplin, Mézga család, Tátika és Húsvéti készülődés – csak néhány momentum a héten megrendezett Aranyossy-napok felhozatalából. Egy biztos: a március 25-30 között tartott programsorozat jól sikerült, az események mosolyt csaltak a gyermekek arcára.

Március 21-én az Aranyossy-napok 0. napját tartották. Az intézményben a gyerekek a homokozó felásásával és virágültetéssel készültek az előttük álló hétre.

A keddi megnyitón számos színes produkcióval kedveskedtek a közönségnek a gyerekek. Az ünnepségen – amelyen a Liszt Ferenc Ének-Zenei Általános Iskola és a Bethlen Gábor Református Gimnázium diákjai is közreműködtek – Charlie Chaplin és a Mézga család is szórakoztatta a megjelenteket.

Az események szerdán sport és kézműves foglalkozásokkal, valamint előadásokkal folytatódtak. A diákok a szelektív hulladékgyűjtésről, valamint a környezetvédelemről tudhattak meg hasznos információkat.

Csütörtök délelőtt családbarát projektzárót, délután „Tátikát” tartottak az intézményben. Az utóbbi esemény immár hagyományosan a „Világsztárok az Aranyossy színpadán!” mottót kapta. A programon ByeAlex és Irigy Hónaljmirigy dalokat is énekeltek a diákok.

Az Aranyossyban pénteken szakmai napot szerveztek. A délelőtt folyamán megjelentek betekintést nyerhettek az intézmény életébe: az autizmust, az interaktív táblák tanítási órákon betöltött szerepét, valamint a viselkedésproblémák terápiás kezeléseit is megismerhették. Délután a közeledő Húsvétra készülődtek a gyerekek, akik locsolóverset mondtak, újságpapírból kosarat fontak, nyuszit simogattak és tojást is festettek.

A programsorozat zárásaként vasárnap délután In memoriam Almási Anikó címmel kerámia emlékkiállítást nyitottak a Hotel Ginkgo Ilosfalvy termében. A tárlat április 13-ig tekinthető meg.

- Nagyon jól sikerültek az Aranyossy-napok, a rendezvények után minden gyermek arcán boldogságot láthattunk és a felnőttek is elismerően szóltak a munkánkról. A kiállítás pedig megkoronázta az eseményeket – összegezte az egész hetes programsorozatot Kissné Hatvani Erika, tagintézmény-vezető.

Megyeri József
 

Promenád.hu

 


 

In memoriam Almási Anikó
 

2014. március 30. Megkoronázta az Aranyossy-napokat a vasárnap délután megnyíló tárlat a Hotel Ginkgo Ilosfalvy termében. Az In memoriam Almási Anikó című kerámia emlékkiállítást a mély érzékenység és az emberség jellemzi.

Az Aranyossy Ágoston Óvoda és Általános Iskola rendezvénysorozatát minden évben egy különleges kulturális eseménnyel zárják. Idén az Aranyossy-napok utolsó programjaként a négy éve elhunyt Almási Anikó művésznő előtt tisztelegve egy kerámia emlékkiállítás nyílt meg.

A tárlatot Tóthné Kecskeméti Katalin, tankerületi igazgató nyitotta meg. – Almási Anikó alkotásaiban a mély érzékenység és az emberség fedezhető fel. Nagyon fontos, hogy egy olyan intézmény, mint az Aranyossy, a mindennapjaiban is foglalkozzon a művészettel – mondta Tóthné Kecskeméti Katalin.

A rendezvényen Almási Éva Kossuth- és Jászai Mari-díjas színművésznő, Kiváló Művész és Balázsovits Edit, Jászai Mari-díjas színművésznő működött közre.

Az Ilosfalvy teremben elhelyezett 26 művet április 13-ig tekinthetik meg az érdeklődők.

- Nagyon jól sikerültek az Aranyossy-napok minden gyermek jól érezte magát és a felnőttek is elismerően szóltak a munkánkról. A kiállítás pedig megkoronázta az eseményeket – összegezte az egész hetes programsorozatot Kissné Hatvani Erika, tagintézmény-vezető.

Megyeri József

 

Promenád.hu

 


 

A Húsvétra készülődtek az Aranyossyban
 

2014. március 28. Nyuszit simogattak, locsolóverset mondtak, tojást festettek és újságpapírból kosarat fontak a vásárhelyi Aranyossy-napokon. Az Aranyossy Ágoston Óvoda és Általános Iskolában pénteken szakmai napot, Mosolyzáró délutánt és Szülőklubot tartottak.

Pénteken a negyedik napjához érkezett az Aranyossy Ágoston Óvoda és Általános Iskola rendezvénysorozata.

Kissné Hatvani Erika tagintézmény-vezető elmondta, a délelőtt folyamán szakmai napot tartottak, ami nagyon sikeres volt, ugyanis már a nyitóelőadásra szép számmal ellátogattak az érdeklődők. A megjelentek betekintést nyerhettek az intézmény életébe: az autizmust, az interaktív táblák tanítási órákon betöltött szerepét, valamint a viselkedésproblémák terápiás kezeléseit is megismerhették.

Ezt követően Mosolyzáró délután kezdődött, ahol a gyerekek a Húsvétra készülődtek. A diákok nyuszit simogattak, locsolóverset mondtak, tojást festettek, valamint újságpapírból kosarat fontak.

A nap folyamán a szülőkre is gondoltak, nekik egy klubot szerveztek. A felnőttek tanácsokat kérhettek a pedagógusoktól és megoszthatták egymással a tapasztalataikat.

Az Aranyossy-napok zárásaként vasárnap a Hotel Ginkgoban Almási Anikó kiállítás nyílik meg.

Megyeri József

 

Promenád.hu

 


 

„Világsztárok az Aranyossy színpadán!”
 

2014. március 27. ByeAlex és Irigy Hónaljmirigy dallamok is felcsendültek az Aranyossy-napokon csütörtökön. A „Tátikán” az általános iskolások osztályonként lepték meg a közönséget.

Március 27-én harmadik napjához érkezett a vásárhelyi Aranyossy Ágoston Óvoda és Általános Iskola rendezvénysorozat, az Aranyossy-napok.

Az intézményben csütörtök délelőtt Családbarát projektzárót, délután „Tátikát” tartottak, ami immár hagyományosan a „Világsztárok az Aranyossy színpadán!” mottót kapta. Nagyné Laskai Nóra pedagógus elmondta, a színes programot minden évben megrendezik.

Az eseményre látogatókat hangos gyermekzsivaj fogadta, ami a produkciók megkezdése után csak fokozódott. A gyerekek osztályonként örvendeztették meg a közönséget. A diákok ByeAlex Kedvesem slágerének iskolai változatát, a Kettesem-et is elénekelték. Ezen kívül macskáknak öltözött tanulók is szórakoztatták a közönséget, de voltak, akik az Irigy Hónaljmirigy Bunkó című zenéjével álltak a nagyérdemű elé.

Az Aranyossy-napok pénteken szakmai nappal folytatódnak. A programok vasárnap, egy kiállításmegnyitóval zárulnak.

Megyeri József
 

Promenád.hu

 


 

Soha ne nyúljunk az őzgidához
 

2014. március 26. Hogyan gyűjtsük szelektíven a hulladékot? Mit tegyünk, ha a természetben vadállatokkal találkozunk? – többek között ezekre a kérdésekre kaphattak választ az Aranyossy Ágoston Óvoda és Általános Iskolába járó gyerekek szerdán. Az intézményben tartott rendezvénysorozat második napján kézművesedhettek és sportolhattak is a résztvevők.

Korábban beszámoltunk, kedden megkezdődtek az Aranyossy-napok Vásárhelyen.

Szerdán sport és kézműves foglalkozásokat, valamint előadásokat rendeztek az Aranyossy Ágoston Óvoda és Általános Iskolában. Az alsó tagozatosok figyelmét Törzsök József, a Környezeti Információs Központ koordinátora hívta fel a szelektív hulladékgyűjtésre. Mint elmondta, a cél, hogy a gyerekek már a vásárláskor figyeljenek arra, hogy melyik termék milyen anyagból készült.

A felsősöknek Szuromi Tibor erdész, természetfotós tartott előadást a környezetvédelemről, melyen kiderült, hogy mit tegyünk akkor, ha vadállatokkal találkozunk a természetben. – A májusi, júniusi időszakban a vadonban sűrűn találkozhatunk magára hagyott őzgidával. Ilyenkor sokan úgy gondolják, hogy az állat árván maradt, ezért hazaviszik, vagy elviszik olyan helyre, ahol azt hiszik, hogy tudnak rajta segíteni. Azonban nem szabad hozzáérni, mert az emberszag miatt az anyja később nem fogadja el, és végleg magára hagyja – mondta Szuromi Tibor.

Az Aranyossy-napok csütörtök Családbarát projektzáró ünnepséggel, öregdiák találkozóval és tátikával, pénteken szakmai nappal folytatódnak az intézményben. A programsorozat vasárnap délután, a Hotel Gingko Ilosfalvy termében, az Almási Anikó műveit bemutató kiállítás megnyitójával zárul.

Megyeri József
 

Promenád.hu

 


 

Charlie Chaplin és a Mézga család is „megjelent” az Aranyossy-napokon - Eredményekkel!
 

2014. március 25. Kórus és mambo is színesítette a vásárhelyi Aranyossy-napok megnyitóját kedden. A rendezvénysorozat kezdetén az Aranyossy Ágoston Óvoda és Általános Iskola tornatermében Charlie Chaplin és a Mézga család is megjelent.

Az Aranyossy Ágoston Óvoda és Általános Iskola minden év márciusában egy rendezvénysorozattal emlékezik meg az intézmény névadójára.

- 2014-et az ENSZ a Családok Évének nyilvánította. Mivel mi is egy nagy család vagyunk, ezért a március 25-30 között zajló események ennek jegyében zajlanak – mondta Kissné Hatvani Erika tagintézmény-vezető.

A megnyitó ünnepséget a Liszt Ferenc Ének-Zenei Általános Iskola és a Bethlen Gábor Református Gimnázium diákjai különböző produkciókkal színesítették. A műsorszámok során Charlie Chaplin és a Mézga család is szórakoztatta a résztvevőket. A délelőttön a „Legyetek jók, ha tudtok” című film betétdalát is elénekelték a tanulók. Az előadások mambóval zárultak.

Az intézményben korábban egy rajzpályázatot is hirdettek, amire összesen 144 alkotással neveztek a gyerekek. Az eredményhirdetést a megnyitón tartották, az óvodások, alsósok és felsősök legjobbjait ajándéktárgyakkal díjazták.

Aranyossy Ildikó, Aranyossy Ágoston lánya is köszöntötte a megjelenteket. Beszédében megköszönte a pedagógusok munkáját, a rendezvénysorozat létrejöttének érdekében.

Immár hagyományosan az intézmény egykori dolgozóit az Aranyossy-napok megnyitója után egy találkozóra invitálják. Így történt ez idén is, ez alkalommal is egy jót beszélgettek az egykori munkatársak.

A programok szerdán egészség- és környezetvédelemmel kapcsolatos foglalkozásokkal folytatódnak. Csütörtökön Családbarát projektzáró ünnepséget, öregdiák találkozót és tátikát, pénteken szakmai napot szerveznek az iskolában.

Az Aranyossy-napok vasárnap zárulnak, a Best Western Hotel Gingko Sas Ilosfalvy termében megnyíló, Almási Anikó műveit bemutató kiállítással.

Megyeri József

Eredmények:

Óvodás kategória:

I. Lencse Zita - Kertvárosi Katolikus Óvoda
II. Koncz Lina - Égbőlpottyant Evangélikus Óvoda
III. Molnár Dóra - Szabadság téri Óvoda

Alsó tagozatos kategória:
I. Kérdő Eszter - Németh László Gimnázium és Általános Iskola
II. Kosztolányi Diána - Klauzál Gábor Általános Iskola - Gregus Máté Tagintézmény - Székkutas
III. Nagy Georgina - Liszt Ferenc Ének-zenei Általános Iskola

Felső tagozatos kategória:

I. Pap Krisztina - Kertvárosi Katolikus Általános Iskola
II. Tésik Anna Kamilla - Liszt Ferenc Ének-zenei Általános Iskola
III. Török Mihály - Klauzál Gábor Általános Iskola

Különdíjas: Vass Gábor - Pápay Endre Általános Iskola - Makó

 

Promenád.hu

 


 

Ásó, lapát, virágföld – Készülnek az Aranyossy-napokra
 

2014.március 21. Több tucat vidám gyermek öltöztette ünnepi díszbe a vásárhelyi Aranyossy Ágoston Óvoda és Általános Iskola udvarát. Az intézményben péntek délután készültek az immár hagyományos Aranyossy-napokra.

Kissné Hatvani Erika tagintézmény-vezető elmondta, az Aranyossy Ágoston Óvoda és Általános Iskola fái elöregedtek, ezért tavaly ősszel az „Egy fa az iskoláért” programot indították. A kezdeményezést tavasszal az „Egy virág az iskoláért” program követte.

Az intézmény minden év márciusában egy rendezvénysorozattal tiszteleg a névadóra, Aranyossy Ágoston gyógypedagógusra. Idén az Aranyossy-napok 0. napján az iskolaudvar homokozóját ásták fel és virágokat ültettek a gyerekek.

„A célunk, hogy amikor kedden megkezdődnek az Aranyossy-napok, akkorra ne csak a lelkünk, hanem az udvarunk is ünnepi díszbe öltözzön” – folytatta Kissné Hatvani Erika.

Vízhányó Nóra gyógypedagógus örömét fejtette ki, hogy szülők és üzletek is támogatták és virágokkal hozzájárultak a pénteki eseményhez, ami a felajánlások nélkül nem valósulhatott volna meg.

Az Aranyossy-napok hivatalos megnyitóját kedden tartják, ezt követően nyugdíjas találkozót szerveznek. Szerdán az egészség- és környezetvédelemmel kapcsolatos foglalkozásokon vesznek részt az óvodások és az iskolások. Csütörtökön Családbarát projektzáró ünnepséget, valamint öregdiák találkozót és tátikát tartanak. Pénteken szakmai napot szerveznek az intézményben.

A rendezvénysorozat vasárnap zárul, a Best Western Hotel Gingko Sas Ilosfalvy termében megnyíló, Almási Anikó műveit bemutató kiállítással.

Megyeri József

 

Promenád.hu

 


 

Aranyossy Napok 2014

 
2014. március 18. Kicsiket és nagyokat, szülőket és a szakmát megmozgató programsorozatot állítottak össze az idei Aranyossy Napokra is. A végére pedig egy megkapóan szép kiállítást is tartogatnak a művészetszerető vásárhelyiek számára.   

 

Március 21-től megkezdődnek az idei Aranyossy Napok, amellyel elsősorban az a céljuk, hogy megmutassák a szülők és az érdeklődők számára, mit tudnak az iskolába járó sajátos nevelési igényű gyerekek.

A gyerekek bemutatója és a számukra összeállított sport- és egyéb programok mellett, szakmai találkozóra is sor kerül minden évben.

 

A hódmezővásárhelyi Aranyossy Ágoston Óvoda, Általános Iskola hagyományos programsorozata ezúttal nulladik nappal indul március 21-én. Talán a nap címét meg sem kell magyarázni: „Egy virág az intézményért. Díszítsük intézményünket virággal."

Március 25-én, kedden 11 órától a tavaly húszéves évfordulóját ünnepelt Aranyossy Napok az intézmény falain és a város határain túlmutató egész hetes programsorozattal folytatódik.

A március 30-ig tartó programok közül szerdán az egészség- és a környezetvédelemre teszik a hangsúlyt. Csütörtökön családi nap lesz, pénteken pedig a szakma találkozik az iskola falai között. A program mottóját Eötvös Lórándtól kölcsönözték: „Tanuljunk egymástól, hogy minél jobban taníthassunk.” Meghívott szakemberek részére három szekcióban előadásokat, intézményi bemutatókat tartanak. Délután pedig a gyerekeknek húsvéti előzetesként bábelőadás, húsvéti kosárfonás, állatsimogató, táncház lesz.

Az Aranyossy Napokra idén is egy szép hagyomány folytatása: kiállítás teszi fel a koronát. Március 30-án vasárnap 15 órakor „In Memoriam Almási Anikó” címmel Almási Éva színésznő 2010-ben elhunyt húga kerámia alkotásaiból nyílik kiállítás a Ginkgo Hotel  Ilosfalvy termében.

A kiállítást Tóthné Kecskeméti Katalin a Hódmezővásárhelyi Tankerület igazgatója nyitja meg. Közreműködnek: Balázsovits Lajos, Almási Éva és Balázsovits Edit.

 

 Az iskola névadójáról

 Az Erdélyből áttelepült Aranyossy Ágoston az orosz hadifogságból visszatérve kezdte szervezni azt a gyógypedagógiai iskolát, amely ma a nevét viseli. 1947. szeptemberében kezdte szervezni a mai intézmény elődjét, és októberben két osztállyal, Aranyossy Ágostonné és Bordás Jánosné tanítónő irányításával indult meg a tanítás. Állandó székhelye, központja 1948-tól lett az iskolának, és 2007-ig működhetett a Nagy Sándor utca 9. alatt. Akkor jobb körülmények közé, a Szék utcába költözhettek, és ott foglalkoznak sajátos nevelési igényű gyerekkel, illetve szakszolgálati feladatokkal, nevelési tanácsadással.

 

Részletes program:

 

2014. március 21. (péntek)

„Egy virág az intézményért”

Aranyossy Napok 0. napja

Díszítsük intézményünket virággal.

 

2014. március 25. (kedd)

 

„A család nem csak azokat az embereket jelenti, akik felneveltek. És nem csak azokat az embereket, akiknek ugyanaz a vér csörgedez az ereiben, mint neked. A család az, ahol szükség van rád.” Meg Cabot

 

Nyitónap

11:00 Aranyossy Napok ünnepélyes megnyitója

„Csuda - család”

Kiállítás a rajzpályázat alkotásaiból, díjkiosztó

 

12:00 „Összejöttünk ünnepelni”

Nyugdíjas találkozó

 

2014. március 26. (szerda)

 

„Jövőd a kezedben van…”

 

Egészség- és környezetvédelmi nap

 

8:30 – 9:00 „Mozduljunk együtt”  Közös torna óvodásoknak

 

9:00 „ÖKO Panna és ÖKO Palkó”  Tavaszi kézműves délelőtt az ovisoknak

 

8:00 - 8:45 „Együtt a legjobb” Csapatépítő játékok iskolásoknak

 

9:00 – 9:45 „Gondolkodj szelektíven” Környezeti Információs Központ előadása alsó

tagozatos gyerekeknek.

„A természet iránti szenvedély, annak szépségével kezdődik...”  Szuromi Tibor előadása felső tagozatos gyerekeknek.

 

10:00 – 10:45 „Mozgás = Egészség” Zenés sport mindenkinek

 

11:00 – 11:45 „Bánj úgy mással, ahogy te szeretnéd, hogy bánjanak veled...!” Életvezetési ismeretek alsó tagozatos osztályokban.

 

„Láss tisztán!” Drogprevenció - interaktív óra felső tagozatos gyerekeknek az iskola védőnőjével

 

13:00 – 15:00 „Élj egészségesen, védd a környezeted, közlekedj szabályosan!” Játékos vetélkedő iskolásoknak

 

2014. március 27. (csütörtök)

 

„Együtt lenni jó…” Családi nap

 

9:30 – 11:00 „Megmutatjuk mit tanultunk”  Családbarát projektzáró délelőtt iskolásoknak

 

13:00 – 15:30 „Világsztárok az Aranyossy színpadán” Tátika, öreg diák találkozó

 

15:00 – 16:00 „Tavaszi zsongás” Családbarát projektzáró délután óvodásoknak

 

2014. március 28. (péntek)

 

„Tanuljunk egymástól, hogy minél jobban taníthassunk!” Eötvös Lóránd Szakmai nap

 

8:30 – 9:00 Érkezés, regisztráció

 

9:00 – 9:30  Köszöntő, nyitó előadás

 

9:30 -10:00 „Bezárt világban éltem…”

1. szekció: Autizmus

"Az olyan ember, aki nem ért a számítógéphez, a XXI. században analfabétának fog számítani” Teller Ede

 

2. szekció: Interaktív tábla alkalmazása

„Ahogy az emberekről vélekedsz, úgy is fogsz bánni velük, és ahogy bánsz velük, azzá lesznek.” Goethe

 

3. szekció: Viselkedésproblémák kezelése terápiák segítségével (kutyaterápia, lovasterápia, babzsák, Ayres terápia)

 

10:00 - 1100 A hallott témákról tanórai és fejlesztő foglalkozások, előadás megtekintése, konzultáció.

 

13:00 – 15:30 „Húsvéti mulatság, „állati” élményekkel…” Mosolynap záró délután

Bábelőadás, Húsvéti kosárfonás, Állatsimogató, Táncház a Kankalin Táncegyüttes tagjaival

 

14:00 – 16:00 „Önmagamba zárva…” Szülőklub

Beszélgetés és tanácsadás, autizmussal élő gyermekeket nevelő szülőknek

 

Valamennyi program helyszíne az Aranyossy Ágoston Óvoda, Általános Iskolában

Hódmezővásárhely, Szék utca 5.

 

2014. március 30. (vasárnap) 15 órakor

 

„In Memoriam Almási Anikó”

Kerámia kiállítás megnyitó

„Anikó fölment a szentjeink közé, és itt hagyta a Földön az ujjlenyomatát.” Füredi Vilmos

Kiállítást megnyitja: Tóthné Kecskeméti Katalin

KLIK Hódmezővásárhelyi Tankerület igazgató

 

Közreműködnek: Balázsovits Lajos, Almási Éva, Balázsovits Edit

Helyszín: Hotel Ginkgo Ilosfalvy terem Hódmezővásárhely, Zrínyi utca 2.

 

Az Aranyossy Napok támogatói: ATEV ZRT Hódmezővásárhely, Bónus István vállalkozó, Fotó Antalóczy, Inda Virágüzlet, Lelkes István festőművész, Ginkgo Hotel, Vásárhelyi Hírek (www.vasarhelyihirek.hu)

 

 

VH

 

 

Kilencvenen ugrottak medencébe - Eredményekkel frissítve!

 
2014. március 8. Tíz intézmény és egyesület kilencven versenyzője mérte össze tudását március 5-én a vásárhelyi Gyarmati Dezső Sportuszodában, ahol a fogyatékkal élők úszóversenyét rendezték.
A rendezvénynek már hagyománya van, ugyanis idén 12. alkalommal rendeztük meg a Fogyatékkal Élők Sport és Szabadidős Megyei Úszóversenyét – kezdte beszélgetésünket Kissné Hatvani Erika, a KLIK Aranyossy Ágoston Óvoda Általános Iskola, a Kozmutza Flóra Általános Iskola, Szakiskola Tagintézményének tagintézményvezetője
Sajátos nevelési igényű gyerekek, fiatalok és felnőttek mérték össze tudásukat, akik a mindan napjaik során úszásoktatásban részt vesznek, így számukra nem ismeretlen a medence és környezete. Szerdán 20 és 50 méteres távokon gyors, mell és hátúszásban versenyeztek. Összesen kilencvenen ugrottak medencébe, akik csongrádi, derekegyházi, szegedi, szentesi és hódmezővásárhelyi sportolók – mondta Kissné Hatvani Erika.
 
Eredmények:
 
 
„A „ Kategória
 
20m mellúszás
 
I.korcsoport:
 
Dinka Erika III. Hely
Fejes Arnold III. Hely
 
II. korcsoport:
 
Kása Károly II. Hely
 
Szabó Karolina II. Hely
 
20m gyorsúszás:
I. korcsoport
 
Dani Bálint III. hely
Szabó Dávid II. hely
Mohai Robin I. hely
 
 
50m mellúszás
I. korcsoport
 
Dinka Erika III. hely
 
50m gyorsúszás
I. korcsoport
 
Mohai Robin III. hely
Dinka Erika I. hely
 
„ D” Kategória
 
 
20m mellúszás
I. korcsoport
 
Vas Attila III. Hely
Olasz Tibor II. Hely
Gojdár Nimród I. hely
 
20m gyorsúszás
 
Vas Attila II. hely
Olasz Tibor I. hely
 
50m mellúszás
 
Fehér Zsolt III. hely
 
50m gyorsúszás
 
 Fehér Zsolt III. hely
 
 

 

Újabb megyei sportsikerek az Aranyossyban - Eredményekkel!

 
2013. december 3. A megyei, sajátos nevelési igényű tanulókat oktató intézmények (Szeged, Makó, Szentes, Hódmezővásárhely) minden évben megrendezett bajnokságán intézményünk, a Klebelsberg Intézményfenntartó Központ Kozmutza Flóra Általános Iskola és Szakiskola Aranyossy Ágoston Óvoda, Általános Iskola Tagintézményének diákjai kiváló helyezéseket értek el.
30 m-es futás (lány):
 
II. Faragó Dorina
II. Selmeczi Adrienn
 
30 m-es futás (fiú):
 
II. Rekiczki Marió
 
Medicinlabda-dobás (lány):
 
I. Faragó Dorina
I. Selmeczi Adrienn
 
 
Medicinlabda-dobás (fiú):
 
I. korcsoport:
I. Kuli Félix
II. Balogh Dominik
III. Rekiczki Marió
II. korcsoport:
I. Snóbli Attila
II. Fejes Arnold
 
Helyből távolugrás (lány):
 
I. korcsoport:
II. Faragó Dorina
II. korcsoport:
. Selmeczi Adrienn
 
 
Helyből távolugrás (fiú):
 
I. korcsoport:
II. Tolnai Ákos
II. korcsoport:
II. Fejes Arnold
 
 
Kislabda-dobás (lány):
 
I. korcsoport:
I. Faragó Dorina
II. korcsoport:
III. Dáni Alexandra
 
Kislabda-dobás (fiú):
I. korcsoport:
I. Balogh Dominik
II. Rekiczki Márió
II. korcsoport:
II. Fejes Arnold
III. Balogh Dániel
 
 „Kapkodd a lábad” – 2013. Szeged
 
A szintén megyei szinten megrendezésre került „Kapkodd a lábad” elnevezésű sor- és váltóversenyen diákjaink csapatversenyben az első helyezést érték el, ezzel bejutottak a tavasszal, Zalaegerszegen megrendezésre kerülő országos bajnokságra.
Tanulóink felkészítését Lengyel Gyöngyi és Szilágyi László végezték.
 
 Forrás: István Attila
 

 


 

Vidám közösség

 
2013. november 15. 2011-ben rendeztek először az Aranyossyban Márton napi mulatságot. ’Márton Madara’, ahogy a családi napot elnevezték, azóta is minden évben "szárnyal".
Ugyanakkor az idén november 15-én rendezett családi délután sem sorolható semmiképp a néha egyhangúvá váló, évente ismétlődő jeles napokhoz kötődő iskolai rendezvények sorába. Mindez elsősorban a nagyon lelkes, innovatív, és minden ötletet örömmel felkaroló tanári karnak, másodsorban a jó dolgokra „mindig vevő” szülőknek köszönhető.
Így aztán pénteken délután, a hódmezővásárhelyi Aranyossy Ágoston Iskola és Óvoda vidám felnőttekkel, és még vidámabb gyerekekkel zsúfolt tornacsarnoka a finomságoktól roskadozó asztalokkal inkább hasonlított egy szuper nagy családi találkozóra, semmint egy iskolai rendezvényre. Nem járunk messze az igazságtól, mert a Márton napi mulatság egyik visszatérő játékos feladata, hogy a diákok a családjuk, ismerőseik közül minél több vendéget hívjanak meg egy-egy asztalhoz. Mint képeinken is látható, a nyolc nagy asztal között volt, amelyiket 38-an ülték körül. Nemcsak a legtöbb rokont, ismerőst vendégül látó asztalt díjazták, hanem tortát kaptak a legötletesebb, legszebb Márton-napi teríték készítői is. Idén az első osztályosok asztala nyert, egy gasztronómiai kiállítást meghazudtoló terítékkel.     

A szó szerint fergeteges, nevetéstől hangos délután során volt műsor, rajzpályázat eredményhirdetés, tombolahúzás, majd egy néptáncos pár „beindította” a táncos lábakat. Óvodások, iskolások együtt próbálgatták a libatopogóst és a libacsűrdöngölőst. A gyerekek és a szülők legtöbbje közben persze a libából otthon készült és itt tálalt ételekre, és a számtalan süteményre koncentrált. Igazi családias hangulatban folyt a körbekínálás, amelyből a tanárok sem maradhattak ki.

„Három éve kitalált Márton Madara Nap ötletének megvalósításában az motivált minket, hogy egy közösségformáló, közösségépítő délutánt töltsünk el családias hangulatban. Ha körbenézünk, érthető az én nagy-nagy örömöm” – mondta, Kissné Hatvani Erika az iskola igazgatója.

 
 

 

Kellemes Márton napi délután az Aranyossyban - Eredményekkel!

 
2013. november 15. Márton napi Családi Partit rendeztek a vásárhelyi Aranyossy Ágoston Óvoda és Általános Iskolában. A jó hangulatú délutánon a diákok és a szülők egyaránt élvezték az érdekes, népi hagyománymegőrző programokat.

– Immár hagyomány az intézmény életében a Márton Madara Családi Party elnevezésű rendezvény – mondta el Szabó Gáborné főszervező. A cél a hagyományőrzés, valamint az, hogy az iskola dolgozói együtt töltsenek el egy kellemes délutánt a diákok családjaival.

Az iskola sportcsarnokában már jóval a megnyitó előtt nagy zsibongás, halk zeneszó, és kellemes légkör fogadta az oda érkezőket.  Izgalomra több verseny eredményhirdetése is okot adott, ugyanis a már korábban meghirdetett „Libasor” című rajzpályázat legjobbjait is kihirdették, valamint egy másik megmérettetés ügyében is döntött a zsűri. Ez a „Hányan ülünk az asztalnál?” című verseny, amelyben az az asztal nyert, ahol a legtöbben foglaltak helyet.  Emellett egy harmadik vetélkedőn azt vették figyelembe, hogy melyik asztalon található a legszebb terítés.
Programokban ezután sem volt hiány. Többek között a tanulók versekkel és prózákkal színesített produkciókkal, valamint Bálint Anita népdalokkal állt a közönség elé. Mindezek mellett a Kankalin Néptáncegyüttes is képviseltette magát, valamint tombolasorsoláson is részt vehettek a vendégek.
Olasz Tibor Dominik, 5. osztályos tanuló már nagyon várta a délutánt, elsősorban a mulatozás és a tánc miatt. Elmondta, már a korábbi években is jól szórakozott a Márton Napi Családi Partyn.
 

Az Aranyossy Márton Nap díjazottjai:

- Mind összejöttünk-Hányan vannak az asztalnál?

 
Nyolc csoport hívott vendégeket.
A legtöbben a Szivárvány és a Színes Világ osztály asztalánál ültek 38-an.

- Legszebb teríték verseny győztese az 1. osztály.

- "Libasor" rajzpályázat győztesei:          
2. osztály            
4. osztály            
7.-8. osztály          
Logopédiai csoport

Megyeri József

 

 

Országos elsőkközött a vásárhelyi diákok

2013. szeptember 23. A IX. Magyar Lovasterápia Szövetség Díjlovas Versenye és Lovasterápiás Versenye 2013. szeptember 20-21-22-én, Fóton került megrendezésre.

Alapítványunk, az Aranyossy Ágoston Általános Iskola Alapítvány, amely az intézményünkben az Aranyossy Ágoston Óvoda, Általános Iskola, a Kozmutza Flóra Általános Iskola, Szakiskola Tagintézményében tanuló sajátos nevelési igényű dákok lovasterápiás foglalkozását hivatott támogatni, az idén is benevezett erre az országos megmérettetésre, amelyen, országos szinten magasan kiemelkedő eredményeket értek el fogyatékkal élő diákjaink - tájékoztatta szerkesztőségünket István Attila, kuratóriumi elnök.
A versenyre a gyermekeket a lovasterápiás foglalkozások szakmai vezetője, Kissné Hatvani Erika lovasterapeuta készítette fel.

 

A tanulók az alábbi versenyszámokban indultak:

- díjlovaglás
- lovastorna
- önálló lovaglás ügyességi pályán

 

Eredmények:

I. helyezés (aranyérem): 3 fő
II. helyezés (ezüstérem): 1 fő
III. helyezés (bronzérem): 2 fő
IV. helyezés: 1 fő
V. helyezés: 1 fő
VI. helyezés: 1 fő
VII. helyezés: 2 fő
IX. helyezés: 1 fő
X. helyezés: 1 fő
XI. helyezés: 1 fő
XIX. helyezés: 1 fő

 

Ezen az országos versenyen belül került megrendezésre a Jámbor Vilmos Emlékverseny is, amelyen csapatváltóban III. helyezést (bronzérem) és az ezzel járó 22.500 forintos pénzjutalmat nyertük, valamint az összesített csapatversenyen szintén III. helyezést (bronzérem) és az ezzel járó 200.000. forint pénzjutalomban részesültünk.

 
 

 

 

Aranyossy sikerek Szegeden

2013. május 30. Szegeden rendezték a tanulásban akadályozott tanulók tavaszi megyei atlétika bajnokságát május 10-én, ahol az Aranyossy Általános Iskola tanulói szép sikereket érték el.

MEGYEI ATLÉTIKA BAJNOKSÁG SZEGED 2013.05.10.

IV. korcsoport

Tóth Adrienn Zsuzsanna : 1500m futás I. Hely
Magasugrás I. hely
Távolugrás II. hely

Szűcs Sarolta : Távolugrás I. hely
kislabdadobás : I. hely
100m futás I. hely

Kása Károly : Magasugrás I. hely
400m futás III. hely

III. korcsoport

Snóbli Alexandra Kislabdadobás II. hely
800 m futás III. hely
Magasugrás III. hely

Dékány Erika Magasugrás I. hely
300m futás II. hely
távolugrás II. hely

Dinka Erika 300 m futás III. hely

Szabó Karolina Kislabdadobás III. hely

Snóbli József 800 m futás I. hely
magasugrás III. hely

Erről a versenyről kerültek ki a továbbjutó tanulók az Országos Diákolimpiára, Zánkára.

Az Aranyossy Iskolából 5 tanuló képviselte Csongrád-megyét: Kása Károly, Snóbli József, Szűcs Sarolta, Snóbli Alexandra, Dékány Erika.

Snóbli Alexandra 3.helyezést ért el magasugrásban, Dékány Erika 6. lett 1500 méter síkfutásban az országos versenyen.

Felkészítők: Szilágyi László, Lengyel Gyöngyi
 

 

 

A ló sokszor előbb tudja meg a problémát

2013. május 11. Tavaly március végén egy kissé didergős volt az Országos Gyermek Terápiás Lovas Fesztivál. Idén viszont gyönyörű napos meleg idő várta Hódmezővásárhelyen a tizenharmadik találkozó 65 versenyzőjét és kísérőit.
Kissné Hatvani Erika, a versenyt szervező Aranyossy Ágoston Óvoda Általános Iskola igazgatóhelyettese, lovasterápiás szaktanár elmondta, 9 csapat nevezett, Békéscsaba, Boly, Homok, Mezőhegyes Pákozd, Székesfehérvár, Szentes egy-egy intézményéből, továbbá a saját iskolájukból, illetve székhelyintézményükből, a Kozmutza Flóra Általános Iskola, Szakiskolából.
A gyerekek a versenynek ismét otthont adó Dél Alföldi Lovasudvar fedett lovardájában a ló hátán, jól betanult mozdulatsort, például vezetett lovon, eszközzel végzett feladatsort mutattak be, futószáron haladó lovon, illetve önálló lovaglással. A gyakorlatokat zsűri pontozta.
hirdetés
A laikus számára egyszerűnek tűnő feladatok mögött a valóságban sok-sok gyakorlás, komoly fejlesztő munka van.
„Az úszásterápia mellett a lovasterápia azért nagyon fontos, mert a sajátos nevelési igényű, autista vagy a viselkedés fejlődésének tartós és súlyos rendellenességével küzdő gyermekek komplex fejlesztését segíti.” fogalmazta meg az iskola országos hírű tevékenységének lényegét Szabó Gáborné igazgató.
Mint mondta, az összetettség része a ló ápolása, a kontaktus kialakítása, a testi - szellemi fejlődést szolgáló gyakorlatok megtanulása. „Sokszor a gyerek, csak az állat kedvéért csinálja meg. Kialakul egy bensőséges kapcsolat is köztük.”
Az Aranyossy Ágoston Általános Iskola Alapítvány, amelyet éppen a lovasterápia segítésére, finanszírozására hoztak létre, két saját ló tartását tudja most vállalni, ami nem is egyszerű feladat, hiszen a Dél Alföldi Lovasudvar istállójához tatozó négylábúnak nemcsak a takarmányozása, hanem a rendszeres orvosi ellátás, kezelés, kötelező oltások stb. költségét is állnia kell. Így aztán a legjobb helyre kerülnek az Alapítvány Vásárhelyen rendezett jótékonysági eseményeinek bevételei, vagy éppen a most aktuális, a személyi jövedelemadó bevallások során felajánlható 1 százalék.
Ezek az okos és kezes négylábúak az intézménybe járó óvodások és iskolások nagyszerű segítsége. Mi tudjuk, hogy sokszor ezeknek a gyerekeknek ezek a lovak egyfajta kapcsot jelentenek az ő világuk és a miénk között, ahogy az igazgatónő mondta: „Bizony gyakran van olyan, hogy amikor a kisgyerek találkozik a lóval, a fülébe súgja a problémáját.”
 
 

 

Tizenhárom éve töretlen a vásárhelyi lovas fesztivál - Eredményekkel!
 

2013. május 11.  65 sajátos nevelési igényű fiatal mérte össze tudását május 11-én a vásárhelyi Országos Gyermek Terápiás Lovas Fesztiválon, melyre számos településről érkeztek versenyzők. Galériával!

XIII. alkalommal rendezték meg az Országos Gyermek Terápiás Lovas Fesztivált Hódmezővásárhelyen. A délelőtt kilenc órakor kezdődő programon 9 csapat vett részt. Hódmezővásárhelyt két iskola, az Aranyossy Ágoston és a Kozmutza Flóra csapatai képviselték, ezen kívül Békéscsaba, Boly, Homok, Pákozd, Szentes, Mezőhegyes, és Székesfehérvár intézményeiből érkeztek versenyzők.

- Az intézményünkben már 22 éve lovas terápiás fejlesztésben részesülnek azok a sajátos nevelési igényű gyermekek, akiknek erre szüksége van – fogalmazott Kissné Hatvani Erika, az Aranyossy Ágoston Óvoda Általános Iskola, a Kozmutza Flóra Általános Iskola, Szakiskola Tagintézményének tagintézményvezető helyettese. Hozzátette, 13 évvel ezelőtt gondoltak elsőként arra, hogy egy olyan rendezvényt szervezzenek az országban, ahol a szakma képviselői gyerekek kíséretében találkozzanak.

A fesztivál fővédnökei dr. Edvi Péter, a Nemzetközi Gyermekmentő Szolgálat Alapítvány elnöke, és a Magyar Lovasterápia Szövetség Alapítvány elnöke, valamint dr. Lázár János, miniszterelnökséget vezető államtitkár, országgyűlési képviselő voltak. Védnökként Almási István polgármestert és Gáiné Bánfi Katalint kérték fel.

A megnyitón Szabó Gáborné, az Aranyossy Ágoston Óvoda, Általános Iskola igazgatója köszöntötte a résztvevőket. - A lovas terápia jótékony hatásai ezen a fesztiválon mutatkoznak meg igazán. Közülük kiemelném, amelyik a barátságról szól, hiszen a fiatalok megosztják egymás között a lovak iránti szeretetüket, a lovaglás során szerzett tapasztalataikat – ez megfelelő alapja a barátságnak – mondta Szabó Gáborné.

Ezt követően megkezdődött a versenyzés, négy kategóriában. Elsőként önálló lovaglásban, például szlalomozásban, tárgy le- és felvételben mérték össze tudásukat a lovasok, majd egy előre megtanult feladatsort mutattak be. Ezután különböző eszközökkel hajtottak végre egyensúlyozási feladatokat, végül egy lovastornán a kötelező elemek után szabadon választott gyakorlatokkal zárták a versenyzést.

Megyeri József

XIII Országos Gyermek Terápiás Lovas Fesztivál - Aranyossy Ágoston Óvoda, Általános Iskola eredményei

A1T kategória:

2. Csabai Diána

A1K kategória:

2. Snóbli Attila

A2É kategória:

2. Fazekas Krisztián

A3 T kategória:

1. Kocsis József, 2.Szabó Andrea

B1A kategória:

1. Gojdán Nimród

B1T kategória:

1. Faragó Dorina, 4.Rácz Aida

B1K kategória:

1. Horváth Bettina

B2T kategória:

1. Imre Szilvia, 2.Németh Anikó, 3.Lázár Lajos

B2A kategória:

1. Vass Attila, 2. Pusztai Máté

C1K kategória:

2. Juhász Gergő, 3. Horváth Bettina

C1A kategória:

1. Olasz Tibor, 2.Gojdán Nimród

C1T kategória:

4. Faragó Dorina, 5. Rácz Aida

C2É kategória:

1. Zsótér Dávid

C2K kategória:

1. Rekiczi Máriusz

C2A kategória:

2. Vass Attila, 1.Pusztai Máté

C2T kategória:

1. Imre Szilvia, 2.Lázár Lajos, 3.Németh Anikó

D1T kategória:

2. Csabai Diána

D1K kategória:

2. Snóbli Attila, 3. Juhász Gergő

D1A kategória:

1. Olasz Tibor

D2K kategória:

1. Rekiczki Máriusz

D2É kategória:

1. Fazekas Krisztián, 2.Zsótér Dávid

D3T kategória:

1. Kocsis József, 2.Szabó Andrea

 
A hódmezővásárhelyi Kozmutza Flóra Iskola 6 gyermekkel B1É és B2É kategóriákban versenyzett. A gyerekek szép eredményeket értek el: 2 aranyérem, 1 ezüst, 1 bronz és kettő 4. hellyel zárták a versenyt.

Forrás: Kókai Ibolya
 

 

A húsvétfa mellett járták a verbunkot kicsik és nagyok
 

2013. március 27. A hódmezővásárhelyi Aranyossy Ágoston Óvoda, Általános Iskolában a tavaszi szünet előtti utolsó nap a hagyományőrzés jegyében zajlott. A húsvétra készülődve kézműveskedtek, hagyományokat elevenítettek fel és alaposan kitáncolták magukat a gyerekek és a pedagógusok.

Március 27-én végéhez ért az Aranyossy napok rendezvénysorozat, és ezt a napot arra szánták, hogy a közelgő ünnephez kapcsolódó hagyományokat felelevenítsék. Délelőtt külön programok voltak az óvodásoknak, az alsó tagozatosoknak és a felső tagozatosoknak. Az óvodások főleg rajzoltak és színeztek, termükben gyönyörű tojásfát állítottak, és az általuk készített állatfigurás tojástartókat is megcsodálhattuk. Az alsó tagozatos tanulók is kézműveskedtek: tojást festettek, ünnepi dekorációt készítettek és húsvéti asztalt rendeztek be. A legnagyobbak több állomáson az ünnepkörhöz tartozó feladatokat oldottak meg.

Az első emeleti folyosón felsorakozott gyerekek előtt Szabó Gáborné tagintézmény-vezető hirdetett eredményt a csapatversenyben, majd következtek a meglepetések. Minden osztály illetve óvodai csoport csokitojásokkal teli kosárkát vehetett át, ezután pedig a Kankalin Néptáncegyüttes három tagjával kezdődött táncház.

Az általános iskolások által készített húsvétfa szomszédságában leírhatatlan hangulatban ropták a táncot kicsik és nagyok. Ezen a napon nem csak a pedagógusok lepték meg a gyerekeket, a dolog fordítva is működött. A táncoló autista gyerekeket nézve az igazgatónő elmondta hírportálunknak, még soha nem látott hasonlót, hiszen az autisták gyakran már a zenét sem tudják elviselni, befogják a fülüket. Az, hogy ezek a diákok nem így tettek, a fejlesztésnek köszönhető.

Aki a táncházban nem fáradt el, a délutáni nyuszidiszkóban járhatta a nyuszitopogóst vagy a csibetáncot.

Kokovai Péter

 

 

A névadó által megkezdett utat folytatják
 

2013. március 26. Szakmai nappal folytatódott az Aranyossy napok március 26-án a hódmezővásárhelyi Aranyossy Ágoston Óvoda, Általános Iskolában.
A szakmai programon résztvevő pedagógusoknak és főiskolai hallgatóknak Szabó Gáborné tagintézmény-vezető tartott előadást az iskoláról, amely 1948. szeptember 1-jén nyitotta meg kapuit. Beszélt névadójukról, Aranyossy Ágostonról, az első gyógypedagógiai igazgatóról, illetve az ő emlékét őrző Aranyossy napokról, valamint az intézményben folyó munkáról.

Az előadást követően a megjelentek óralátogatáson vehettek részt, és lehetőségük volt habilitációs, rehabilitációs foglalkozások megtekintésére is.

Kokovai Péter

 

 

Kígyót is dédelgettek az Aranyossyban
 

2013. március 25. Az egészségnevelést, a környezettudatosságot és a közlekedésbiztonságot helyezték a középpontba március 25-én az Aranyossy napok programjában.

Délelőtt több szálon futottak az események. Az óvodásoknak az egészséges táplálkozással kapcsolatos foglalkozást tartottak, majd állatokat simogathattak és kézműveskedhettek. A sárgarépát majszoló nyuszi és az iskola cicája mellett egy színpompás kígyónak is kijutott a dédelgetésből.

Az alsó tagozatosok a vásárhelyi rendőrkapitányság szakembereit látták vendégül. Az egyik teremben a biztonságos közlekedésről vetítettek filmet, a tornateremben a gyerekek kipróbálták a részeg szemüveget, kerékpáros ügyességi pályán kerekeztek, közlekedési táblákat készítettek, és ezúttal is nagy népszerűségnek örvendett a rabosítás, a tanulók örömmel tartották oda a kezüket az ujjlenyomatvételhez.

A felső tagozatosok maguk választotta projekteket dolgoztak ki, és mutattak be a többieknek. „Néha nehéz dönteni”, „Csak a neten lógok”, és „Élhetsz te is takarékosan és környezettudatosan” témákban készítettek plakátokat, melyeket aztán az első emeleti folyosón helyeztek el, hogy mások is megcsodálhassák.

Ebéd után a kicsiket bábelőadás mulattatta (még mindig az egészségnevelés jegyében), hamarosan kezdődik dr. Molnár Gyula, a Madártani Egyesület vezetőjének előadása Madarak a természetben címmel – nem csak gyerekeknek, és a Szülőklubban valami hasznosat készítenek házilag – tudtuk meg Szabó Gáborné igazgatónőtől.

Kokovai Péter

 

 

A Székelyföldtől Vásárhelyig - Aranyossy Ágoston életének helyszínei
 

2013. március 23. Az egykori iskolaigazgató, Aranyossy Ágoston szülőföldje, a Székelyföld és kedves városa, Hódmezővásárhely is visszaköszön Szenténé Kálvai Mária festőművész képeiről az Aranyossy napok keretében március 23-án délután a hódmezővásárhelyi Ginkgo Sas Hotel különtermében megnyílt kiállításon.

Intézményünk 2004-ben vette fel Aranyossy Ágoston nevét, és minden évben több napos rendezvénnyel tisztelgünk névedónk emléke előtt – mondta köszöntőjében Szabó Gáborné, az Aranyossy Ágoston Óvoda, Általános Iskola igazgatója, aki azt is felidézte, hogy 3 éve bővítették a rendezvénysorozat kínálatát képzőművészeti kiállítással. Névadójuk lányának, Aranyossy Ildikónak a javaslatára idén Szenténé Kálvai Máriát kérték fel, hogy alkotásaival járuljon hozzá az Aranyossy napokhoz.

Szenténé Kálvai Mária ugyan Szegeden született, de vásárhelyinek vallja magát. Szenti Tibor író, néprajzkutató megnyitó beszédében kiemelte, hogy a festőnő már egy évvel Vásárhelyre költözése után kiállítással jelentkezett a városban, és a Vásárhelyi Őszi Tárlaton is rendszeresen szerepelt. „Értékes színfolttal gazdagította azt a világot, amelyet a vásárhelyi képzőművészek létrehoztak” - fogalmazott.

A kiállító művésztől megtudtuk, hogy jó barátságban van Aranyossy Ildikóval, és azért esett rá a választás, mert a Wass Albert körrel több utat tett Erdélyben, és a látottakat képein meg is örökítette, továbbá Vásárhely sok épületét is lerajzolta, köztük a házat is, amelyben Aranyossy Ágoston élt. A kiállításmegnyitón közreműködött Ancsányi Ivett, a Liszt Ferenc Ének-zenei Általános Iskola tanulója, erdélyi népdalcsokorral kapcsolódva a tárlat témájához.

Kokovai Péter

 

 

A szülőknek is megmutatták, milyen ügyesek
 

2013. március 22. A mozgásé volt a főszerep március 22-én délelőtt a hódmezővásárhelyi Aranyossy Ágoston Általános Iskolában. Az Aranyossy napok keretében az óvodásoknak és az általános iskolásoknak is sportnapot tartottak.

Szilágyi László testnevelő tanártól megtudtuk, hogy ezt a programot meghirdették, ugyanis szerették volna, ha a szülők is eljönnek, hogy lássák, milyen ügyesek a gyerekeik. Néhány szülő el is fogadta az invitálást, és voltak, akik a nebulókkal együtt végezték a bemelegítést.

Először az óvodások foglalkozása kezdődött a tornaszobában. Bemelegítséssel kezdtek, majd a tornapadon végeztek különböző gyakorlatokat, azután pedig babzsákkal dobtak célba. Az iskolások a tornateremben szintén alaposan kilazították tagjaikat a bemelegítés során, hogy aztán sorversenyekben mérjék össze ügyességüket. A végén édességgel jutalmazták a kis sportolókat, de nem ez volt a lényeg, a szervezők a mozgás népszerűsítését célozták meg.

Kokovai Péter

 
 

 

Hogyan mondjam el neked?
 

2013. március 21. Az Aranyossy napok nyitó programja hagyományosan az Aranyossy-gála, amelynek idén Almási Éva színművész és Vajda Júlia operaénekes volt a sztárvendége, de valamennyi közreműködő sztárnak érezhette magát, hiszen a közönség minden produkciót vastapssal jutalmazott március 21-én este a hódmezővásárhelyi Bessenyei Ferenc Művelődési Központban.

– A rendezvénynek több célja van, az egyik, hogy megmutassuk, mit tudnak a gyerekek, másrészt aki eljött, támogatja az intézményünkben zajló terápiás foglalkozásokat – mondta el Szabó Gáborné, az Aranyossy Ágoston Óvoda, Általános Iskola igazgatója. „Mindig vannak kiváló személyiségek, akik a jó ügy mellé állnak, és önzetlenül, jótékony céllal vállalják a fellépést, és így kívánják támogatni a sérült gyermekeket és alapítványunkat” – tette hozzá az intézményvezető.

Ezúttal Vajda Júlia operaénekes (aki több éve tagja az alapítvány kuratóriumának) és Almási Éva színésznő vállalta a felkérést. Az est egyik meglepetése volt Almási Éva és a Liszt Ferenc Ének-zenei Általános Iskola diákja, Németh Anna által előadott duett, a „Hogyan mondjam el neked”, amelyet kétszer is elénekeltek.

A műsorban többek között színpadra lépett az iskola dolgozóinak kórusa, a tanulók pedig több pantomim számot is előadtak (Fellini Országúton című filmjét is megidézve), illetve charlestont jártak Caro Emerald egyik dalára. A rendezvényen közreműködött a Liszt Ferenc Ének-zenei Általános Iskola kamarakórusa, valamint a Bethlen Gábor Református Gimnázium több tanulója, és az Aranyossy Általános Iskola néhány volt diákja is.

A gálaest keretében hirdették ki az „Álomból ébredés” városi rajzpályázat eredményeit. A zsűri elnöke, Lelkes István festőművész elmondta, 24 intézményből 186 rajz érkezett, a vásárhelyiek mellett mindszenti, székkutasi és földeáki gyerekek is adtak be pályamunkákat. A pályázat díjazottjai:

Óvodások:

1. Imre Orsolya (Kertvárosi Katolikus Óvoda), 2. Dunai Zita (Égbőlpottyant Evangélikus Óvoda), 3. Kovács Anna (Kertvárosi Katolikus Óvoda).

Alsó tagozatosok:

1. Budincsevich Eszter (Varga Tamás Általános Iskola), 2. Kapocsi Kimberli (Péczely Attila Alapfokú Művészetoktatási Intézmény), 3. Hajdú Nóra (Németh László Gimnázium és Általános Iskola).

Felső tagozatosok:

1. Paku Gabriella (Szőnyi Benjámin Református Általános Iskola), 2. Ágoston Emese és Godó Diána (Liszt Ferenc Ének-zenei Általános Iskola), 3. Gábor István (Aranyossy Ágoston Óvoda, Általános Iskola Kozmutza Flóra Tagintézménye).

Különdíjat vehetett át Solti Hanna (Szent István Általános Iskola), aki különleges technikával, dörzspapírra készítette rajzát.

Kokovai Péter
 

 

 

Aranyossy Gála 2013

 

2013. március 22. Március 21-én nagysikerű gálaműsorral kezdődtek meg az idei Aranyossy Napok. Az 1947-ben Hódmezővásárhelyen alapított Aranyossy Ágoston Óvoda Általános Iskola sajátos nevelési igényű gyermekekkel és tanulókkal foglalkozik.

Az intézményt vezető Szabó Gáborné a gála után elmondta: az iskola 65 éve alatt többször változott nevük, telephelyük, és két év alatt kétszer a fenntartójuk is, azonban számára és a nevelőtestület számára a gyógypedagógia magas szintű művelése iránti elkötelezettsége, kitartó, következetes munka a meghatározó. Az Aranyossy Napokkal pedig minden évben egy kicsit bemutatják a falak között folyó tevékenységet. A gálaműsor pedig azt demonstrálja, a pedagógusok és a gyerekek összefogásával művészi produkciók is születnek. Méghozzá sikerrel, ami március 21-én este a Bessenyei Ferenc Művelődési Központ színháztermének szinte teltházából és vastapsokból is lemérhető volt.

Az Aranyossy Ágoston Iskola Alapítvány megsegítésére rendezték idén is a Gálát, amelynek rendezője István Attila kuratóriumi elnök volt. Idén két nagyszerű művészt sikerült megnyernie. A zenés irodalmi esten Almási Éva Kossuth-díjas Kiváló Művész és Vajda Júlia Liszt Ferenc-díjas, Príma- díjas operaénekes lépett fel. 

Az idei gála mottója. "Egy álom akkor válik céllá, amikor lépéseket teszel annak megvalósítására." Ennek jegyében megható és  vidám, zenés és prózai műsort állítottak össze, az iskola tanulói, volt diákjai, tanárai közreműködésével.

A est során a szintén hagyományos rajzpályázat eredményhirdetését i megtartották. Az idei pályázat címe „Álomból ébredés” volt, amely 186 óvodást és iskolást ihletett meg.

Díjazottak:

Óvodások:

1. helyezett Imre Orsolya (Kertvárosi Katolikus Óvoda),

2. helyezett Dunai Zita (Égbőlpottyant Evangélikus Óvoda),

3. helyezett Kovács Anna (Kertvárosi Katolikus Óvoda).
 

Alsó tagozatosok:

1. helyezett Budincsevich Eszter (Varga Tamás Általános Iskola),

2. helyezett Kapocsi Kimberli (Péczely Attila Alapfokú Művészetoktatási Intézmény),

3. helyezett Hajdú Nóra (Németh László Gimnázium és Általános Iskola).

 
Felső tagozatosok:

1. helyezett Paku Gabriella (Szőnyi Benjámin Református Általános Iskola),

2. helyezett Ágoston Emese és Godó Diána (Liszt Ferenc Ének-zenei Általános Iskola),

3. helyezett Gábor István (Aranyossy Ágoston Óvoda, Általános Iskola)

Különdíjas: Solti Hanna (Szent István Általános Iskola)

 Vásárhelyi hírek

 

 

Egy álom és ami körülötte van
 

2013. március 20. Egy álom és ami körülötte van
A hódmezővásárhelyi Aranyossy Ágoston Általános Iskola Alapítvány támogatására március 21-én Jótékonysági Gálával kezdődik az idei Aranyossy Napok programsorozata.

Az intézményben folyó több évtizedes pedagógiai munkát az 1992-ben létrejött Aranyossy Ágoston Általános Iskola Alapítvány segíti, mégpedig az  úszás és lovasterápia szakmai és anyagi támogatásával.
hirdetés

A Bessenyei Ferenc Művelődési Központ színháztermében este 6 órától kezdődő gála címe, mottója "Egy álom akkor válik céllá, amikor lépéseket teszel annak megvalósítására."

A beszédes cím köré épített műsort István Attila a kuratórium elnöke állította össze és rendezte. Mint mondta, az iskola pedagógusai, jelenlegi és volt diákjai készülnek egy – egy produkcióval, amelyben többek között helyet kapott Judy Garland felejthetetlen dala az Oz a csodák csodája című filmből. Egy másik híresség, Edit Piaf barátságról szóló dala pantomimes előadásban kel életre.

A Liszt Ferenc Ének-Zenei Általános Iskola kamarakórusa a La mancha lovagja musical egyik betétdalát hozza el. A kórus még egy meglepetés dalban is közreműködik, amit Almási Évával közösen énekelnek. A Kossuth-díjas Kiváló Művésztől – aki egy riportban elmondta, szívesen fogadta a meghívást- Szabó Lőrinc verseiből hallunk néhányat.

Szintén örömmel vállalta a fellépést Vajda Júlia Liszt Ferenc-díjas operaénekesnő. A makói születésű énekesnő karrierje kezdetén a szegedi Kisoperában énekelt. 1979 óta a Szegedi Nemzeti Színház tagja. 1985 óta magánénekes. Sok szép szerep, koncertek, turnék, fesztiválok, szabadtéri előadások, jótékonysági fellépések jellemzik az eltelt éveket.

A Vásárhelyi Hírek kérdésére elmondta, rá valóban mindig is jellemző volt a fogékonyság a jótékonyság iránt. „Bennem van ez az adottság, ilyen típus vagyok, az első hívó szóra vállaltam a fellépést” mondta Vajda Júlia. A gálán Grieg: Peer Gynt-ből énekli Solvejg dalát, amit a műsor címe alapján választott.

 

 

Almási Éva az Aranyossy Gálán
 

2013. március 18. Almási Éva az Aranyossy Gálán
„Nem vállalok fellépéseket, de olyan gálaműsorban, amely a jótékonyságot szolgálja, szívesen részt veszek” mondta a Vásárhelyi Híreknek

Almási Éva.

A Kossuth-és Jászai Mari-díjas színésznő az Aranyossy Napok Gáláján lép fel március 21-én este Hódmezővásárhelyen. Pályafutását több

tucatnyi legendás színházi és filmszerep övezi, a magyar színjátszás egyik legsokoldalúbb egyénisége, aki azonnal igent mondott István

Attila, az Aranyossy Ágoston Általános Iskola Alapítvány kuratóriumi elnök felkérésének.
hirdetés

„Szabó Lőrinc verseivel készülök és lesz egy meglepetés számom a helyi Liszt Ferenc általános iskolásokkal, de a többi maradjon a

titkunk.” mondta Almási Éva, aki az évek során klasszikus és modern, tragikus és könnyedebb darabokban egyaránt bizonyította tehetségét.

Az évek során munkásságát a szakma a legrangosabb díjakkal jutalmazta, a Jászai Mari-díjat még 1973-ban megkapta, 1997-ben Kossuth-díjjal

jutalmazták, míg 2002-ben a Magyar Köztársasági Érdemrend középkeresztjével tüntették ki.

„Még nem voltam Hódmezővásárhelyen, illetve biztos voltam, de nem emlékszem rá. Szegeden viszont a Szabadtérin játszottam. Kíváncsian

várom a hódmezővásárhelyi Gálát, mert tudom, hogy az Aranyossy iskolában nagyszerű munkát végegeznek sérült gyerekekkel, és a

lovasterápiájukról is hallottam”

Almási Éva azt is hozzátette: „Nem gondolkodom azon, hogy a korom miatt mennyi vitalitásom van. Az ilyen ügyekért mindig kell hogy legyen

erő az emberben. Ezért aztán szívesen megyek Hódmezővásárhelyre.”

 
 

 

Aranyossy sikerek úszásban

 
2013. február 13. A fogyatékkal élők úszóversenyén, melyen 11 intézmény 84 versenyzője vett részt, az Aranyossy Ágoston Óvoda, Általános Iskola, mint versenyszervező, szép eredményeket ért el.

ÚSZÓVERSENY 2013.02.07. Hódmezővásárhely

EREDMÉNYEK

 
„A” KATEGÓRIA:

KÁSA KÁROLY  I. HELY  20 M MELLÚSZÁS

CSABAI DIÁNA III. HELY 20 M MELLÚSZÁS

CSUKA PÁL  I. HELY  20 M GYORSÚSZÁS, III. HELY 50 M MELLÚSZÁS

DINKA ERIKA I. HELY 20 M GYORSÚSZÁS, III. HELY 50 M MELLÚSZÁS

 
„ D” KATEGÓRIA:

FEHÉR ZSOLT II. HELY 20 M GYORSÚSZÁS, I. HELY 20 M MELLÚSZÁS

GOJDÁR NIMRÓD I. HELY 20 M GYORSÚSZÁS, I. HELY 20 M MELLÚSZÁS

OLASZ TIBOR III. HELY 20 M MELLÚSZÁS

Felkészítő : Lengyel Gyöngyi, Domokos Zoltán

 

 
 
 

Sikeresen szárnyalt „Márton madara”

2012. november 16. Márton napi Családi Partit rendeztek a vásárhelyi Aranyossy Ágoston oktatási intézményben. A jó hangulatú délutánon a diákok és a szülők együtt vettek részt az érdekes, népi hagyománymegőrző programokon.

Immáron a második évben szervezi meg az iskola a „Márton madara” rendezvényt, melynek két célja is van – mondta el Szabó Gáborné, az Aranyossy Ágoston Óvoda és Általános Iskola Kozmutza Flóra Általános Iskola, Szakiskola Tagintézmény vezetője. Az egyik cél a hagyományőrzés, hisz ezen a délutánon minden a Márton nap régi szokásaival kapcsolatos, a másik pedig a közösségalapítás, hogy az iskola dolgozói együtt töltsenek el egy kellemes délutánt a diákok családjaival.

Az intézmény sportcsarnokában már jóval a 14 órakor kezdődő megnyitó előtt nagy zsibongás, halk zeneszó, és kellemes légkör fogadta az oda érkezőket. Izgalomra több verseny eredményhirdetése is okot adott, ugyanis a már korábban meghirdetett „Libabál” című rajzpályázat legjobbjait is kihirdették, valamint egy másik megmérettetést ügyében is döntött a zsűri. Ez a „Hányan ülünk az asztalnál?” című verseny, amelyben az az asztal nyert, ahol a legtöbben foglaltak helyet. Emellett egy harmadik vetélkedőn pedig azt vették figyelembe, hogy melyik asztalon található a legszebb terítés.
Programokban ezután sem volt hiány. Többek között a tanulók adtak elő egy zenés-táncos produkciót, majd az iskolai színjátszókör is szórakoztatta a közönséget. Ezután egy vendégművész is színesítette a délutánt, egy fiatal lány személyében, aki népdalokat énekelt el. Végül, de nem utolsósorban a Kankalin Néptáncegyüttes is fellépett. Mindezek mellett tombolasorsoláson is részt vehettek a vendégek.

A gyermekek nagyon boldogan vesznek részt ezen a délutánon – számolt be Szabó Gáborné, aki elmondta, nagyon fontos, hogy a szórakozás mellett az összes néphagyományt felelevenítik.

Megyeri József

 

Promenád.hu

 

 

Tizenhat érem a megyei versenyről

2012. október 23. Az elmúlt héten rendezték meg a vásárhelyi Stadionban a tanulásban akadályozott tanulók megyei atlétika bajnokságát, melyen az Aranyossy Ágoston Óvoda, Általános Iskola tanulói eredményesen szerepeltek, összesen tizenhatszor álltak dobogóra.

SZŰCS SAROLTA:

100 méteres futás: II. HELY
Kislabdadobás: I. HELY
Távolugrás: I. HELY

DÉKÁNY ERIKA:

300 méteres futás: III. HELY
MAGASUGRÁS II. HELY

KÁSA KÁROLY:

Magasugrás: I. HELY
400 méteres futás III. HELY

CSUKA PÁL:

Magasugrás: III. HELY

SNÓBLI ALEXANDRA:

800 méteres futás: II. HELY
Kislabdadobás: I. HELY

SZABÓ KAROLINA:

800 méteres futás: III. HELY
Kislabdadobás: II. HELY

SNÓBLI JÓZSEF:

800 méteres futás: I. HELY
Magasugrás: I. HELY

DINKA ERIKA:

Kislabdadobás: III. HELY

NAGY LUCA:

Magasugrás: I. HELY

Felkészítők: Szilágyi László, Lengyel Gyöngyi

 

Promenád.hu
 

 

 

Testi és lelki egészség az Aranyossyban - családoknak is!

2012. szeptember 15. Tajcsi és ételbemutató, kézműves foglalkozások és íjászat – csak néhány program abból a kínálatból, amellyel szombaton a vásárhelyi Aranyossy Általános Iskolában rendezett családi és egészségnapra várták az érdeklődőket. A nap szervezőjét, Seresné Kapu Mártát a rendezvény apropójáról elmondta: az egészség megőrzésére, vagy annak visszaszerzésére igyekeztek a családok figyelmét felhívni. (Videóval és képgalériával!)

Az iskola épületébe betérve már az udvaron a kenyérlángos és kürtős kalács illata fogadta a betérőket, akik akár kardot is ragadhattak, hogy a középkor harcmodorában vívjanak meg egymással. Akinek nem volt ilyen, elintézni való, becsületbeli ügye, annak képességeit az íjászat tette próbára, de akkor sem járt rosszul, ha betért a látogató az iskolaépületbe.

Volt tibeti tornagyakorlat, amely számos betegség megelőzésére alkalmas, de felléptek a kankalinos néptáncosok, de olyan speciális módszereket is kipróbálhattak az érdeklődők, mint az Etka, vagy az Aviva módszer, de aki óvatos a mozgás terén, annak Samu Mónika mutatott könnyű tornagyakorlatokat.

A kézművesség remekei mellett számos, az egészséget alternatív és úgynevezett szelíd módszerekkel támogató lehetőségek tárultak fel az erre kíváncsi családok előtt, és itt a szakemberektől megtudhatták, hogy a test egészsége is a lélekben gyökeredzik.

Érdeklődő pillantási kereszttüzében mutatták be lassított felvételt idéző mozdulataikat a tajcsi csoport tagjai, akiktől megtudhatták a jelenlévők, hogy ami könnyűnek és egyszerűnek látszik, az nem mindig az.

Bodnár Kincső, aki az újszentiváni Süni óvodába jár, épp a kézműves foglalkozáson gyertyatartót készített. Nemrég érkeztek meg a helyszínre, és a gipsztárgy festése volt az első, ami figyelmét megragadta, és kihasználta a lehetőséget, hogy a kezdetben fehér tárgyat kék, rózsaszín és lila színekkel díszítse.

Fehérné Kiss Gabriella kisfiával, Zsolttal látogatta meg az iskola épületében a családi és egészségnapot, s mint elmondta, azért tartja fontosnak az egészséges életmód megismerését és gyakorlását, mert ezt tartja arra alkalmasnak, hogy a bennünket nap mint nap érő környezeti hatásokat ellensúlyozni tudjuk. Gabriella azonban azt is hozzátette, hogy a lelki egyensúly legalább ilyen fontos az egészség merőzéséhez.

Arnay

Promenád.hu

 

 
 

Évzáró volt az Aranyossyban

Nyugodt, konszolidált tanévről beszélt Szabó Gáborné, a hódmezővásárhelyi Aranyossy Ágoston Óvoda és Iskola igazgatónője.
Szabó Gáborné a Vásárhelyi Híreknek azt is elmondta, ahogy az tavaly szeptemberben elhangzott, a tanulásban akadályozott, közepesen értelmi fogyatékosok oktatásának módszereiben, bevált metódusaikban az egyház nem kíván semmilyen változtatást, sőt érzi, hogy érdeklődéssel figyelik tevékenységüket.

Megírtuk, éppen egy éve, hogy a Szeged-Csanádi Egyházmegye átvette az iskolát, amelynek június 25-én volt a tanévzáró ünnepsége. A jó tanulmányi és sporteredményeket elért diákok jutalmazása mellett, első alkalommal adták át a legeredményesebb nyolcadikosnak, az iskola által alapított Aranyossy Díjat. Idén Kiss Ádám kapta, nem csak tanulmányi eredményeiért, hanem közösségi munkájáért és versenyeken elért sikereiért.

A szeptemberben induló tanévvel kapcsolatos kérdésünkre Szabó Gáborné igazgató elmondta, az iskolát kezdők száma idén is hasonló lesz, azonban növekedett az érdeklődés az óvoda iránt, mert a tavalyi évhez képest többen iratkoztak be.

 
 

 

A vásárhelyieket körülveszik a természet csodái

 
2012. április 1. Ez a kiállítás meg kell hogy erősítse a vásárhelyi embereket abban a tudatban, hogy páratlan természeti szépségek veszik körül, mondta Lelkes István.
Ha valakinek kétségei lennének, elég ha végignézi a hódmezővásárhelyi Ginkgo Sas Hotel különtermében április elsején délután nyílt kiállítást. Lelkes István  az elmúlt évtizedekben nem csak festőművészként, hanem fotósként is megörökítette a város környéki táj, a Tisza vidékének csodálatos pillanatait. Amint azt a Vásárhelyi Híreknek elmondta, az elmúlt negyedszázadban készült több ezer képből a legszebb negyvenhatot válogatta össze. Nem volt kifejezett koncepciója, hanem mindenféle hangulatból, témából válogatta a kiállításon látható képanyagot. Így aztán a lovak éppúgy megtalálhatók, mint a madárvilág. Az előbbi téma a nagy szerelem, az utóbbi pedig félig-meddig hívatás. Képbe merevített pillanatok, impressziók, sok pici szubjektív érzéssel. Ahogy példaként említette, a Téglagyári Kubikoknál készült egyik képének, a kék ég és a vízfelület játéka után Gershwin műve után, a ’Kék rapszódia’ címet adta. Hasonló érzésből fakadóan kapta az ártér egyik vízből kinyúló ágnyalábja az ’Elvarázsolt alvó sellőlány’ címet. A sor még folytatható, de mint ahogy Lelkes István mondta, a kiállítás címe: 'A természet csodái' itt vannak körülöttünk és a képbe zárt pillanatai talán tudatosítja az itt élőkben hogy természeti értékekben, Magyarország egyik leggazdagabb területe veszi körül őket. 

Az Aranyossy Ágoston Óvoda, Általános Iskola és alapítványa által rendezett Aranyossy Napok, március 27-től, április elsejéig tartott programokban gazdag hat napjának záróakkordja volt a vasárnap délután megnyílt kiállítás.
 

 

 

 Lelkes István fotóiból nyílt kiállítás: a természet ellesett pillanatai

2012. április 1. Az Aranyossy-napok zárásaként a Ginkgo Sas Hotelben nyílt fotókiállítás vasárnap délután Lelkes István festőművész természetfotóiból. A tárlatot megnyitó dr. Kőhegyi Ferenc kijelentette: büszke, hogy egykori tanárának kiállítását nyithatja meg.
Dr. Kőhegyi Ferenc gyógyszerész, a magyar Gyógyszerészkamara megyei elnöke, aki szabadidejében maga is kamerát ragad, hogy a természet szépségeit megörökítse, elmondta: Lelkes István álcasátor nélkül, a természetet látva örökíti meg azokat a szépségeket, amelyek nem mindenki számára tárulnak fel.

A kiállítás képeinek alkotója elmondta: a növények és tájak „türelmes modellek”, van ideje a fotósnak a jó kompozíció megtervezéséhez, azonban az állatok és jelenségek lencsevégre kapása gyorsaságot és improvizációs készséget kíván meg a fénykép készítőjétől.
Lelkes István nem a számítástechnika alkalmazásával formálja képeit. Az a fotó, amely a Kékrapszódia címet viseli – és dr. Kőhegyi Ferenc is ezt a képet választotta, amikor arról kérdeztük, melyik a tárlat kedvenc fotója -, azonban a Téglagyári Kubikoknál készített különleges színvilágú természetfotó létrehozásánál mégsem a számítógép segítette lelkes Istvánt. Mint elárulta, egy úgynevezett polarizációs szűrő segítségével rögzítette a képet, amelyet elforgatva alakítható ki a fotó nem mindennapi színvilága.
A kiállításon Szabó Gáborné, az Aranyossy Ágoston Általános iskola igazgatója elmondta: minden eddiginél gazdagabb programot állítottak össze, és ami számára örömet jelentett, hogy a programokat nagyon sokan követték figyelemmel a helyszíneken, és ilyen sok jó eredményt eddig még nem értek el az iskola diákjai. Amire különösen büszke – osztotta meg portálunk olvasóival, az az, hogy a lovas terápiás versenyen és a Szentesen megrendezett versenyen is rekord számú eredményt gyűjtöttek be az Aranyossy tanulói. Az igazgató kijelentette: a következő évben sem fogják alacsonyabbra helyezni a lécet.

 

Promenád.hu

 

 

Lukács Sándor Vásárhelyen - egy délután az Aranyossy diákjaiért

2012. április 1. Lukács Sándor Jászai Mari-díjas színművész saját verseiből összeállított műsorával lépett fel vasárnap délután a Fekete Sas földszinti nagytermében. A színész a műsor bevételét az Aranyossy Ágoston Általános Iskola támogatására ajánlotta fel.
A februárra meghirdetett, de az időjárás és a nehezen közlekedhető utak miatt akkor elmaradt műsorra került sor az Aranyossy-napok keretében, a művészt teltház várta vásárhelyi fellépésén. Versírással már régóta foglalkozom – mondta el lukács Sándor, aki úgy érzi, hogy a nyolcvanas években írt verseinek mondanivalója a mai napig megállják helyüket.
Szerencsés párosítás, hogy saját verseimet mondhatom el – állította a színművész-költő, mivel már a verseket megírásukkor úgy formálja, hogy azok előadva is megállják helyüket. Annak idején – idézte fel Lukács Sándor – maikor évente több mint tíz filmet is forgathattunk, nagyon sok emberrel ismerkedtem meg az ország számtalan pontján, és a tőlük hallott történetek mind a lírai művek alapjául szolgáltak. De a versekben megjelenik magánélete, családjának történetei, és szociális érzékenységéről is tanúbizonyságot tett az előadó.
Az előadást követően a színész elmondta, hogy sok kedves emlék köti a Dél-Alföldhöz, játszott a gyulai Várszínházban, és a Szegedi Szabadtérin is alakította Lucifert Az ember tragédiájában, és édesapja is a napfény városában érettségizett. Nagyon sok kollégámról is tudom, hogy Hódmezővásárhelyen született – tette hozzá Lukács Sándor, és Bessenyei Ferenc és Antal Imre nevét is megemlítette.
A vendéget az iskola egyedi, vásárhelyi népművészeti padlóvázával ajándékozta meg, míg Lelkes István festőművész a hatvanas években készített grafikáját adta ajándékba Lukács Sándornak, aki elárulta: maga is szereti a lovakat.
 
 

 
 

Éreztem, hogy kapok vissza valamit

 
2012. április 1. Az Aranyossy Ágoston Óvoda, Általános Iskola és Alapítványa jótékonysági esttel zárta a hatnapos hagyományos Aranyossy Napokat. A sokszínű gyermek-, és szakmai programok megkoronázásaként Lukács Sándor önálló estjét élvezhették a színészóriást kedvelő vásárhelyiek.
Április elsején 15 órakor Hódmezővásárhelyen, a Fekete Sas földszinti nagytermében önálló estet adott Lukács Sándor színművész. A Jászai Mari díjas, érdemes művész összegyűjtött verseiből adott keresztmetszetet, kedves és szuggesztív előadásmódján. Láthatóan még a közönség reakcióira is figyelt és apró improvizatív szerkesztéssel válogatott a verseiből. Az előadás végén a Vásárhelyi Híreknek röviden megjegyezte, az esten azt szerette volna, ha lélekben, gondolatokban találkozna a közönséggel. Mint mondta, úgy érzi, ez meg is történt. „Éreztem, hogy kapok vissza valamit.”

 

A 2006-ban megjelent ’Elűzött álom’ címet viselő kötet ajánlásában olvashatjuk: verseinek hangütése már évtizedekkel ezelőtt kialakult. Atmoszférateremtő képessége, szép versbeszéde legjobb kortárs költőink közé emeli. Lukács Sándor legendás orgánumán pedig ezek a versek különleges élményt jelentettek.

Az estjét követően mondta a Vásárhelyi Híreknek: „kronológiai vonulata életemnek, életem történetének.”

A most 64 éves, ma is sármos színész, kellően dinamikus életet él, hiszen például csak ebben a hónapban a Vígszínházban 4 darabban is játszik.
 

 

 

Eredmények az Országos Gyermek Terápiás Lovas Fesztiválról

2012. március 31. XII. alkalommal rendezték meg az Országos Gyermek Terápiás Lovas Fesztivált március 31-én Hódmezővásárhelyen. A délelőtt kilenc órakor kezdődő fesztiválon 11 csapat vett részt. Hódmezővásárhelyről két iskola, az Aranyossy Ágoston és a Kozmutza Flóra csapatai versenyeztek, míg Békéscsaba, Boly, Homok, Szeged, Szentes, Gyula, Pákozd és Székesfehérvár intézményeinek gárdái versengtek.

Hódmezővásárhelyről két iskola, az Aranyossy Ágoston és a Kozmutza Flóra csapatainak eredményei a következők:

 

A1K kategória:

Helyezés

Név

Iskola

I. (arany érem)

Snóbli Attila

Aranyossy Á. Ó., Ált. I.

 

A2T kategória:

Helyezés

Név

Iskola

I. (arany érem)

Kis Ádám

Aranyossy Á. Ó., Ált. I.

V.

Nagy Dominik

Aranyossy Á. Ó., Ált. I.

 

A2É kategória:

Helyezés

Név

Iskola

II. (ezüst érem)

Fazekas Krisztián

Aranyossy Á. Ó., Ált. I.

 

A3T kategória:

Helyezés

Név

Iskola

I. (arany érem)

Szabó Andrea

Aranyossy Á. Ó., Ált. I.

II. (ezüst érem)

Kocsis József

Aranyossy Á. Ó., Ált. I.

 

B1A kategória:

Helyezés

Név

Iskola

I. (arany érem)

Gojdár Nimród

Aranyossy Á. Ó., Ált. I.

 

B1T kategória:

Helyezés

Név

Iskola

III. (bronz érem)

Németh Anikó

Aranyossy Á. Ó., Ált. I.

IV.

Lázár Lajos

Aranyossy Á. Ó., Ált. I.

 

B1K kategória:

Helyezés

Név

Iskola

I. (arany érem)

Juhász Gergő

Aranyossy Á. Ó., Ált. I.

 

B1É kategória:

Helyezés

Név

Iskola

IV.

Lekrinczki Martin

Kozmutza Flóra Ó., Ált. I.

V.

Dombi Bence

Kozmutza Flóra Ó., Ált. I.

VI.

Mészáros Kitti

Kozmutza Flóra Ó., Ált. I.

VIII.

Lippai József

Kozmutza Flóra Ó., Ált. I.

 

B2A kategória:

Helyezés

Név

Iskola

I. (arany érem)

Vass Attila

Aranyossy Á. Ó., Ált. I.

II. (ezüst érem)

Pusztai Máté

Aranyossy Á. Ó., Ált. I.

 

B2É kategória:

Helyezés

Név

Iskola

IV.

Udvari István

Kozmutza Flóra Ó., Ált. I.

VI.

Halász Gyula

Kozmutza Flóra Ó., Ált. I.

VII.

Nagy Barbara

Aranyossy Á. Ó., Ált. I.

 

 

 

C1T kategória:

Helyezés

Név

Iskola

I. (arany érem)

Csabai Diána

Aranyossy Á. Ó., Ált. I.

II. (ezüst érem)

Németh Anikó

Aranyossy Á. Ó., Ált. I.

III. (bronz érem)

Lázár Lajos

Aranyossy Á. Ó., Ált. I.

 

C1K kategória:

Helyezés

Név

Iskola

I. (arany érem)

Juhász Gergő

Aranyossy Á. Ó., Ált. I.

 

C1A kategória:

Helyezés

Név

Iskola

I. (arany érem)

Olasz Tibor

Aranyossy Á. Ó., Ált. I.

IV.

Gojdár Nimród

Aranyossy Á. Ó., Ált. I.

 

C2T kategória:

Helyezés

Név

Iskola

I. (arany érem)

Imre Szilvia

Aranyossy Á. Ó., Ált. I.

II. (ezüst érem)

Czirok Róbert

Aranyossy Á. Ó., Ált. I.

III. (bronz érem)

Nagy Dominik

Aranyossy Á. Ó., Ált. I.

 

C2A kategória:

Helyezés

Név

Iskola

I. (arany érem)

Vass Attila

Aranyossy Á. Ó., Ált. I.

II. (ezüst érem)

Pusztai Máté

Aranyossy Á. Ó., Ált. I.

 

C2É kategória:

Helyezés

Név

Iskola

I. (arany érem)

Zsótér Dávid

Aranyossy Á. Ó., Ált. I.

II. (ezüst érem)

Nagy Barbara

Aranyossy Á. Ó., Ált. I.

 

D1K kategória:

Helyezés

Név

Iskola

II. (ezüst érem)

Snóbli Attila

Aranyossy Á. Ó., Ált. I.

 

D1A kategória:

Helyezés

Név

Iskola

I. (arany érem)

Olasz Tibor

Aranyossy Á. Ó., Ált. I.

 

D1T kategória:

Helyezés

Név

Iskola

V.

Csabai Diána

Aranyossy Á. Ó., Ált. I.

 

D2É kategória:

Helyezés

Név

Iskola

I. (arany érem)

Fazekas Krisztián

Aranyossy Á. Ó., Ált. I.

II. (ezüst érem)

Zsótér Dávid

Aranyossy Á. Ó., Ált. I.

 

D2T kategória:

Helyezés

Név

Iskola

VII.

Kis Ádám

Aranyossy Á. Ó., Ált. I.

VIII.

Imre Szilvia

Aranyossy Á. Ó., Ált. I.

 

 

 

D3T kategória:

Helyezés

Név

Iskola

I. (arany érem)

Kocsis József

Aranyossy Á. Ó., Ált. I.

II. (ezüst érem)

Szebó Andrea

Aranyossy Á. Ó., Ált. I.

 

Promenád.hu

 


 

Országos Gyermek Terápiás Lovas Fesztivál Vásárhelyen

2012. március 31. A hódmezővásárhelyi Aranyossy Ágoston Általános Iskola tizenkettedik alkalommal szervezte meg az Országos Gyermek Terápiás Lovas Fesztivált, melyre tizenegy oktatási intézmény nevezett be az ország számos pontjáról.
XII. alkalommal rendezték meg az Országos Gyermek Terápiás Lovas Fesztivált március 31-én Hódmezővásárhelyen. A délelőtt kilenc órakor kezdődő fesztiválon 11 csapat vett részt. Hódmezővásárhelyről két iskola, az Aranyossy Ágoston és a Kozmutza Flóra csapatai versenyeztek, míg Békéscsaba, Boly, Homok, Szeged, Szentes, Gyula, Pákozd és Székesfehérvár intézményeinek gárdái versengtek.

Szabó Gáborné, az Aranyossy Általános Iskola igazgatója elmondta, hogy a szombati megmérettetésen összesen 73 sajátos nevelési igényű, enyhe és középsúlyosan fogyatékos gyermek és fiatal szállt nyeregbe. Vannak köztük olyanok, akik már a kezdetektől fogva részesei a fesztiválnak.

Dr. Kószó Péter, alpolgármester köszönetet mondott és gratulált az Aranyossy Napok lebonyolításához és külön örül, hogy a lovas fesztivál is ezen a héten valósul meg. Az alpolgármester nagyon fontosnak tartja az állatokkal való kapcsolatot. Elsőnek mikor találkoztam ezzel a módszerrel el sem akartam hinni – mondta az alpolgármester, aki egy saját példát is elmesélt a megjelenteknek.

Ez a lovas fesztivál egyedülálló az országban, hiszen sehol máshol nem rendezték még meg tizenkétszer, illetve – mondta Kissné Hatvani Erika, az Aranyossy Ágoston Óvoda Általános Iskola igazgatóhelyettese, akitől megtudtuk, hogy négy kategóriát állítottak fel még 2000-ben és azóta ehhez tartják magukat.

A versenyzők négy kategóriában mérettették meg tehetségüket, önállóan lovagoltak, gyakorlati feladatsort mutattak be eszközzel és a nélkül, valamint gyógypedagógiai lovastornában is indulhattak attól függően, hogy mennyire sérültek.

(Az „A”-ban önálló lovaglás, a „B”-ben eszköz nélküli feladatsor kivitelezése lovon, a „C”-ben eszközzel végzett feladatsor kivitelezése futószáron haladó lovon, míg a „D”-ben gyógypedagógiai lovastorna a feladat.)

 
 

 

A varázslat elkezdődött

 
2012. március 31. A címet az Aranyossy Ágoston Iskola Alapítványának új prospektusából kölcsönöztük, abból a színes kiadványból, amely részletesen bemutatja az iskola 1992 óta bevezetett és méltán sikeres lovasterápiáját. Ezen a kiadványon illetve a március 31-én, szombaton tartott XII. Országos Gyermek Terápiás Lovas Fesztiválon debütált új logojuk is.
A fotóinkon is látható aranyossys gyerekek sárga pólóján a logo hullámos vonalai az úszásterápiát, a hullámvonalak folytatásából formálódó lósziluett, a lovasterápiát hívatott jelezni. Szombaton ez utóbbi kapott főszerepet, ugyanis az iskola 2007 óta állandó gyakorlóhelyén, a Dél Alföldi Lovasudvarban tartotta hagyományos fesztiválját. 11 intézmény 78 versenyzője mutatta be tudását. A gyerekek a fedett lovardában a ló hátán, jól betanult mozdulatsort, például vezetett lovon, eszközzel végzett feladatsor kivitelezését mutatták be, futószáron haladó lovon, illetve önálló lovaglással. A gyakorlatokat zsűri pontozta.

A címben írt igazi varázslat aztán itt kezdődött! Enyhén fogyatékos, mozgáskoordinációs problémákkal küszködő, vagy éppen autista fiúknak és lányoknak, akiknek sokszor a beszéd is nehéz, ezekre a szelíd négylábúakra felülve, valósággal megszűnt a világ. Csak az elvégzendő gyakorlat volt a minden…! Nem néztek ki a közönségre elégedetten, ha a ló hátán jól sikerült egy körbefordulás, nem zavarták őket a zajongó nézők, hanem szinte eggyé váltak a lóval. A gyakorlat végén még egy meghajlás is dukált, és ha sokszor az arcokon nem is volt látható a sikeres gyakorlat elvégzése feletti öröm, a szemek nagyon sokat elárultak. Legtöbbjükből egyfajta nyugalom áradt, a lóval töltött békés percek összhangjának még megmaradt hangulata. Egy világ volt bennük, amely csak az övék, és mi, egészséges emberek nézünk be néha hozzájuk!
 

 

 

Holtomiglan - Holtodiglan

 
2012. március 31. Szilágyiné Dr. Bay Lujza a Csongrád Megyei Rendőr-főkapitányság nyugalmazott rendőr alezredese, egyszersmind a Szegedi Tudományegyetem címzetes főiskolai docense Móricz Zsigmond Árvácska című művét nevezte meg a magyar családon belüli erőszak megnyilvánulásának klasszikus iskolapéldájaként március 29-én az Aranyossy Ágoston Óvoda és Általános Iskola pedagógusainak tartott előadásán.
„A családon belüli erőszak testi vagy lelki bántalmazás az elkövetővel közeli vagy bensőséges kapcsolatban álló vagy állt személy ellen.”- szól a cselekmény fogalmi meghatározása.

Szülő a gyermekét, férj a feleségét, gyermek a szülőjét és feleség a férjét. Bármelyik esetben előfordulhat a sérelem okozása, amire bőven akad példa, szerte a sajtóban. Kutatások alapján, Magyarországon az elkövetett bűncselekmények 80%-a vezethető vissza családon belüli konfliktusokra. Azonban ennek a bűncselekményi kategória nagyszámban csak látensen él a hétköznapjainkban. Kevés gyermek meséli el mi történik odahaza a családon belül. A megerőszakolt nők kevés hányada fordul azonnal, vagy egyáltalán a rendőrséghez feljelentést tenni…

A bántalmazások elkerüléséhez viszont mindannyian hozzájárulhatunk, ha odafigyelünk egymásra és gyermekeinkre. A segítség mindenhol ott van – egyesületek, alapítványok és a rendőrség által is. Ma már adva van a lehetőség arra, hogy a rendőrség közbelépjen, mielőtt vér folyna!

Az Aranyossy Napok keretein belül megrendezett előadás célja (talán) a pedagógusok figyelemfelkeltése volt, azonban a gyakorlatban való orvoslás, észlelés technikái helyett csupán egyetemi előadásszerű információáradatban volt része a tanároknak. Számos megdöbbentő adatra és törvényi szabályozásra fény derült, azonban ezek csak számok. A számok mögött az „ember” rejtve marad, csupán statisztikai adatok, az elmulasztott megelőzések áldozatai.

Végighallgatva az előadást, hiányérzet maradt bennem és valószínű a velem együtt részt vevő pedagógusokban is. Marad hát egyelőre Móricz Zsigmond Árvácska című művének záró akkordja, amire Szilágyiné Dr. Bay Lujza előadásában is utalt „Nyoma sem látszott annak, hogy itt ház állott, és hogy abban emberek éltek, s azok az emberek itt elmúltak a hó alatt. Elmúlt a hangjuk és a mozgásuk elmúlt a rosszaság és elmúlt a kegyetlenség. Minden békés lett, átalakult, másfajta valamivé az egész élet. A nyelvekből üszök lett, s a sértegetésekből füst és pára.”

Vásárhelyi hírek

 

 

Folytatódtak az Aranyossy Napok

2012. március 30. A sajátos nevelési igényű gyermekeket segítő, tehetségeket segítő tanács felhívása alapján egy országos szépíró versenyre került sor pénteken az Aranyossy Ágoston Óvoda és Általános Iskolában, az Aranyossy napok keretében. Egy országos versenyről van szó, amelynek az első megyei fordulójára került sor.
Minden intézmény megkapta a versenyfelhívást, amelyben kérték, hogy rendezzenek helyi fordulókat. A kategóriánként továbbjutott 3-3 győztes volt jelen Vásárhelyen a pénteki fordulón.

A négy kategória az 1-2 osztályosok, a 3-4 osztályosok, az 5-8 osztályosok, illetve a 9-11 osztályosok kategóriája. Olyan intézmények számára írták ki a versenyt, melyek integráló intézmények, tehát a teljes megyét lefedően képviseltették magukat az intézmények.

10 órakor volt a megnyitó, ezt követően a gyerekeknek egy órájuk volt arra, hogy lemásolják a kapott szöveget. Ezután a zsűri vette át a munkát, mely kategóriánként öt főből állt.

Ezt követően az írásokat elküldték Budapestre a szervezőkhöz, majd délután került sor az eredményhirdetésre. Minden kategóriában a három győztes vehet részt az Országos szépíróversenyen.

A mai nap még arról is szólt, hogy felkészülnek az Országos Terápiás Lovasfesztiválra.

 

Promenád.hu

 


 

Nemes célért nemes helyszínen

2012. március 29. Az Aranyossy Ágoston Általános Iskola Alapítványa ismét egy színészóriást nyert meg egy jótékonysági estre, amelynek bevételéből az intézményben tanuló sajátos nevelési igényű gyermekek úszás- és lovasterápiás foglalkozását finanszírozzák.
Április elsején 15 órakor Hódmezővásárhelyen, a Fekete Sas földszinti nagytermében önálló estet ad Lukács Sándor színművész.
A Jászai Mari díjas, érdemes művész összegyűjtött verseiből ad keresztmetszetet. A 2006-ban megjelent ’Elűzött álom’ címet viselő kötet ajánlásában olvashatjuk: verseinek hangütése már évtizedekkel ezelőtt kialakult. Atmoszférateremtő képessége, szép versbeszéde legjobb kortárs költőink közé emeli.

 

Az egyórás estre ebből a kötetből válogatott, amely „kronológiai vonulata életemnek, életem történetének”, mondta a Vásárhelyi Híreknek a most 64 éves, még mindig sármos színész, aki büszkén vállalja, hogy belépett a ’Bűvös Klubba’, ahogy ő nevezte korosztályát.

Mint mondta, több barátja hívta fel a figyelmét arra, hogy 60 és 80 éves kor között nagyon termékeny életszakasz következik egy férfi életében.
Így hát igyekszik szellemileg, fizikailag, szakmailag és magánemberként megfelelő kondícióban tartani magát a következő húsz év sikeres megéléséhez. Most is aktívan dolgozik, mi is március 16-án, a Vígszínházban bemutatott Molnár Ferenc jeleneteiből, novelláiból és tárcáiból összeállított Monokli című kétfelvonásos játék próbáján értük utol.

Kérdésünkre elmondta, többször járt már Hódmezővásárhelyen, sőt ismeri önálló estjének helyszínét is. Amire röviden annyit mondott: „nemes célért, egy nemes helyszínen.”
Megjegyeztük, hogy a bevétel az iskola, országosan is ismert nagyszerű lovasterápiás foglalkozásait segíti és milyen megkapó látvány a gyerekek öröme, egy-egy sikeres lovas gyakorlat után.

„Hatalmas tisztelet, azoknak a pedagógusoknak, akik türelemmel, szeretettel foglalkoznak velük” mondta Lukács Sándor, akinek ajánlottuk a Vásárhelyi Hírek stábja által erről készített videókat, amelyeket ígérete szerint megnéz majd.
 

Vásárhelyi hírek

 


 

 

 

 

 

Öko napot tartottak az Aranyossy Napok sorozatában

2012. március 29. A környezettudatos nevelés hagyományos célja az Aranyossy Ágoston Általános Iskolának, és része az Aranyossy napoknak is – mondta el az iskola hetedikeseinek osztályfőnöke, Kiss Csanád. Az iskolában a gyerekek az óvodásoktól a legnagyobbakig a csütörtöki délelőttön ezen téma köré szervezett foglalkozásokon vettek részt.
Az iskola pályázik az öko-iskolai címre – tájékoztatott a gyógypedagógus, kiemelve, hogy a délelőtti foglalkozások e célnak egy-egy szegmensét állították a középpontba. Az óvodások wc-papír gurigáját hasznosítva készítettek húsvéti nyuszit, az elsősök befőttes üveget festve készítettek vázát. Az autista osztály tanulói virágot ültettek osztálytermük díszítésére, és a másdokosok is a virágültetést gyakorolták.

A harmadikos és negyedikes tanulók PET palackból készítettek dísztárgyat, az itt tanuló Vékony András elmesélte, hogy a palack alját levágták, és gyertyaláng fölé tartva alakították ki belőle az ablakdíszként is használható dísztárgyat.
Az ötödikesek és hatodikosok újságpapírból sodortak hengereket, amelyből kosarat készítettek, míg a hetedikesek és a nyolcadikosok az udvart szépítették: cserjéket ültettek és felásták a homokozót.

 
 

 

Aranyossy napokon a családon belüli erőszakról: minden gyermekre vigyázni kell!

2012. március 29. Az iskola pedagógusainak tartott előadást az Aranyossy napok keretében Szilágyiné dr. Bay Lujza, a Csongrád Megyei Rendőr-főkapitányság nyugalmazott alezredese a családon belüli erőszakról, amelyről kiderült: akár az is ebbe a körbe tartozhat, ha Mézga Géza felesége, Paula túl gyakran veti fel, hogy inkább a Huffnágel Pistihez kellett volna feleségül mennie.
Szilágyiné dr. Bay Lujza elmondta: a tavaly hazánkban elkövetett több mint 400 ezer bűncselekményből mindössze 12 ezer tartozott a családi erőszak körébe, amelyet akár elenyészőnek is nevezhetnénk, azonban nem telik el nap, hogy a híradásokban ne szerepelne ilyen cselekmény. A családon belüli erőszak kategóriájába nemcsak a férfi és nő közötti tettlegesség szerepel, de ide tartozik a pedofília, a gyerekekkel szembeni rossz bánásmódot, az ismerős által elkövetett erőszakot, valamint a munkahelyi zaklatást is. A szakember kifejtette, hogy azok, akik munkahelyi zaklatásnak elkövetői, vagy áldozatai, ők gyakran otthon a családon belüli erőszak elkövetői, vagy sértettjei.

Példaként az előadó magyar rajzfilmet idézett: amikor Mégza Géza felesége, Paula azt mondja, hogy miért nem a Huffnágel Pistihez ment feleségül, azzal férjének a gyengeségét veti fel, és ha ezt gyakran megteszi, akkor a férj kérheti a rendőrséget – zaklatás miatt - a távoltartás elrendelésére. A Kőszívű ember Baradlai Kázmérja sem volt mintaszerű férj, amikor halálos ágyán feleségének megtiltott mindenféle változtatást a család sorsában, s az asszony valamennyi döntését megváltoztatja a családfő halálát követően. Az Árvácska című regény és a belőle készült film is szemléletesen mutatja be a családon belüli erőszak formáit – mondta el az előadó.
Szilágyiné dr. Bay Lujza kitért arra is, hogy a korábbi időkben erről kevesebb szó esett, és feladatunk, hogy ezzel a kérdéskörrel alaposan megismerkedjünk, és mivel nem lehet konfliktusok nélkül élni, meg kell tanulni azokat megoldani.

A pedagógusok és a civil szférában tevékenykedők lehetősége, hogy ezeket a helyzeteket felismerjék, és a családsegítő szolgálatok, védődők, iskolaorvosok segítségét kérjék a helyzet feltárására és megoldására – mutatott rá a nyugalmazott alezredes, hozzátéve: a rendőrség már csak a végső megoldás lehet. Azonban figyelni kell minden gyermekre, hiszen ők lesznek azok, akik ránk fognak vigyázni, ha idősek leszünk, és nem mindegy, hogy milyen emberek lesznek.

 
 

 

Jöttek, láttak, győztek és mindenki nyert

 
2012. március 29. Ma délelőtt a vásárhelyi sportuszodában nem mondhattuk Coubertin báró híres idézetét: „Nem a győzelem, hanem a részvétel a fontos” mert amikor az egyik fiú készült a vízbe, egy másik társa szinte az arcába hajolva, izgatottan  kétszer is mondta neki: „meg tudod csinálni!” Számukra a győzelem volt a fontos.
Csongrád megye, fogyatékosokkal és tanulásban akadályozottakkal foglalkozó 9 intézményének viszont a részvétel is fontos volt, hiszen ismét sok nevezővel érkeztek a március 29-én délelőtt kezdődött X. Fogyatékkal Élők Megyei Úszóversenyére. A hagyományosan az Aranyossy Napok részeként zajló versenyen 78-an indultak. Az Aranyossy Ágoston Óvoda, Általános Iskola szervezésében tizedik alkalommal küldte ki felhívását, amelyre Szegedről, Szentesről, Csongrádról, Derekegyházról és persze Hódmezővásárhelyről, a Kozmutzából, a Szivárvány Szakosított Szociális Otthonból és a rendező Aranyossy iskolából jöttek el. Az iskolások és felnőttek alkotta versenyzők mell- és gyorsúszásban mérték össze tudásukat.
A lovaglás mellett évek óta az úszás is fontos része az Aranyossy terápiás programjának. Az ilyen esemény, mint a mai úszóverseny izgalmas és sikerélményekben gazdag, még ha nem is a teljesítmény a fokmérő. A jelentősége viszont vitathatatlan, mert a fogyatékkal élőknek tartást és önbizalmat ad, segít a gátlásaik feloldásában, hallottuk a pedagógusoktól. 
 
 

 

Az egészségről és a közlekedésről szólt a második nap

2012. március 28. Szerdán az egészséges életmódé és a közlekedésé volt a főszerep az Aranyossy Ágoston Általános Iskolában, ahol ezen a héten tartják az Aranyossy Napokat. A programok holnap úszóversennyel folytatódnak.
Az Aranyossy Napok második napjának délelőttjén a fiatalok a közlekedéssel ismerkedtek. Az alsósok az intézmény udvarán a Stop! Közlekedj okosan programon vehettek részt, míg a felsősök a helyi rendőrőrsön a Válasz utat, válasz utak című interaktív előadást hallgathatták végig – mondta Szabó Gáborné igazgató.

Ezzel párhuzamosan futott az iskolában egy előadás, melyen a megye szakemberei vettek részt. Itt a tanítást kiegészítő terápiákról volt szó, melyet az Aranyossy iskolában is alkalmaznak, majd hat helyszínen tartottak bemutató foglalkozást.

Délután egészségnapot rendeztek. Három helyszínen a barátság és szerelem; hiába kínálod, nekem nem kell és divat és nem divat témákban tartottak csoportos foglalkozásokat, majd a két órás program végén egymásnak mutatták be, hogy miről tanultak a délután folyamán.

15 órakor a szülőklubban „Ízelítő Márti konyhájából” című program kezdődött. Seresné Kapu Márta, test- és léleksegítő, gongterapeutát látták vendégül és hallgathatták meg az érdeklődők.

Az Aranyossy Napok ezzel még nem ért véget, csütörtökön délelőtt úszóversenyt rendeznek a Gyarmati Dezső Sportuszodában. 

 

Promenád.hu

 


 

Aranyossy-iskola: nevet szerzett a nevelésben

2012. március 28. Hódmezővásárhely - A szomszéd megyéből is járnak az Aranyossy Ágoston Óvodába, Általános Iskolába Vásárhelyre. Az intézménynek egyre nagyobb a hírneve a sajátos nevelési igényű, különösen az autista gyermekek fejlesztésében. Jelenleg 108 óvodással és iskolással foglalkoznak.
Az elmúlt 6 évtized alatt folyamatosan változott az intézmény neve, székhelye, küldetése, ismertsége, elismertsége – fogalmazott tegnap Szabó Gáborné, az Aranyossy Ágoston Óvoda, Általános Iskola igazgatónője az immár hagyományos Aranyossy-napok megnyitóján, ahol az ovisok, a diákok Nino Rota zenéjével Fellini cirkuszvilágába kalauzolták el a vendégeket.
Jelenleg 108 sajátos nevelési igényű (értelmi, beszéd- vagy mozgásfogyatékos, autista) gyerekkel foglalkozik az intézmény. A fejlesztési módszereknek (terápiás lovaglás, úszás, logopédia, egyénre szabott terápia) köszönhetően a szomszéd Békés megyéből is járnak hozzájuk óvodások, iskolások. A napokban a Vajdaságból érkeznek szülők, akik autista gyermeküket szeretnék fejleszteni – hallottuk az igazgatónőtől. A tavaly szeptember óta a Szeged–csanádi Egyházmegye fenntartásában működő intézmény különösen jó eredményeket ér el autista gyerekek fejlesztésben.

– 5 éve még 4 autista kisgyermekkel foglalkoztunk, jelenleg 5 óvodásunk, 13 iskolásunk van – tudtuk meg Nagy Csilla szakmai vezetőtől. – A legnagyobb problémájuk a világgal, hogy nem tudják, mikor mire számíthatnak. Állandóság, biztonság kell nekik. Lényeges a napirend, hogy tudják: mikor mi és hol következik – magyarázta a szakember.
Fontos a szülők együttműködése, illetve az, hogy elfogadják a gyermekük állapotát. 3 fia az Aranyossy Ágoston iskolában végzett, 12 éves lánya, Anikó még itt tanul – hallottuk Németh Sándornétól. Az édesanya azt mondta, először nehéz volt elfogadni, hogy azt javasolták: ide írassa tanulásban akadályozott gyerekeit. Nem bánta meg. Anikó járt másik iskolába is, viszont édesanyja rájött, nem kell erőltetni. A kisebb létszámú osztályban többet foglalkoznak vele, sikerélménye is van – jegyezte meg az asszony.

 

Délmagyar

 


 

Ahol nagy a szeretet ott mindig történnek csodák – Aranyossy Napok Vásárhelyen

2012. március 27. Többen nem tudták könnyek nélkül végignézni, az Aranyossy Napok megnyitójának pantomimes előadását, amelyben két egymást szórakoztató cirkuszi bohóc nem tudja, hogy igazából milyen az, amikor igazi örömet is lehet szerezni, amíg meg nem érkezik egy vidám csapat, akik társul hívják a két elárvultat.
Április elsején 15 órakor Hódmezővásárhelyen, a Fekete Sas földszinti nagytermében önálló estet adott Lukács Sándor színművész. A Jászai Mari díjas, érdemes művész összegyűjtött verseiből adott keresztmetszetet, kedves és szuggesztív előadásmódján. Láthatóan még a közönség reakcióira is figyelt és apró improvizatív szerkesztéssel válogatott a verseiből. Az előadás végén a Vásárhelyi Híreknek röviden megjegyezte, az esten azt szerette volna, ha lélekben, gondolatokban találkozna a közönséggel. Mint mondta, úgy érzi, ez meg is történt. „Éreztem, hogy kapok vissza valamit.”

 

A 2006-ban megjelent ’Elűzött álom’ címet viselő kötet ajánlásában olvashatjuk: verseinek hangütése már évtizedekkel ezelőtt kialakult. Atmoszférateremtő képessége, szép versbeszéde legjobb kortárs költőink közé emeli. Lukács Sándor legendás orgánumán pedig ezek a versek különleges élményt jelentettek.

Az estjét követően mondta a Vásárhelyi Híreknek: „kronológiai vonulata életemnek, életem történetének.”

A most 64 éves, ma is sármos színész, kellően dinamikus életet él, hiszen például csak ebben a hónapban a Vígszínházban 4 darabban is játszik.

 

Vásárhelyi hírek

 


 

A szeretet csodái városi rajzpályázat nyertesei

2012. március 27. Március 27-én, as Aranyossy Ágoston Óvoda és Általános Iskolában, a nyolcadik Aranyossy Napok megnyitóján adták át ’A szeretet csodái’ városi rajzpályázat díjait.
A díjazottak:

ÓVODÁS kategória

I. Villányi Sára - Kertvárosi Óvoda „Kibékülés"

II. Koczka Kíra - Mária Valéria Óvoda „Anya ne légy szomorú"

III. Csipak Szonja - Mária Valéria Óvoda „Szeretlek Apa, gyógyulj meg"

ALSÓS kategória

I. Tóth Krisztián 3.o. - Aranyossy Ágoston Általános Iskola

II. Lázár Réka 3/a - Varga Tamás Általános Iskola „A szeretet csodái „

III. Herczeg Barbara 2/b - Varga Tamás Általános Iskola „A szeretet csodái"

FELSŐS kategória

I. László Renáta 6.o. - Péczely Attila Művészeti Int. „A szeretet örökké tart"

II. Fürcht Henriett 7/b. - Liszt Ferenc Ének-Zenei Általános Iskola „Testvérszív"

III. Tóth Sándor 8. o. - Aranyossy Ágoston Általános Iskola „A szeretet csodái"

KÜLÖNDÍJ (Csoportos)

1. Holler Anikó, Molnár László (óvodások) Égből pottyant - Evangélikus Óvoda „Isten adománya a természet csodája"

2. Kónya Lili, Szabó Zsóka, Antal Dorka (csoportos) Varga Tamás - Pál utcai Óvoda

3. Farkas Emma - Kertvárosi Óvoda 

 

 Vásárhelyi hírek

 


 

Megkezdődtek az Aranyossy Napok - átadták a rajzverseny díjait

2012. március 27. Az iskolában tartott ünnepséggel vette kezdetét kedd délelőtt az Aranyossy napok programsorozata Hódmezővásárhelyen. Az intézményt vezető Szabó Gáborné elmondta: az iskola 64 éve alatt többször változott nevük, telephelyük, és legutóbb a fenntartójuk is, azonban a jelenleg a katolikus egyház fenntartásában működő iskola elkötelezett volt a gyógypedagógia magas szintű művelésében.
Az ötnapos rendezvény megnyitóján jelen volt a névadó lány, dr. Tóth Györgyné Aranyossy Ildikó is, aki kijelentette: az iskola méltón működik édesapja munkásságához. Az ötnapos rendezvényt a diákok műsora nyitotta meg, akik énekkel és színi előadással örvendeztették meg a vendégeket.

Az intézmény igazgatója elmondta: az eddigi leggazdagabb programmal megrendezett napok megcélozzák a diákokat, szülőket, pedagógus kollégákat egyaránt, szakmai tanácskozás, sport és tanulmányi verseny is szerepel a programban. Mint kiemelte, a vásárhelyi uszodában rendezik meg a fogyatékkal élők regionális úszóversenyét és a sajtos nevelési igényű gyermekek országos szépíróversenyének megyei fordulóját is Vásárhelyen tartják meg.
Az iskola tanulói megismerik majd a rendőrök és tűzoltók munkáját, és a fekete sasban rendezik meg Lukács Sándor műsorát, amelynek bevételét a színművész az iskolának ajánlotta fel, míg Lelkes István festőművész kiállítását a Ginkgo Sas Hotelben tekinthetik meg az érdeklődők.

A sokszínű programhoz az iskola három pályázatot is megnyert, és Hódmezővásárhely megyei Jogú Város is segítette a megrendezést.

Az iskola a Szeretet csodái címmel kiírt rajzpályázatának díjait Lelkes István festőművész adta át. Az óvodások korcsoportjában első lett Villányi Sára a kertvárosi óvodából, második Koczka Kíra a Mária Valéria Óvodából, míg a harmadik óvodástársa, Csipak Szonja lett.

A kisiskolások között Tóth Krisztián az Aranyossy Általános Iskolából, míg a második és harmadik helyen két varga Tamás Általános Iskolába járó diák, Lázár Réka és Herczeg Barbara végzett.

A felsősök között az első díjat László Renáta érdemelte ki a Péczely Attila Művészeti iskolából, a második Fürcht Henriett lett a Liszt Ferenc Ének-zenei Általános iskolából, míg a harmadik helyen az Aranyossy-diák, Tóth Sándor végzett. 

 

Promenád.hu

 


 

Mától egy hétig Aranyossy napok

2012. március 27. A szeretet jegyében telik az egy hetes Aranyossy napok rendezvénysorozata Vásárhelyen, mondta el Szabó Gáborné intézményvezető.

Az egész hétre való program kavalkád a gyermekeknek és a szakmának is tartogat érdekességeket. A fiatalok, közülük is a nagyobbak a rendőrségre látogatnak, a kicsiknek az intézményben tartanak közlekedésbiztonsággal kapcsolatos foglalkozásokat.
Lehetőség vagy kötelesség címmel szerdán a szakma számára tartanak nyílt napot, a sajátos nevelési igényű gyermekek számára alkalmazott módszer öt fejezetébe tekinthetnek be az érdeklődők. Természetesen az idén sem maradhatnak el a terápiás lovas foglalkozások és bemutatók sem.

 

Promenád.hu

 

 

A magyar kultúra napján díjakat kaptak a legjobb rajzokkal pályázó vásárhelyi diákok

 

2012. január 22. A magyar kultúra képi megjelenítése címmel írt ki pályázatot Hódmezővásárhely alsó és felső tagozatos általános iskolásoknak, valamint középiskolás tanulóknak. A legjobbak a díjakat a magyar kultúra napján, vasárnap délelőtt a városháza díszterme előterében rendezett kiállításon vehették át a beérkezett alkotásokat elbíráló zsűri tagjaitól.

A díjakat Almási István alpolgármester, dr. nagy Imre, a Tornyai János Múzeum igazgatója, valamint Zoltay Attila művésztanár adták át.
Általános iskola alsó tagozatosok kategóriája

I. helyezést értek el Lajkó Gerda, Torma Bianka és Tóth Alexandra, a Szent István Általános Iskola és Óvoda 4.A osztályos tanulói. Felkészítő tanáruk: Markó Andrea Mária.

II. helyezést ért el Lázár Lajos Martin, az Aranyossy Ágoston Óvoda és Általános Iskola 3.osztályos tanulója. Felkészítő tanára: Braun Katalin és Tállai Tiborné.
 

Promenád.hu

 

 

 „Szeretlek Európa”

2012. január 17. A zsűri döntése értelmében „Aranyossys” diákok rajzai is bekerülnek az Európai Parlament Tájékoztatási Irodájának 2012-es naptárába!
A rajzok ezen kívül kiállítás keretében is megtekinthetők a budapesti Európa Pontban ahova a diákok és felkészítők is meghívást kaptak az utazási költségek megtérítésével.

A nyertes pályázók:

Kis Ádám 8. osztály
Gábor István 7. osztály
Nagy Ádám 7. osztály
Zsótér Dávid 7. osztály
Tóth Zoltán 8. osztály
Budai Tamás 8. osztály
Tóth Krisztián 4. osztály

 

Felkészítő pedagógusok: Braun Katalin és Tálai Tiborné

 

Promenád.hu

 

 

A vásárhelyi gyerekek berajzolták magukat Európába

 

2012. január 30., hétfő Mint arról január 17-én írtunk az Európai Parlament Tájékoztatási Irodája október elején 10-15 éves dél-alföldi gyerekek számára Régiók Európája program keretében ’Szeretem Európát’ címmel rajzpályázatot hirdetett.

A beküldött művekből a négyfős zsűri kiválasztotta a legjobb 24 alkotást, amelyet felhasználtak az Európai Parlament Tájékoztatási Irodájának 2012. évi naptárához. Ezeket az asztali naptárakat az összes európai parlamenti képviselő megkaptak. Továbbá került belőlük a magyarországi nagyvárosok Europe Direct információs pontjaira, és még sok más helyre.

A győztes pályamunkák alkotói közül Rostás Vanda a Liszt Ferenc Ének Zenei Általános Iskola és Óvoda 8.osztályos tanulója nyerte a különdíjat. Az ő rajza került a naptár borítójára. A további nyertes, Kis Ádám, Gábor István, Nagy Ádám, Zsótér Dávid, Tóth Zoltán, Budai Tamás és Tóth Krisztián lett akik valamennyien az Aranyossy Ágoston Óvoda, Általános Iskola tanulói. Valamint tízen nyertek a Sándorfalvi Térségi Alapfokú Művészetoktatási Intézményből.

A győztes pályázatokból 2012 január 27-én pénteken Budapesten, a Millenáris Parkban található Európa Pontban kiállítást rendeztek, amelynek megnyitójára minden résztvevőt meghívtak. Pénteken reggel az EP Tájékoztatási Iroda által küldött különbusz vitte fel a budapesti megnyitóra, a kísérőtanárokat, a tíz sándorfalvi és a nyolc vásárhelyi diákot.
A kiállításmegnyitó során kétórás programon vettek részt a gyerekek, Bagi Zoltán EP képviselő videón mutatta be az Európa Parlamentben folyó munkát, aztán jó hangulatú EU-s témájú társasjátékon nyerhettek ajándékot a legjobbak.

A délig tartó rendezvényről sok ajándékkal, mesekönyvekkel tértek haza. A kísérőtanárok véleménye szerint a gyerekek számára különleges alkalmat, nagyszerű élményeket jelentett a budapesti meghívás.

 

 

 Nemes célért nemes helyszínen

 
Az Aranyossy Ágoston Általános Iskola Alapítványa ismét egy színészóriást nyert meg egy jótékonysági estre, amelynek bevételéből az intézményben tanuló sajátos nevelési igényű gyermekek úszás- és lovasterápiás foglalkozását finanszírozzák.

 

Február 4-én Hódmezővásárhelyen, Fekete Sasban önálló estet ad Lukács Sándor színművész.
A Jászai Mari díjas, érdemes művész összegyűjtött verseiből ad keresztmetszetet. A 2006-ban megjelent ’Elűzött álom’ címet viselő kötet ajánlásában olvashatjuk: verseinek hangütése már évtizedekkel ezelőtt kialakult. Ráismerünk. Atmoszférateremtő képessége, szép versbeszéde legjobb kortárs költőink közé emeli.

Az egyórás estre ebből a kötetből válogatott, amely „kronológiai vonulata életemnek, életem történetének”, mondta a Vásárhelyi Híreknek a most 64 éves, még mindig sármos színész, aki büszkén vállalja, hogy belépett a ’Bűvös Klubba’, ahogy ő nevezte korosztályát. Mint mondta, több barátja hívta fel a figyelmét arra, hogy 60 és 80 éves kor között nagyon termékeny életszakasz következik egy férfi életében.
Így hát igyekszik szellemileg, fizikailag, szakmailag és magánemberként megfelelő kondícióban tartani magát a következő húsz év sikeres megéléséhez. Most is aktívan dolgozik, mi is a Vígszínházban Molnár Ferenc jeleneteiből, novelláiból és tárcáiból összeállított Monokli című kétfelvonásos játék próbáján értük utol.

Kérdésünkre elmondta, többször járt már Hódmezővásárhelyen, sőt ismeri önálló estjének helyszínét is. Amire röviden annyit mondott: „nemes célért, egy nemes helyszínen.”
Megjegyeztük, hogy a bevétel az iskola, országosan is ismert nagyszerű lovasterápiás foglalkozásait segíti és milyen megkapó látvány a gyerekek öröme, egy-egy sikeres lovas gyakorlat után.
„Hatalmas tisztelet, azoknak a pedagógusoknak, akik türelemmel, szeretettel foglalkoznak velük” mondta Lukács Sándor, akinek ajánlottuk a Vásárhelyi Hírek TV-s stábja által erről készített videókat, amelyeket ígérete szerint megnéz majd.

 

Vásárhelyi hírek

 

 
 

A sajátos jövőbarát energia

 
Az EDF DÉMÁSZ által sajátos nevelési igényű gyermekek számára kiírt Képzőművészeti pályázaton szép sikert értek el a vásárhelyi Aranyossy Ágoston Óvoda, Általános Iskola tanulói.
Tanulásban akadályozottak 1-4. évfolyam: Lázár Lajos Martin: Egészséges energia I. díj Német Anikó: A zöld ház III. díj Tanulásban akadályozottak 5-8. évfolyam Gábor István: A jövő faluja I. díj Dinka Erika: A jövőbarát energia II. díj Értelmileg akadályozottak 5-8. évfolyam Zsótér Dávid: A föld energiaforrásai III. díj Felkészítők: Tálai Tiborné Braun Katalin
 

 
 

 Nekik a sikerélmény kétszer többet ér
 

Tavaly a Diákolimpia megyei döntője október 15-én volt, most három hetes csúszással, november 10-én de ugyanolyan lelkes hangulatban zajlott le a versenynap.
A hagyományoknak megfelelően idén is megrendezték Hódmezővásárhelyen a tanulásban akadályozott gyerekek atlétika versenyét, melyet ősszel, a hódmezővásárhelyi Aranyossy Ágoston Oktatási Intézmény szervez a Városi Stadionban. A vásárhelyi intézménynek nincsenek költségei, mert mindent központilag finanszíroznak, ők csak a verseny lebonyolításához szükséges személyeket biztosítják

 

"Megyei Diákolimpián ezúttal 48- an, Szeged, Makó, Szentes, Hódmezővásárhely intézményeiből jöttek a gyerekek, 100- 200-400-800 méteres síkfutás, távolugrás, magasugrás, kislabdalökés számokban indultak, két korcsoportban" mondta Szabó Gáborné, az Aranyossy igazgatója.

 

Minden intézményben kötelező testnevelés, ami azért is lényeges, mert a tanulásban akadályozott gyermekek a fizikai képességek területén is nagy különbségeket mutatnak. Gyakori a helytelen testtartás, a mozgásos ügyetlenség, a diszharmonikus mozgás. Ezért a tanterv szerinti testnevelésnek nagy szerepe van.

 

„A mai atlétikai verseny a gyerekeknek jóval többet jelent mint részvételt. Találkozást jelent a megye különböző intézményei számára, mondta Szabó Gáborné, hozzátette, sajnos egyre kevesebb az alkalom. Nem utolsó szempont az sem, hogy ugyanakkor a versenyzés izgalma, a teljesítmény milyen sokat jelent. A győztesek számára a dobogóra felállni pedig kétszeresen is mindent felülmúló sikerélmény”, foglalta össze az igazgatónő.

 

 

AZ ARANYOSSY ÁGOSTON ÓVODA, ÁLT. ISK. TANULÓINAK EREDMÉNYEI:

 

Kis korcsoport:

KÁSA KÁROLY : Magasugrás I. hely

800 m síkfutás I. hely

 

SNÓBLI JÓZSEF: 100 m síkfutás III. hely

Magasugrás III. hely

 

SNÓBLI ALEXANDRA : 100m síkfutás III. hely

Távolugrás II. hely

800m síkfutás I. hely

 

DINKA ERIKA : 800 m síkfutás II. hely

 

SZABÓ KAROLINA : Távolugrás III. hely

300 m síkfutás III. hely

Kislabdadobás III. hely

 

NAGY PATRIK : 800m síkfutás III. hely

 

SNÓBLI ATTILA: 800m síkfutás II. hely

 

CSUKA PÁL : Kislabdadobás III. hely

 

Nagy korcsoport:

 

KIS ÁDÁM : 100m síkfutás III. hely

 

SZŰCS SAROLTA : 100m síkfutás I. hely

Távolugrás I. hely

Kislabdadobás II. hely

 

TÓTH ZOLTÁN : Magasugrás III. hely

 

NAGY DOMINIK : Súlylökés : II. hely

 

 

FELKÉSZÍTŐ : LENGYEL GYÖNGYI GYÓGYPEDAGÓGUS-TESTNEVELŐ

 

Vásárhelyi hírek

 

Liba a kosárban és liba az asztalokon

 
Stílszerűen libagágogás nyitotta meg a hódmezővásárhelyi Aranyossy Ágoston Óvoda, Általános Iskola Márton-napi családi partiját péntek délután az intézmény tornacsarnokában. A kosárban csücsülő lúd később is bele-beleszólt a műsorba, így a madárra illett a név, amelyet az egyik kisfiú adott neki: Galiba.
A Jászai Mari és Kossuth díjjal kitüntetett Kiváló művész jótékonysági célból lépett fel Hódmezővásárhelyen, tudtuk meg István Attilától, az Aranyossy Ágoston Általános Iskola alapítványának kuratóriumi elnökétől. Az alapítvány 1992-től támogatja az intézményben tanuló sajátos nevelési igényű gyermekek úszás- és lovasterápiáját. Pécsi Ildikó művésznő a fellépés teljes bevételét az alapítvány részére ajánlotta fel.

Az Érdemes művésztől megtudtuk, hogy gyakran tesz eleget jótékonysági felkéréseknek. A szombati előadás kezdete előtt negyedórával már teltház volt. A művésznő a Magyar nyelv című vers elszavalásával kezdte fellépését, melynek során több műfajban is megcsodálhatták színészi képességeit a jelenlévők. Az Örökös tagsággal kitüntetett művésznő előadása ugyanis magával ragadta a közönséget, művészi nagyságát mi sem jelzi jobban, mint az, hogy egy másfél órás előadás alatt képes volt könnyet csalni az emberek szemébe, majd tíz perccel később önfeledt nevetésre bírni őket.

A változatos előadás során Pécsi Ildikótól hallhattunk verset, prózát, mesét saját nyelvezettel, sőt még saját szerzeményeket is, mint a Dal rólam, vagy a Minden sikerült. A művésznő többször említette, hogy nemrég töltötte be a hetvenet, mégis úgy láttuk, számos fiatal megirigyelhetné energikusságát. Pécsi Ildikó mesélt férjéről, gyermekéről és unokájáról egyaránt. A nézők oly csendben figyelték az előadást, hogy még a légy zümmögését is hallani lehetett volna, de még az is méltatlannak találta zavarni a fellépést.

A nagy sikerű előadás után a művésznő kérdésünkre elmondta, Vásárhelyhez számos boldog emlék köti, akár fellépései, akár egykori barátja Csikós festőművész kapcsán. A szombati közönségről elárulta, hogy az minden egyes pillanatban vele rezdült, bárkinek a tekintetébe nézett, az együtt élt az előadással. Pécsi Ildikóról azt is megtudhattuk, hogy imádja a kertet, a fáit, az állatokat. A művésznőről mind az előadás, mind az interjú során kiderült, hogy nem csak hatalmas szíve, de nagyon jó humora is van. A művésznőt az előadást követő zártkörű beszélgetés során, Bányai Béla festőművész egy tájképpel ajándékozta meg.

Mohai Viktor

 

 

 


 

Aranyossy lovasok a „VÁGTÁN”

Az Aranyossy Ágoston Óvoda, Általános Iskola lovasterápiás csapata második alkalommal kapott meghívást Budapestre a Nemzeti Vágtára. Az intézményt 4 fő képviselte 2011. szeptember 14-én délután a Széchenyi pályán. A csapat az ügyességi váltóversenyen I. helyezést ért el.

Az I. helyezett csapat tagjai:

Kis Ádám
Imre Szilvia
Zsótér Dávid
Kocsis József

 

Kissné Hatvani Erika
lovasterapeuta

 

Promenád.hu

 


 

Zöldebb udvart és környezetet szeretnének az Aranyossyban

 

A javarészt betonos udvarát nagyon szeretné zöldebb területre cserélni a vásárhelyi Aranyossy Ágoston Óvoda és Általános Iskola, erre most lehetőségük is adódhat, hiszen egy pályázat segítségével megvalósulhat az álom. A lehetőségekről, a tervekről Szabó Gáborné intézményvezetőt kérdeztük.

Megjelent egy pályázat a zöldebb iskolákért, feltétel volt, hogy az intézménynek legyen környezetvédelmi programja. Nekünk ez a pedagógiai programunk része. Nagyon nagy szerepet fordítunk arra, hogy az intézménynek ne csak az udvara, hanem a belső része is esztétikus legyen – fejtette ki Szabó Gáborné, az Aranyossy Ágoston Óvoda és Általános Iskola, Egységes Gyógypedagógiai Módszertani Intézmény és Nevelési Tanácsadó intézményvezetője. Amióta óvodai csoportjuk van, nagy szükségük lenne egy játszóudvarra. Az épület, amit 2007-ben örököltek, többnyire betonudvarral rendelkezik, nem igazán van zöldterülete. Szeretnének a gyerekeknek zöldebb környezetet.

Fényképekkel, tervrajzzal kellett alátámasztani, hogy hogyan próbálnák zöldebbé tenni, parkosítani az intézményt. Az intézményvezető elmondta, facsemetéket, cserjéket lehetne ültetni vagy egynyári virágtöveket letenni, illetve gyepesíteni lehetne a területeket. Ők minden lehetőséget felhasználnának terveik szerint, örökzöldeket is ültetnének kaspókba. A betonoszlopokra virágládákat rögzítenének, és jó nagy méretű gyepszőnyeget szeretnének.

A pályázaton 5 iskolát a szakmai zsűri választ ki, 5 intézmény pedig szavazatok útján nyerhet. A www.cetelem.hu/zoldsuli oldalon lehet az intézményre szavazatot leadni, így segíteni őket hozzá a zöldebb környezet kialakításához.

 

Promenád.hu

 


 

Az egész kontinens az iskola falai közé költözött

 

Spanyolország, Görögország, Belgium, Franciaország is egy-egy osztálytermet foglalt el magának a vásárhelyi Németh László Gimnázium és Általános Iskola Árpád utcai telephelyén megrendezett Hátizsákkal Európában című programon.

A Spanyolországot bemutató csapat a Liszt Ferenc Ének-Zenei Általános Iskolából érkezett, a hetedikes lányok, közöttük Kiss Virág és Fejes Brigitta spanyol falatkákat, azaz tapast kínáltak a betérőknek, míg a Szent István Iskola diákjai - közöttük az Ügyifogyit alakító Tádék Adrián - a Hupikék Törpikéket „hozták el” Belgiumból, és persze csokoládét is lehetett kóstolni.

Az Aranyossy Ágoston Általános Iskola diákjai két taáruk, nagyné Laskai Nóra és István Attila irányításával Franciaországot idézték meg, az intézmény két tanulója, Kiss Ádám és Fazekas Krisztián Edith Piaf sanzonjára koreografált pantomim bemutatójával idézte meg az iskolában Párizs szellemét.

A városi diákönkormányzat és a művelődési központ közös szervezésében létrehozott programon a látogatók jelképesen útlevelet válthattak, amellyé végiglátogathatták az országokat, és gyűjthették a látogatást igazoló pecséteket az úti okmányba, miközben az európai népek kultúrájának egy-egy szeletét maguk is megismerhették.

 

Promenád.hu


 

A versenyeken érik be a munka gyümölcse

 

Az Országos Gyermek Terápiás Lovas Fesztivált eddig 10 alkalommal rendezték meg Hódmezővásárhelyen, és mindig ősszel volt, idén először viszont tavasszal került rá sor. Az Aranyossy Ágoston Általános Iskola szervezésében zajló megmérettetésre idén 9 településről 71 diák nevezett be.

A Dél-Alföldi Lovasudvar fedett csarnokában szombat reggel 10 csapat sorakozott fel. Békéscsabáról, Bólyáról, Budapestről, Érdről, Homokról, Szegedről, Székesfehérvárról és Szentesről érkeztek gyerekek, a vásárhelyi színeket pedig az Aranyossy Ágoston Általános Iskola és Óvoda illetve a Kozmutza Flóra Oktatási Intézmény tanulói képviselték.

A versenyen négy kategória volt. Az A kategóriában önálló lovaglás szerepelt, a B kategóriában egy előre betanult feladatsort kellett végrehajtani eszköz nélkül, a C kategóriában ugyanezt eszközzel, a D kategóriában pedig lovas tornában mérkőztek az indulók. Kissné Hatvani Erikától, az Aranyossy Ágoston Általános Iskola igazgató-helyettesétől megtudtuk, hogy a versenyzőket a kategóriákon belül a sérülés mértéke és korosztály szerint osztották be csoportokba.

Az Aranyossy Ágoston Általános Iskola alapítványa 1992-ben jött létre a sajátos nevelésű diákjaik úszás és lovasterápiás foglalkozásainak finanszírozására – mondta el hírportálunknak István Attila, az alapítvány kuratóriumának elnöke. A lovas terápia 14 éve a tanrendbe építve zajlik a vásárhelyi oktatási intézményben. A sokak által támogatott foglalkozásokhoz két lova van az alapítványnak.

Molnárné Kecskeméti Rita önkormányzati képviselő, aki maga is a lovak szerelmese, a megnyitón kiemelte, hogy a gyerekek mögött sok munka áll. "Mi lovasok sokszor korán kelünk, későn fekszünk, gyakran ázunk, fázunk vagy éppen nagyon melegünk van a nyeregben" - fogalmazott, hozzátéve: a sok munka gyümölcse a versenyeken érik be.

Kokovai Péter

 

 

Promenád.hu

 


 

Értük érdemes – Aranyossy Napok kezdődtek

Az egymásra figyelés fontosságát, annak szimbolikus üzenetét akkor éreztük igazán, amikor a görög buzuki hangjaira szirtakizó diákokat lassan, óvó és védelmező gyűrűbe fogták pedagógusaik.
"Ismét meggyőződtem arról, hogy az iskolában végzett áldozatos oktató és nevelő tevékenység, méltó folytatása édesapám munkájának"- mondta a Vásárhelyi Híreknek Aranyossy Ildikó, a hódmezővásárhelyi iskola névadójának lánya. „Mindig jóleső érzéssel jövök el az édesapám emlékét becsben tartó ünnepségre és ismét csak csodálkozom, milyen szépen, precízen és fegyelmezetten előadott műsorszámokat nézhettünk meg”- tette hozzá Aranyossy Ildikó.

Nem csak ő, hanem valamennyi meghívott, köztük Almási István alpolgármester is átérezhette a szavak helyett pantomimmel és tánccal kifejezett összetartozás, szeretet érzését. És persze az esélyegyenlőség és az egymásra figyelés fontosságát, aminek szimbolikus üzenetét akkor éreztük igazán, amikor a görög buzuki hangjaira szirtakizó diákokat lassan, óvó és védelmező gyűrűbe fogták pedagógusaik.

Az idei, hetedik Aranyossy Napok megnyitóját követően, április elsejéig az Aranyossy Ágoston Óvoda, Általános Iskola, Egységes Gyógypedagógiai Módszertani Intézmény és Nevelési Tanácsadó többek között nyílt tanítási órákkal, a Dél-Alföldi Lovasudvarban kihelyezett terápiás foglalkozások bemutatójával, majd csütörtökön tanulmányi versennyel, interaktív szülői értekezlettel várja a szakmai érdeklődőket, a gyerekeknek pedig a tűzoltók és a rendőrség tart majd bemutatót, de lesz kisállatkiállítás és álltasimogató is. Április elsején délután a Padlás című musicalt adják elő az iskola színjátszói, majd rongyosbál zárja az iskola tradicionális programsorozatát. Mint ahogy arra Szabó Gáborné, az intézmény igazgatója a megnyitóbeszédében is utalt, ezekkel a napokkal a mindennapi tevékenységük kerül egy kicsit fókuszba, annak szellemében, amit Aranyossy Ágoston hagyott örökül.
Az egykori iskolaalapító leánya a kezdetekről elmondta, édesapja az orosz hadifogságból visszatérve ismét bekapcsolódott Hódmezővásárhely oktatási életébe, azonban a háború előtt iskolaigazgatóként tevékenykedő Aranyossy Ágoston felbukkanásától többen az állásukat féltették. Ezt éreztették is vele. Ekkor úgy gondolta, értelmi fogyatékosok nevelésébe kezd, amelyhez valamivel később kedvező helynek bizonyult a Nagy Sándor utcai iskolaépület, mesélte Aranyossy Ildikó. Majd azzal folytatta, talán senki sem tudja, hogy már az orosz hadifogsága ideje alatt is gondozott értelmi fogyatékosokat. Azt hozzátette, Vásárhelyen nem csak szellemi sérültetekkel, hanem gyengénlátókkal is foglalkoztak az intézményben.

 

Vásárhelyi hírek

 


 

 

„Íme a kertek, amiben hiszek” - Fotókiállítás a Ginkgoban

 

Fő motívumként a Tisza, az alföldi virágok és a Balaton felvidéke jelenik meg a kedden megnyílt Dr. Aranyossy Szilárd fotókiállításon a hódmezővásárhelyi Best Western Hotel Ginkgo - Sasban. Az eseményt az Aranyossy Napok keretein belül rendezték meg, a kiállítást Lelkes István festőművész nyitotta meg kedd délutáni kezdettel.

Farkas Zsuzsanna, dr. Aranyossy Szilárd özvegye örömét fejezte ki, hogy a kiállítást, mely férjének az érzéseit, a lelkivilágát és a nagyságát tükrözi, elhozhatta Veszprémből, ahol jelenleg él, Hódmezővásárhelyre, ahova úgy érzi, mindig hazaérkezik.

Elmondta, számára a szeretet törvénye a legfontosabb és úgy gondolja, ez hidat teremt férje és a még élő emberek között. Dr. Aranyossy Szilárd tizenéves kora óta foglalkozott a fényképészettel, kedvenc témája a Tisza volt, ami egyik fő motívumként vonul végig most összeállított képei között is.

Dabis Márta, akinek édesanyja Szilárd másod-unokatestvére volt, Michiganből érkezett, hogy a családi összejövetelek mellett, első alkalommal tekintse meg a fényképész-orvos képeit kiállítva.

Dr. Balogh Erzsébet, családjától hallott a kiállításról, azonban Ildikóval, Szilárd húgával évfolyamtársak is voltak, míg a volt orvossal, egy egyetemre jártak. Elmondta, dr. Aranyossy Szilárd már fiatalként is rendkívül nagy türelemmel fényképezett és képes volt szinte összeolvadni a természettel.

 

 

 

Promenád.hu

 


 

Aranyossy Napok 2011-ben is!

 

4 napon át tartank 2011-ben az Aranyossy Napok! Szabó Gáborné Ágnes, az Aranyossy Ágoston Óvoda, Általános Iskola, Egységes Gyógypedagógiai Módszertani Intézmény és Nevelési Tanácsadó igazgatója volt a Rádió 7 Napraforgó című műsorának vendége, akivel a rendezvénysorozat programjairól beszélgettünk.

 

Az Aranyossy Napokat 2004. óta rendezik meg. A már hagyománnyá vált rendezvény 2011-ben március 29-től április 1-ig tart - tájékoztatta a hallgatókat Szabó Gáborné, az Aranyossy Ágoston Egységes Módszertani Központ igazgatója.

A rendezvény mottója: „A szivárványon túl”, melynek fényében tartják az idei megnyitó ünnepséget. Ezt követően 12 órától a volt kollégák számára Nyugdíjas találkozót tartanak. Az első nap talán legjobban várt programja az igazgatónő szerint a tűzoltósági bemutató, amelyen idén még egy autóból történő mentést is bemutatnak a „lánglovagok”. Este az intézmény névadója, Aranyossy Ágoston leszármazottjának, dr. Aranyossy Szilárdnak nyílik fotókiállítása, „Íme a kertek, amiben hiszek!” címmel.

Kedden nyílt napot tartanak, amelyen bemutatják az intézmény oktatási modelljeit, módszereit. 13 órától „Rend-őreink”, azaz rendőrségi bemutatóval várják a kicsiket és nagyokat.

Az Aranyossy Napok lehetőséget biztosít arra, hogy egy megyei verseny elődöntőjét is megrendezzék. A tanulmányi versenyen felső tagozatosok vesznek részt, az alsó tagozatosok addig „Ügyesítő-ügyeskedő vetélkedő” keretében mérhetik össze tudásukat.

Az utolsó napon, április 1-jén környezet- és állatvédelemmel foglalkoznak foglalkozások, előadások keretében. Ugyanezen a napon mutatják be az intézmény színjátszósai „A Padlás” cím musicalt. Már két éve minden évben az utolsó programszám „Rongyosbál”, amelyen kipihenik a hét fáradalmait és megünneplik a rendezvény sikereit.

Kodácz Csengele

 

 

Promenád.hu

 


 

Külön kérésre lovacskás hinta került az Aranyossyba

 

Új, különleges mérleghintát avattak hétfő délután a hódmezővásárhelyi Aranyossy Ágoston Óvoda és Általános Iskolában, melyet kettős pályázati sikernek köszönhetnek.

Szabó Gáborné, a sajátos nevelési igényű gyerekeket oktató intézmény igazgatónője elmondta, hogy egy festékgyártó cég pályázatán tavaly nyáron 100 ezer forint értékben nyertek festéket. Ennek felhasználásával a pedagógusok nyarukat feláldozva több nagy méretű falfestményt készítettek, továbbá az óvoda és iskola padjai, székei és asztalai is megszépültek, új színeket kaptak. A munka eredményét lefotózták, és a képek alapján egy Kő Boldizsár által tervezett 200 ezer forint értékű játszótéri elemet és egy kirándulást nyertek a szintén Kő Boldizsár által megálmodott visegrádi játszótérre. Szabó Gáborné azt is elárulta, hogy választhattak a felkínált elemek közül, de nekik volt egy külön kívánságuk. Az intézményben népszerű terápiás lovagoltatásra emlékeztető lovacskás faragást kértek.

Az elkészült mérleghintát február 14-én délután avatták fel az iskola udvarán. Kő Boldizsár szobrász, grafikus elmagyarázta, hogy a hinta nagy része akácfából készült, ami kemény, a többi része pedig égerből, ami erős, de könnyebb fa. A palincs egy darab fémcsavart sem tartalmaz, csak ragasztást illetve fa alkatrészeket. Az átadás alkalmából Vásárhelyre érkezett Simor László, a pályázatot kiíró cég menedzsere is, és elégedetten nyugtázta, hogy a gyerekek kitörő lelkesedéssel vették birtokba a játszószert. Sőt még a pedagógusok között is voltak, akik letesztelték a paripás játékot.

Szabó Gáborné megjegyezte, valószínűleg a gyerekek a lovacskás hintát a pónilovuk, Holdfény után fogják elnevezni. Azt is megtudtuk, hogy az iskola vezetése már töri a fejét azon, hogyan bővítsék a játszóteret újabb elemekkel.

Kokovai Péter

 

 

Promenád.hu

 


 

Karácsonyi Szeretet-ünnep

 

A Magyar-Holland Baráti Társaság szerdán tartotta karácsonyi Szeretet-ünnepét a Belvárosi olvasókörben.

A társaság négy éve minden decemberben hátrányos helyzetű gyermekeket hív meg karácsonyi Szeretet-ünnepére azért, hogy egy kis ajándékkal kedveskedjenek számukra, tájékoztatta portálunkat Lengyel Tünde a társaság elnöke, aki azt is elmondta, hogy a társaságnak 40 tagja van.

A szerdai napon az Aranyossy Ágoston Óvoda Általános Iskola Egységes Gyógypedagógiai Módszertani Intézmény tanulói voltak a Magyar-Holland Baráti Társaság vendégei. Az iskolásokon kívül a Fogarasi Judit Balett- és Jazz Táncstúdió négy tagja is fellépett az esten.

István Attila az iskola pedagógusa elmondta, hogy a műsorban az intézmény hat fős, 8. osztályos tanulója szerepelt. A gyerekek már harmadik osztályos koruk óta lépnek fel különböző műsorszámokban, a szerdai eseten verses történetmondást adtak elő. A diákok mindannyian tagjai voltak az iskolában 3 évig működő dráma-tanszaknak is. A pedagógus Nagyné Laskai Nóra kolleganőjével készítette fel a diákokat a műsorra.

Dr. Vargáné Fogarasi Judit arról informálta a promenad.hu-t, hogy a tánccsoport az est során egy rock and roll műfajú táncot adott elő a Hungária együttes zenéjére, valamint egy koreográfiát Celine Dion - Fly zeneszámára. A művészeti vezető arról is beszámolt, hogy a tánccsoport szeptemberben a Magyar-Holland Baráti Társaság segítségével szeptemberben Hollandiába látogathatott egy hétre, ahol a Holland Király Balett koreográfusa készítette számukra az est során előadott második szám koreográfiáját.

A műsorszámok végén minden fellépő mikuláscsomagot kapott a társaság tagjaitól, valamint teával és süteménnyel is vendégül látták őket.

Lengyel Tünde portálunknak adott interjújában arról is beszámolt, hogy szeptemberben nem csak a tánccsoport járt a testvérváros Haarlemmermeerben, hanem az atléták is. Ezzel az eseménnyel kapcsolatban Vári Beától megtudtuk, hogy az összes számot megnyerték, amiben csak elindultak, így például maraton, félmaraton, 10 kilométeres csapatversenyeket, valamint maratoni számból a női és férfi egyéni számokat is.

Erdős János

 

Promenád.hu

 


 

Vége a szezonnak

 

A fogyatékkal élők kilencedik megyei úszóversenyét rendezték meg csütörtökön délelőtt a vásárhelyi Gyarmati Dezső Sportuszodában, amely iránt idén is nagy volt az érdeklődés, hiszen több mint hetvenen ugrottak medencébe – tudtuk meg Szabó Gábornétól, az Aranyossy Ágoston Egységes Módszertani Központ vezetőjétől.

Az iskolában már közel 20 éves hagyománya van a sportnak, ahol voltak, akik elsajátítottak néhány úszásnemet és délutánonként tehetséggondozó úszásra járnak – mondta el Szabó Gáborné, aki hozzátette: így aztán úgy döntöttünk, hogy versenyt szervezünk számukra, melyre a megye intézményeiből hívunk vetélytársakat.

Így történt ez csütörtökön is, hiszen a vásárhelyi intézmények mellett voltak Szegedről, Csongrádról, Szentesről és még Derekegyházáról is. Összesen több mint hetvenen ugrottak medencébe a legkisebbektől a felnőtt korosztályig.

A csütörtöki versenyen a nagy medencében 50 méteres mell,- és gyorsúszásban, valamint a kis medencében 20 méteren ugyancsak ezeken a számokban álltak rajtkőre a versenyzők. A győzteseket éremmel jutalmazták.

Az idén ezzel befejeződött a szezon, nem lesz már több verseny, de februárban folytatjuk – zárta mondandóját a vezető.

 
 

Promenád.hu

 


 

A mesefigurák kirándulást hoztak az Aranyossyba

 

Egyik nyertes pályázat a másikat szüli a hódmezővásárhelyi Aranyossy Ágoston Óvoda és Általános Iskolában, hiszen az ország egyik nagy festékgyára által kiírt pályázat első fordulójában százezer forint értékű fal- és zománcfestéket nyertek. A festékkel a nyáron mesefigurákkal díszítették az intézményt, melynek eredményeként a pályázat újabb fordulója is sikert hozott.

István Attila pedagógustól megtudtuk, hogy egy országos pályázaton sikerült a százezer forint értékű festéket elnyerni. A pályázat második fordulójában a megvásárolt festéket felújításra, dekorálásra használhatták fel a nyertes intézmények, így az Aranyossy Ágoston Óvoda és Általános Iskolában az utóbbi jegyében mesefigurákkal festették meg a falakat a nyáron.

Az elkészült műveket a pályázat elbírálói értékelték, és végül a második fordulót a vásárhelyi intézmény nyerte meg, így egy kétszázezer forint értékű, helyszínre készített, egyedi fa gyermekjátszótér lett a jutalmuk. Emellett különajándékként a festékgyár vezérigazgatója felajánlott még egy kirándulást is 50 gyermek részére. Így november 12-én, pénteken különbusszal Visegrádra utaznak teljesen ingyen a gyerekek.

 

Promenád.hu

 


 

Lovasterápiában úttörőként

 

A hódmezővásárhelyi Aranyossy Ágoston Általános Iskola az elsők között volt, ahol a speciális nevelési igényű gyermekek lovasterápián vehettek részt. A foglalkozásról Kissné Hatvani Erikát, gyógypedagógust, lovasterapeutát, az iskola igazgatóhelyettesét kérdeztük.

A lovas foglalkozások 1991-ben indultak el, kísérleti jelleggel. Eleinte még tömbösített testnevelésóra keretében látogatták az iskola diákjai a foglalkozásokat, később azonban ez csoportszintű, illetve személyre szabott lett. A modernkori lovasterápia Európában hatvan-hetven, Magyarországon tizenhárom éves múlttal rendelkezik. Ugyanis 1997-ben alakult meg a Magyar Lovasterápia Szövetség (MLTSZ), melynek Kissné Hatvani Erika is alapító- és elnökségi tagja.

Az MLTSZ megalakulásával olyan szintű lovasterapeuta oktatás történt meg Magyarországon, mely mára már világszintű, mondta a gyógypedagógus. A lovasterápia szakágai – hipoterápia, gyógypedagógiai lovaglás és lovastorna, a lóaszisztált pszichoterápia és a parasport oktatás – közül a gyógypedagógiai lovaglás és lovastorna valósul meg az intézmény foglalkozásai során, mondta az igazgatóhelyettes. Valamint megtudtuk azt is, hogy a lovasterápia egy kiegészítő terápiás eljárás, vagyis más intézményesített foglalkozások mellett és nem önállóan alkalmazzák.

Az iskolából 44 gyerek vesz részt a foglalkozásokon, az óvodás és alsó tagozatos gyerekek gyógypedagógiai lovaglásra és lovastornára járnak, míg tíz felsős úgynevezett tehetséggondozásra, mely a versenyekre készít fel őket. 2000-től Hódmezővásárhely ad otthont az országos gyermekterápiás lovasfesztiváloknak, melyen az intézmény tanulói is rendszeresen részt vesznek. Az idei évben tizenkilenc csapatból az ötödikek tudtak lenni, míg egyéni számokban több dobogós helyezést is elértek a tanulók.

A diákok heti egy alkalommal, csoportosan vesznek részt a foglalkozáson, egy csoport öt főből áll. Egy csoport 45-90 percet, míg az egyéni fejlesztési igényű gyermekek 15-20 percet töltenek egy-egy foglalkozáson. A terápia hatására jelentősen fejlődnek a tanulási képességek, a mozgáskoordinációs érzékek és a szociális készségek. Az intézmény alapítványának jelenleg két ló van a tulajdonában. Az alapítványt 1992-ben hívták életre, az oda befolyó összeget pedig a lovas- és az úszásterápia anyagi és szakmai támogatására fordítják.

 

Mohai Viktor

 

   

 

Promenád.hu

 


 

Pécsi Ildikó kiváló előadása Hódmezővásárhelyen

 

Szombaton délután három órakor kezdődött Pécsi Ildikó fellépése a Fekete Sas földszinti nagytermében Hódmezővásárhelyen. A fellépést mintegy kétszáz fő tekintette meg, melynek sikerét mi sem jelzi jobban, hogy nem csak a műsor végét, de minden egyes előadott darabot vastaps követett.

A Jászai Mari és Kossuth díjjal kitüntetett Kiváló művész jótékonysági célból lépett fel Hódmezővásárhelyen, tudtuk meg István Attilától, az Aranyossy Ágoston Általános Iskola alapítványának kuratóriumi elnökétől. Az alapítvány 1992-től támogatja az intézményben tanuló sajátos nevelési igényű gyermekek úszás- és lovasterápiáját. Pécsi Ildikó művésznő a fellépés teljes bevételét az alapítvány részére ajánlotta fel.

Az Érdemes művésztől megtudtuk, hogy gyakran tesz eleget jótékonysági felkéréseknek. A szombati előadás kezdete előtt negyedórával már teltház volt. A művésznő a Magyar nyelv című vers elszavalásával kezdte fellépését, melynek során több műfajban is megcsodálhatták színészi képességeit a jelenlévők. Az Örökös tagsággal kitüntetett művésznő előadása ugyanis magával ragadta a közönséget, művészi nagyságát mi sem jelzi jobban, mint az, hogy egy másfél órás előadás alatt képes volt könnyet csalni az emberek szemébe, majd tíz perccel később önfeledt nevetésre bírni őket.

A változatos előadás során Pécsi Ildikótól hallhattunk verset, prózát, mesét saját nyelvezettel, sőt még saját szerzeményeket is, mint a Dal rólam, vagy a Minden sikerült. A művésznő többször említette, hogy nemrég töltötte be a hetvenet, mégis úgy láttuk, számos fiatal megirigyelhetné energikusságát. Pécsi Ildikó mesélt férjéről, gyermekéről és unokájáról egyaránt. A nézők oly csendben figyelték az előadást, hogy még a légy zümmögését is hallani lehetett volna, de még az is méltatlannak találta zavarni a fellépést.

A nagy sikerű előadás után a művésznő kérdésünkre elmondta, Vásárhelyhez számos boldog emlék köti, akár fellépései, akár egykori barátja Csikós festőművész kapcsán. A szombati közönségről elárulta, hogy az minden egyes pillanatban vele rezdült, bárkinek a tekintetébe nézett, az együtt élt az előadással. Pécsi Ildikóról azt is megtudhattuk, hogy imádja a kertet, a fáit, az állatokat. A művésznőről mind az előadás, mind az interjú során kiderült, hogy nem csak hatalmas szíve, de nagyon jó humora is van. A művésznőt az előadást követő zártkörű beszélgetés során, Bányai Béla festőművész egy tájképpel ajándékozta meg.

Mohai Viktor

 

 

Promenád.hu

 


 

 

Jól sikerültek a programok

 

Az elmúlt évekhez hasonlóan idén is nagy sikert aratott a gyerekek között a rendőrségi és a tűzoltósági bemutató az Aranyossy Ágoston oktatási intézményben - számolt be portálunknak Szabó Gáborné, intézményvezető.

Hogy szalad az idő – mondhatják az Aranyossy Ágoston Óvoda, és Általános Iskolában, hiszen hétfőn kezdődött az Aranyossy Napok programsorozat. Szerdán már a harmadik naphoz érkeztek. Az elmúlt pár napban sok féle programok közül válogathattak a gyerekek, szülők, pedagógusok egyaránt, hiszen minden korosztályt megmozgattak az Aranyossy Napok szervezői.

Hétfőn, a megnyitót követően nyugdíjas találkozót és rendőrségi bemutatót rendeztek, majd kedden nyílt nap volt az oktatási intézményben, valamint az egészségükre is figyelhettek a megjelentek, hiszen egészségnapot tartottak. Továbbá délután nagy érdeklődés követte a tűzoltók bemutatóját, ahol a gyerekek részesei lehettek egy mentési akciónak – mondta el Szabó Gáborné, az Aranyossy Ágoston Óvoda, Általános Iskola és Egységes Gyógypedagógiai Módszertani Intézmény vezetője, majd hozzátette, hogy teljesen elégedett a programok érdeklődésével, hiszen rengetegen látogatják, még más intézményekből is érkeznek érdeklődők.

Szerdán délelőtt párhuzamosan folytak a programok. A Fogyatékos Személyek Esélyegyenlőségéért Közalapítvány jóvoltából egy családi nap valósult meg. Az egyik programon csak szülők vehettek rész, ahol konfliktusok kezelése volt a főtéma, amit interaktív szülői értekezlet követett. Ezzel párhuzamosan a gyerekek környezetnevelési előadást hallhattak, melyet Somodi István tartott a Kiskunsági Nemzeti Park volt dolgozója, illetve egy látványos diaporáma bemutatót tartott Szuromi Tibor, erdész.

Továbbá versenyt is hirdettek az osztályok között, ahol az a csoport fog diadalmaskodni, amelyből a legtöbb szülő érkezik a szerdai programokra. A zárónapon szakmai napot tartanak, ahol két előadás hangzik majd el, hiszen az iskola több Európai Uniós pályázaton vesz részt.

Tóth Zoli bátyjával, Sanyival készségfejlesztő foglalkozáson vettek részt mikor kérdeztük őket. Elmondták, hogy nagyon jól érzik magukat és elégedettek a programokkal. Nagy Dominik Félix tojást festett szerdán, illetve nagyon sokat szórakoztak és játszottak. Mindhárman nagyon érdekesnek találták a rendőrségi és a tűzoltósági bemutatót.

 

 

 

Promenád.hu

 


 

Négynapos programsorozat kezdődött

 

Hétfőn kezdődött meg Hódmezővásárhelyen az Aranyossy Napok, melyben minden korosztály válogathat a programok közül.

2004 óta minden évben megrendezik az Aranyossy Napokat a vásárhelyi oktatási intézményben, ahol idén sem maradhat el. Hétfőn délelőtt ünnepélyes keretek között kezdődött a programsorozat, melyet négy naposra terveztek az idén – mondta el Szabó Gáborné az Aranyossy Ágoston Óvoda, Általános Iskola, Egységes Gyógypedagógiai Módszertani Intézmény és Nevelési Tanácsadó vezetője, aki hozzátette, hogy a megnyitón a gyerekek kulturális műsorokkal lépnek fel.

Hétfőn egy összeállítással emlékeztek az iskola névadójára, Aranyossy Ágostonra, melyet István Attila állított össze. A hetedik osztályosok: Mezei Violetta, Rácz Cintia, Mérges Anita, Dékány Renátó, Farkas Martin és Kovács János adták elő produkciójukat, majd Szabó Gáborné megnyitotta az Aranyossy Napokat, melynek fővédnöke Aranyossy Ildikó.

A megnyitó végeztéül az Indul a bakterház című filmből láthattak egy jelenetet a megjelentek, melyet Farkasné Ágnes tanított be: Szabó Józsefnek(Bendegúz), Godó Gergőnek(bakter), Dékány Renátának(banya), Nagy Csabának(Szedmákné) és Papp Ádámnak(Szedmák). A jelenetben a tehén szerepét Korom Ernő és Nagy Ádám játszotta.

Ezzel a programok nem értek véget hétfőn, hiszen délben egy nyugdíjas találkozó kezdődött, majd kora délután rendőrségi bemutatón vehettek részt az érdeklődők, ahol három színtéren zajlottak az események. Kábítószer hatásai című előadást tartottak, az udvaron bemutató zajlott, míg az egyik teremben bűnözői, nyomozói témában különböző technikákat próbálhattak ki a részvevők.

Próbáltunk minden korosztály számára megfelelő programokat találni, amely között válogathatnak az érdeklődők – zárta mondandóját az intézményvezető.

Március 30-án, kedden délelőtt 8-tól 11-ig nyílt tanítási napot tartanak. 10 óra 15 perckor egészségnap kezdődik, majd 12-kor projektzárás. 13 órától tűzoltósági bemutató zajlik az oktatási intézményben.

 

 

Promenád.hu

 


 

Szívből segíteni

 

Nem elég a szakmai tudás, empatikus képességgel is kell rendelkezni azoknak az oktatóknak, akik a gyógypedagógusi pályát választják. Szabó Gáborné, az Aranyossy Ágoston Óvoda, Általános Iskola, Egységes Gyógypedagógiai Módszertani Intézmény és Nevelési Tanácsadó igazgatója volt a ma délelőtti Napraforgó vendége.

A tanulásban akadályozott gyerekek nevelését és oktatását látja el az Aranyossy Ágoston Óvoda, Általános Iskola, Egységes Gyógypedagógiai Módszertani Intézmény és Nevelési Tanácsadó. Az intézmény 2007-ben teljesen átalakult, azóta látják el autista, értelmileg akadályozott, beszédben akadályozott és mozgássérült gyerekek képzését is. Jelenleg több mint 2000 fő tartozik hozzájuk, akikkel 42 speciális szakképzettséggel rendelkező pedagógus foglalkozik.

A gyerekek sajátos képzést kapnak, azzal a céllal, hogy minél több oldalról segítsék meg őket. Szabó Gáborné azt tanácsolja, hogy ha szüksége már óvodás kortól kezdve látogassák az intézményt, ahol intenzív terápiát biztosítanak a gyerekek számára. Ezután szakértői bizottság állapítja meg, hogy a gyermek az általános iskolai részben folytassa tanulmányait, vagy visszahelyezhető a többségi iskolába. Erre a kontroll vizsgálatra az általános iskolai képzés minden évben sor kerül.

Az általános iskola utolsó két évében idegen nyelveket tanulhatnak, illetve a szabadidőt is hasznosan tölthetik el: vetélkedőkön, vetítéseken, kézműves és drámai szakkörökön vehetnek részt a tanulók.

A nyolcadik osztályban pályát választhatnak a gyerekek. Az igazgatónő elmondta, hogy a szakma megszerzése után, az iskolából való kikerülés után válik nagyon nehézzé diákjaik helyzete, mivel nekik még nehezebb elhelyezkedniük, hiszen védett munkahelyre lenne szükségük.

Az alapóraszámon kívül kötelező a gyerekek számára a terápiás foglalkozáson való részvétel, melynek köszönhetően a tanulásban is eredményesebben teljesíthetnek. Az intézmény csoportos, lovasterápiát alkalmaz, ezenkívül vannak személyre szabott terápiák is, például logopédiai vagy írisz terápiák, illetve nagyon sikeres volt a kutya terápia is.

 

Promenád.hu

 

 

 

Belépés a Digitális Tanmenetbe

 

 

 

 

 

 

Bejelentkezés