Jelenlegi hely

Címlap » Rólunk írták

2018-2019

 

Rólunk írták

A tánc közösséget formál: első versenyükön dobogósok lettek az Aranyossy-diákok

2019.03.14.  Hódmezővásárhely, Magyarbánhegyes - A vásárhelyi Aranyossy Ágoston Református Óvoda és Általános Iskola táncos csapata a 3. helyen végzett a SZÍN-TE kulturális találkozón Magyarbánhegyesen. Most a sikert elért fiatalokkal és a felkészítőkkel ismerkedünk meg.

– Nagyon jó, nagyon izgalmas volt! – lelkendezett Belovai Melani Maja, a vásárhelyi Aranyossy Ágoston Református Óvoda és Általános Iskola 6. osztályos tanulója, aki tagja volt a suli bronzérmes tánccsapatának a magyarbánhegyesi vetélkedőn. – Jó csapatot, egységet alkottunk, a tanáraink mindenben segítettek, és az emberek nagyon kedvesek voltak. Jól éreztem magam. Sok barátot szereztem, és szeretnék jövőre visszamenni – mondta Maja.

A vásárhelyi Aranyossy Ágoston Református Óvoda és Általános Iskola csapata (Gyurosovics Adrián, Berecki Dániel, Mohai Renáta, Oláh László, Rekiczki Márió, Rostás-Farkas Lionel, Belovai Melani Maja, Károlyi Dávid, Juhász Bence, Bánfi Molli, Ajtai Tifani, Mihály Szabrina, Mohai Olívia), mint arról már beszámoltunk, 3. lett a Magyarbánhegyesen rendezett SZÍN-TE kulturális találkozón. Dance mix (hiphop, R&B és roma táncok egyvelege) előadásuk nagy sikert aratott. Az eseményen, amelyen elsősorban gyógypedagógiai intézmények csapatai vehettek részt, az Aranyossy először indult.

Az iskola igazgatója, Kissné Hatvani Erika elmondta: minden pályázati, szereplési lehetőséget keres, ahol a suli diákjai megmutathatják tudásukat, és amit talál, továbbítja az érintett kollégáknak. Ebbe a sorozatba illeszkedett Magyarbánhegyes is. Nagyné Laskai Nóra gyógypedagógus és Fekete István Tamás testnevelő irányításával lelkesen készültek a fiatalok a kulturális találkozóra, korábbi produkciót frissítettek fel. – A tánc személyiségfejlesztő, közösségformáló, de nem terápiás céllal alkalmazzuk. Jó volt hallgatni a diákok beszámolóit, történeteit, látni őszinte boldogságukat, örömüket. Együtt örültünk velük a 3. helyezésnek – közölte Hatvani Erika.

Az Aranyossy-iskola táncosai legutóbb Magyarbánhegyesen arattak sikert.

Nagyné Laskai Nóra és Fekete István Tamás elmondta: nagyon aprólékosan, türelmesen, tudatosan kellett dolgozni a sajátos nevelési igényű nebulókkal. Kis lépésekkel haladtak előre, alakítottak ki, fejlesztettek egy-egy tánclépést, karaktert (színházi előadásokat is készítenek, például az Aranyossy-napokra).

– Tanulságos volt látni, hogy más intézmények miként készültek, milyen produkciókkal érkeztek a tánc, valamint a színházi kategóriában – mondta Fekete István Tamás. Kolléganője, Nagyné Laskai Nóra annyit fűzött hozzá: sokkal felszabadultabbak voltak a gyerekek, mint az iskolában, de baj nem volt senkivel.

– Jól éreztem magam, az ebéd is finom volt, és nagyon kedvesen fogadtak minket. A műsorok, fellépések is érdekesek voltak. Jövőre is szeretnék elmenni erre a fesztiválra – jelentette ki a hatodikos Rostás-Farkas Lionel. Ezzel egyetértett osztálytársa, a szintén csapattag Károlyi Dávid, aki hiphopot táncolt, ő is szívesen elmenne újra Magyarbánhegyesre, ahol most járt életében először.

 

Delmagyar.hu

 


 

Először indultak, máris bronzérmesek lettek az Aranyossy diákjai a rangos találkozón

2019.03.07.  A Magyarbánhegyesen rendezett SZÍN-TE kulturális találkozón 13 fővel képviseltették magukat.

Harmadik helyezést értek el a vásárhelyi Aranyossy Ágoston Református Óvoda és Általános Iskola diákjai a Magyarbánhegyesen rendezett SZÍN-TE kulturális találkozón – adott hírt a nagyszerű eredményről lapunknak Fekete István Tamás, a suli testnevelő tanára. Ez volt az első alkalom, hogy az Aranyossy képviseltette magát ezen a rangos eseményen, 13 fővel.

Fotó: Aranyossy Ágoston Református Óvoda és Általános Iskola

A dance mix (hiphop, R&B és roma táncok egyvelege) produkciójuk nagy sikert aratott, amiben a gyermekek szerepe óriási volt. A rendezvényen elsősorban gyógypedagógiai intézmények vehettek részt. A vásárhelyi fiatalok kísérője és felkészítője a csoportos táncprodukciókra Nagyné Laskai Nóra gyógypedagógus és Fekete István Tamás volt.

 

Delmagyar.hu

 


 

Aranyossy Napok 2019

2019. március 28.  Több programot szervezett idén is a hódmezővásárhelyi Aranyossy Ágoston Református Óvoda és Általános Iskola, amely a sajátos nevelési igényű gyermekek és tanulók nevelésével, oktatásával, képességfejlesztésével foglalkozik.

A hódmezővásárhelyi intézmény több napos hagyományos programsorozatát a Bessenyei Ferenc Művelődési Központ színháztermében az iskola azonos nevű alapítványának szervezésében jótékonysági gálaműsor vezeti be, amely március 29-én 17 órakor kezdődik.

Április elsején hétfőn Aranyossy mentálhigiénés szakmai napot tartanak az ÓtemplombanProgram:

10.00 – 10.10 Megnyitó, köszöntõ

10.10 – 11.10 Ki a „rossz”: a gyermek vagy a környezete?

Előadó: Dr. Bodó Sára teológus-lelkész, okleveles mentálhigiénikus, a Debreceni Református Hittudományi Egyetem egyetemi docense

11.10 – 11.40 Hogyan dicsérjünk? Előadó: Fodor Boglárka pszichológus, az EVP Egészségfejlesztési Iroda munkatársa

12.00 – 12.30 Szabadság, szerelem. Előadó: Fuszkó Zita pszichológus, az EVP Egészségfejlesztési Iroda munkatársa

12.30 – 13.00 Hogyan segítsek? Előadó: Sipka Tünde pszichológus,az EVP Egészségfejlesztési Iroda munkatársa

13.00 – 13.30 Szekcióbeszélgetések az elhangzott előadások témáiban

 

Április 2-án van az Autizmus világnapja. Ebből az alkalomból a

Református Ótemplomban kiállítás, előadások és koncert lesz. A programok között pedig a Rapcsák András sétálóutcában felvonulással és flashmobbal emlékeztetnek az autizmussal élő emberekre.

 

Program

14.00 Művészeti kiállítás megnyitója

14.30 - 17.00 Élet a középiskolán túl

- Bálintné Matyelka Judit: Védett védtelenség (szülő)

- Dr. Aignerné K. Ildikó: A Mi történetünk (szülő)

- Harter Árpádné: ESÉLYTEREMT-ŐK  Szivárvány Autizmus Közhasznú Egyesület

- Erdei Máté: Valóságok, lehetőségek és vágyak (asperger-szindrómás munkavállaló)

17.00 - Séta és Flashmob az autizmussal élõkért

18.30 - Jótékonysági koncert

NEMADOMFEL! zenekar, Wesley Citera zenekar, Fandante Kamarakórus

A rendezvény házigazdája: Szeberényi Klára

 

Vásárhelyi hírek

 


 

Vásárhelyen rendezték meg a IV. Kutyafutta Országos Kutyás Terápiás versenyt

 2019. május 24.  Az esemény pénteken 10 órakor vette kezdetét az Aranyossy Ágoston Református Óvoda és Általános Iskolában.

Szeged, Békéscsaba és Hódmezővásárhely is képviseltette magát a megmérettetésen. A verseny legfőbb célja, hogy a sérült gyermekek megmutathassák és összemérhessék kutyás tudásukat.

Eleki Anita, a hódmezővásárhelyi Aranyossy Ágoston Református Óvoda és Általános Iskola gyógypedagógusa, a rendezvény szervezője elmondta, idén negyedik alkalommal rendezték meg az országos felhívású versenyt. A programra olyan fogyatékkal élő gyermekek nevezését várták, akik a mindennapokban is terápiás kutyákkal dolgoznak együtt.

Eleki Anita és Bodza

A fiataloknak könnyedebb akadálypályákon kellett végigvezetniük az ebeket, az egyik részen volt egy kisebb gondolkodási feladat. A pálya terveit a versenyzők előzetesen megkapták, így tudtak készülni a pénteki megmérettetésre. „Nagyon jól kell tudniuk együtt dolgozni a kutyának és a gyereknek ahhoz, hogy ezeken a pályákon végig tudjanak menni” – fejtette ki Eleki Anita.

A verseny szervezője úgy látja, hogy a sérült gyerekeknek nem sok lehetőségük van a versenyzésre, és arra, hogy megmutassák, miben ügyesek. „A kutya nagy motiváló erő arra, hogy akár a félelmeiket legyőzzék, akár azt meg tudják mutatni, hogy ők is ugyan olyan részesei lehetnek egy-egy ilyen rendezvénynek, mint az ép társaik.”

A zsűri a teljesítés során az időt figyelte, illetve az akadályoknál a rontásoknál pontlevonás járt. A fiatalok és az ebek a mai napon érmet és kupát is szerezhettek, de a verseny főtámogatójának köszönhetően, más ajándékokkal is gazdagodtak.

Eleki Anita ezekről a különleges kutyákról is megosztott néhány tudnivalót. A vásárhelyi iskolában Bodza heti öt órában a gyerekek fejlesztését segíti. Ahhoz, hogy egy kutyus terápiás feladatokat elláthasson, két vizsgán kell megfelelnie: a temperamentumukat, valamint a gyerekekkel való együttműködését, kontaktját figyelik meg. Bármilyen fajta eb lehet terápiás kutya, egyed függő, hogy megfelel-e a követelményeknek.

A gyerekek arcán valóban a sikerélmény tükröződött, látszott, hogy örömmel vezetik végig az ebeket a pályán.

 

Vásárhely24.com

 


 

Országos Gyermek Terápiás Lovasfesztivált szervezett az Aranyossy iskola

2019. május 13.  Az eseményt szombaton tartották Vásárhelyen, a Dél-Alföldi Lovasudvarban.

Az Aranyossy Ágoston Református Óvoda és Általános Iskola által szervezett megmérettetésen a kategóriák között szerepelt a gyógypedagógiai lovastorna, az önálló lovaglás, illetve az eszköz nélküli feladatsor kivitelezése is.

A fesztivál résztvevőinek szabadon választott gyakorlataiból lovasbemutatóval is kedveskedtek a nézőknek. A versenyre hét csapat nevezett be 45 versenyzővel. A nap elején „A” kategóriás önálló lovaglással kezdtek. Majd ezt követte a „B” kategória, ahol eszköz nélküli feladatokat kellett a lovasoknak megtanulni.

 

Vásárhely24.com

 


 

Mesés produkciókkal léptek fel a gyerekek az Aranyossy esten

2019. március 30.  A Bessenyei Ferenc Művelődési Központban péntek este rendezte meg az  Aranyossy  Ágoston Református Óvoda és Általános Iskola az Aranyossy estet, melyen az intézmény tanulói megmutatták, hogy milyen ügyesen helytállnak a reflektorfényben a színpadon.  A támogató jegyekkel az iskola alapítványát segítették a nézők, és a telt ház világosan jelzi, hogy milyen nagyszerű dolog jó ügy mellé állni.

Az est kezdetén az intézmény igazgatója, Kissné Hatvani Erika, és Nagytiszteletű Bán Csaba református lelkész köszöntötte a nézőket, és méltatta a gyógypedagógusok, pedagógusok, asszisztensek mindennapos munkáit, illetve a gyermekek évek óta színpadra hozott előadásait. A meghívón található idézet is a gyermeki lét nagyszerűségét hozta el a felnőttek számára:

“Mint gyermek, olyan most a lelkem.”
131. zsoltár

Az est folyamán zömében zenés-táncos produkciókat láthattunk, de természetesen most sem maradtunk színdarab nélkül. Megismerhettük például a modern Hófehérke történetét.

Együtt nevethettünk Micimackóval és barátaival:

 

Felidézhettük gyermekkorunkat a Magyar Népmesék egyik története által, és néhány perc erejéig nosztalgiázhattunk az orosz órákon tanultakon is.

 

A Dzsungel könyvében Bagira és Balu ringbe szállt Mauglival.

 

Egy másik produkció keretén belül a Pál utcai fiúk is bemasíroztak a színpadra, majd felcsendült a Mi vagyunk a Grund! című dal is.

 

„Álljunk bele ha kell, bármi jöjjön is el!
Legyen szabad a grund.
Véssük ide ma fel, hogy megmarad ez a hely.
Vagy egyszer belehalunk.

Miért félnénk, miért élnénk,
Ha nem egy álomért?
Miért félnénk, miért élnénk,
Ha nem egy álomért?”

 

Vásárhely24.com

 


 

A SZÍN-TE kulturális találkozón remekeltek az Aranyossy növendékei

2019. március 07.  Március 4-én tartották meg Magyarbánhegyesen a SZÍN-TE kulturális találkozót, ahol Vásárhely is képviseltette magát.

A rendezvényen elsősorban gyógypedagógiai intézmények vehettek részt, ahol több – összesen 12 – csapat is összemérte tudását.

Ez volt az első alkalom, hogy az Aranyossy Ágoston Református Óvoda és Általános Iskola növendékei is részt vettek a programon, összesen 13 fővel képviselték városunkat, valamint a megyét.

A Dance Mix (HipHop tánc, R&B tánc, Roma tánc) produkciójuk nagy sikert aratott, előadásukkal 3. helyezést értek el.

A fiatalok kísérője és felkészítője a csoportos tánc produkciókra Nagyné Laskai Nóra (gyógypedagógus) és Fekete István (testnevelő tanár) volt.

 

Vásárhely24.com

 


 

Vásárhelyen rendezik meg az országos gyermek terápiás lovas fesztivált

2019.05.11.  Országos Gyermek Terápiás Lovas Fesztivált rendez szombaton 9 órától az Aranyossy Ágoston Református Óvoda és Általános Iskola Alapítványa a Dél-Alföldi Lovasudvarban.

Kissné Hatvani Erika intézményvezető a Rádió 7-nek elmondta, hogy a kategóriák között szerepel majd a gyógypedagógiai lovastorna, az önálló lovaglás, illetve az eszköz nélküli feladatsor kivitelezése is. Hozzátette: a fesztivál résztvevőinek szabadon választott gyakorlataiból lovasbemutatóval is kedveskednek a nézőknek. Kissné Hatvani Erika erről részletesen így nyilatkozott: „A versenyre négy kategóriában adhatták be a versenyzők nevezésüket. Hét csapat nevezett be 45 versenyzővel. A  nap elején „A” kategóriás önálló lovaglással fogunk kezdeni. Majd ezt követi a „B” kategória, ahol eszköz nélküli feladatokat kellett a lovasoknak megtanulni. Erről adnak számot, hogy milyen ügyesek.”

 

Promenád.hu

 


 

Tanulásban akadályozott gyermekek versenyeztek a stadionban

2019.05.08.  Négy város tanulásban akadályozott diákjai vettek részt ma a Megyei Atlétika Diákolimpiai Bajnokság tavaszi fordulóján a vásárhelyi stadionban. A legjobbak a május végi országos bajnokságra jutnak tovább.

Évek óta hagyomány, hogy Hódmezővásárhely ad otthont a tanulásban akadályozott diákok nevelését, oktatását ellátó iskolák gyermekeinek megrendezett Megyei Atlétika Diákolimpiai Bajnokságnak. Az idei megmérettetésre összesen 65 fiatal nevezett Vásárhelyről, Makóról, Szentesről és Szegedről.

Kissné Hatvani Erika, a házigazda Aranyossy Ágoston Református Óvoda és Általános Iskola igazgatója lapunknak elmondta, a bajnokság egy őszi és egy tavaszi fordulóból áll. Az őszi tulajdonképpen selejtező, a mostani tétje viszont az, hogy kik jutnak tovább az országos döntőbe, amit a hónap végén tartanak majd Budapesten.

A gyermekek futásban, távolugrásban, magasugrásban, kislabdadobásban és súlylökésben mérték össze erejüket a stadionban.

A bajnokságon a nemrég elhunyt Megyeri Attila, a Fogyatékkal Élők Csongrád Megyei Egyesületének elnöke előtt is fejet hajtottak a versenyzők.

 

Promenád.hu

 


 

Sorverseny, játék és virágültetés az Aranyossy-napokon

2019.04.04.  Az Aranyossy-napok keretében április 3-án családi, öko és sportrendezvényeket szerveztek.

A délelőtt sorversenyekkel, ügyességi játékokkal telt, melyeken szívesen mérették meg magukat a tanulók. Kora délután Sipos József (Sipos Gazda) nővényorvos előadásait hallgathatták meg először az alsósok, majd a felsős évfolyam diákjai. Ezek az előadások nagyon hasznos információkkal szolgáltak a mai kor környezetvédelmi problémáiról, a méhek hasznosságáról, a virágültetés fontos tudnivalóiról. Ezen ismeretek birtokában Sipos Gazda irányításával magas ágyásokat ültettek be a gyerekek, melyek gondviselése is az ő feladatuk lesz a jövőben.

 

Promenád.hu

 


 

Az autizmus jegyében telt a mai délután a Református Ótemplomban

2019.04.02.  A pénteken megnyitásra kerülő, egy héten át tartó Aranyossy-napok keretében indult ma az az előadássorozat a hódmezővásárhelyi Református Ótemplomban, amely az autizmussal élők világnapjának apropója kapcsán jött létre.

Április másodika az autizmussal élők világnapja. Ennek keretében az Aranyossy Ágoston Református Óvoda és Általános Iskola a Református Ótemplomban szervezett előadássorozatot.

Kovács Beáta, az intézmény autizmus munkaközösségének vezetője lapunkkal megosztotta, hogy ilyen és ehhez hasonló eseményekkel szeretnék felhívni a figyelmet arra, hogy az autizmussal élők is ugyanolyan hasznos tagjai a társadalomnak, mint mindenki más.

„ Az Aranyossy Ágoston Református Óvoda és Általános Iskola 2007-ben nyitotta meg munkaközösségének kapuit az autizmussal élők irányába. Az elmúlt években azt tapasztaltuk, hogy egyre többen veszik igénybe az oktatási rendszerünk ezen felületét. Ennek okáért úgy véljük, hogy fontos, hogy ilyen és ehhez hasonló események keretén belül megmutathassuk azt, hogy milyen értékteremtő kincsei is az autizmussal élők a mai társadalomnak” – ismertette Kovács Beáta.

Az eseményt egy művészeti kiállítás megnyitó előzte meg, majd ezt követte az öt, kiemelkedően fontos témakört feldolgozó előadássorozat.

Szó esett arról, hogy milyen az élet a középiskolán túl autistaként, valamint két szülő is beszámolt saját történetükről, majd egy autistáknak munkát adó munkáltató, illetve egy autista munkavállaló gondolatait is megismerhették a rendezvényre látogatók.

Az esemény után pedig egy közös sétára és flashmobra került sor a belvárosban.

 

Promenád.hu

 


 

Ma van az autizmus világnapja

2019.04.02.  Április 2-án világszerte az autizmus spektrumzavarra hívják fel a figyelmet, amely tízmilliókat érint a földön. Ezen a napon kék öltözékkel, illetve középületek kék kivilágításával is emlékeztetnek arra, hogy törődjünk autista embertársainkkal.

2007. december 18-án, az ENSZ 62/139-es határozata jelölte ki április 2-át az Autizmus Világnapjának azzal a céllal, hogy felhívja a világ figyelmét az autizmusra, az autizmus spektrumzavarra. Az ENSZ-határozat kéri a tagállamokat, hogy tegyenek lépéseket annak érdekében, hogy az autizmust minél szélesebb körben megismerjék a társadalmaikban – olvasható az Autisták Országos Szövetségének honlapján.

Mint ismertetik: az autizmus olyan állapot vagy másképpen fogyatékosság, mely eltérő fejlődéshez vezet. Az autizmus spektrumzavar kifejezésben a spektrum szó arra utal, hogy az autizmusnak számtalan megjelenési formája van.

Az autizmussal élő személyek agya másképpen dolgozza fel a külvilágból érkező hatásokat, mint a miénk – írják. Ez az eltérő fejlődés az oka annak, hogy érzékszerveik sokszor túlságosan kifinomultak, vagy éppen ellenkezőleg: nem elég érzékenyek, hogy befogadják a környezet ingereit. Ez az eltérő működés ráadásul megnehezíti a társas kapcsolataikat is. Egy autista embernek problémát jelent megérteni a közösség írott és íratlan szabályait, nehezen olvasnak gesztusokból, mimikából és gyakran nem értik a hasonlatokat, szófordulatokat – összegzik a jelenség mibenlétét.

Hozzáteszik: az autizmus pontos oka még nem ismert, de szakemberek szerint az autizmust genetikai és környezeti hatások kombinációja okozza.

A tudomány pillanatnyi állása szerint nem gyógyítható, létezik azonban sokféle fejlesztési mód, amivel az autista emberek élete megkönnyíthető, képességeik pedig fejleszthetőek – fogalmaz az ismertető.

Mint az összeállításból kiderül: minden századik emberből egy autizmus spektrum zavarban érintett. Ma Magyarországon minimum 100.000 autista személy él.

Az Autisták Országos Szövetségének keddi közleményében az áll: az AOSZ és tagszervezetei a világnaphoz kapcsolódóan országszerte több mint 60 rendezvénnyel készülnek. Emellett a „Ragyogj Kéken” kampány keretében a világnapon hazai ikonikus szobrok és épületek, többek között a budapesti Szabadság-szobor is kék színű megvilágítást kap, felhívva a figyelmet az autizmusra. A „Ragyogj Kéken” kampány támogatója és fővédnöke Kövér László, az Országgyűlés elnöke.

Nagy Csilla, az Aranyossy Ágoston Református Óvoda és Általános Iskola intézményvezető helyettese kalauzolt el minket a különleges világban, amely cikkünket ITT olvashatja.

Forrás: Autisták Országos Szövetsége

 

Promenád.hu

 


 

Mentálhigiéniai szakmai napnak adott otthont az ótemplom

2019.04.01.  Az Aranyossy Ágoston Református Óvoda és Általános Iskola pénteken megnyitott Aranyossy-napok kiemelkedő és kulcsfontosságú szakmai napjának adott otthont ma a hódmezővásárhelyi Református Ótemplom.

Az intézmény dolgozóinak és szülőknek is egyaránt szóló, mentálhigiéniai napra délelőtt a Református Ótemplomban került sor, ahol három pszichológus és egy teológus-lelkész mutatott be és világított rá egy-egy, a lelki egészséggel kapcsolatos témára, s azok részleteire.

Az eseményt Bán Csaba református lelkész nyitotta meg.

Kissné Hatvani Erika, az Aranyossy Ágoston Református Óvoda és Általános Iskola vezetője elmondta, hogy a már évek óta megrendezésre kerülő Aranyossy-napok igen kiemelkedő eleme a szakmai nap, amely rendszerint fontos és aktuális témákat dolgoz fel.

„Az idei évben az oktatási intézmény dolgozói úgy vélték, hogy a lelki egészségre különösen nagy hangsúlyt kell fektetni, főleg a mai világban, így aztán az előadókat ehhez mérten választották ki” – emelte ki Kissné Hatvani Erika.

Fodor Boglárka pszichológus „Hogyan dicsérjünk” címen adott elő. Fuszkó Zita pszichológus a „Szabadság Szerelem” néven futó előadását mutatta be. Sipka Tünde pedig „Hogyan segítsek” nevezetű beszámolóját osztotta meg az érdeklődőkkel.

Ezt megelőzően Bodó Sára, a debreceni Református Hittudományi Egyetem docense, teológus-lelkész a „Ki a rossz? A gyermek vagy a környezete” témát ismertette.

A szakmai nap végén a hallgatóságban felmerült kérdések mind-mind megválaszolásra kerültek a szakemberek által.

 

Promenád.hu

 


 

Az autizmussal élők végtelen szeretettel hálálják meg a mindennapi bátorítást

2019.03.29. Nem vagyunk egyformák. Mindenki más és más jegyeket hordoz a személyiségében, külső jegyeiben. Az elfogadás, a nyitottság a legnemesebb emberi tulajdonságok közé tartozik, melyet egymásnak adhatunk. Az autizmussal élő emberek különleges világába kalauzolt el Nagy Csilla, a hódmezővásárhelyi Aranyossy Ágoston Református Óvoda és Általános Iskola intézményvezető helyettese. 

Sokszor úgy véljük, hogy az a személy, aki kicsit eltér az átlagtól, kikerülendő, és nem szeretnénk vele bármiféle kommunikációt folytatni. Azonban lehetséges, hogy pusztán nem tudjuk miként nyissunk az illető irányába, vagy hogyan kommunikáljunk vele. Nem ismerjük az adott személyiségtípust, tartunk tőle és inkább bebújunk a csigaházunkba és onnan pislogunk rájuk hunyorgó szemekkel. Majd idővel rájövünk arra, hogy az autizmussal élő emberek valódi ékkövei a társadalmunknak, csak a fény felé kell őket fordítanunk. Csillogásuk, tündöklésük pedig beragyogja majd a szívünket.

Mi pontosan az autizmus?

– Az autizmus egy úgynevezett spektrumzavar, a hivatalos diagnózis alapján elmondható, hogy bármilyen szinten megjelenhet ez a probléma az egyénnél. Három terület sérülését jelenti: a kommunikációs és szociális készség, a viselkedés szervezés. Ez a három területe a viselkedésnek, melyeket érint a probléma. Éppen ezért az autizmussal élő emberek viselkedését nem egy vizsgálat keretein belül folytatják le, hanem a szakemberek viselkedésből szűrik le a problémákat. Tehát elmondható, hogy az autizmus lehet egy vezető probléma is, vagy kísérője bizonyos nehézségeknek és sérüléseknek.

Hogyan lehet időben felismerni?

– Két, két és fél éves korban, amikor elindul a szociális készségek érése, akkor döbben rá a szülő, vagy a közösség, ahova jár a gyermek, hogy nem tudja ugyanazokat a fejlődési lépéseket megtenni, mint az átlagos fejlődésű társai. Megjelennek a viselkedési problémák a csoportban: a gyerek kudarcokat él meg és valamilyen módon lereagálja. Illetve nagyon visszahúzódó és szorongó viselkedésformát mutat, azaz már megfigyelhető a probléma. Ez természetesen magával hozza azt is, hogy a szülő vagy a pedagógus nem tudja azt a nevelési, oktatási szintet hozni, amelyet egy átlagos gyereknél.

Milyen speciális kezelést igényel egy autista személy? Ki lehet-e belőle gyógyulni?

– Az autizmus egy egész életre szól. Azok a gyerekek, akik ezzel élnek, felnőttként is autizmussal élők maradnak. Azonban nagyon jó módszereket fejlesztettek ki nemzetközi szinten, amelyeket Magyarországon is oktatnak speciális képzéseken, tehát segíteni lehet a problémáik fejlesztésén. Elmondható, hogy szinte minden esetben nagyon kiugró teljesítménnyel rendelkeznek az autista gyerekek, mely nagy motiváció számukra. Például 11-12 éves korukban számítógépes programokat írnak, ám ezzel párhuzamosan gyengébbek a szociális problémák felismerésében, vagy a kommunikációban, érzelmek kimutatásában. Ezek a tényezők sokszor gátat szabadnak a mindennapi életük egyes területein. Tehát az egyes szegmensekben lévő kiváló képességüket kell a hiányaikkal együtt a személyiségükbe összefogni. A szakemberek a gyönge képességek felismerésével megfelelő segítséget nyújtsanak számukra. Nagyon fontos, hogy bejósolhatóvá tegyük számukra az időt, ezért olyan környezetet érdemes kiépíteni, ahol határozottan látják a gyerekek, hogy mi vár rájuk.

Az egyik módszer erre a tantermek kialakítása: azaz olyan képeket rakunk ki a falra, melyek segítségével tud tájékozódni és egyfajta biztonságérzetet nyújt számára. Erre szolgál nálunk egy napirend, amelyet vizuális képekkel látunk el, attól függően, hogy mit értett meg a gyerek korábban. Természetesen előfordul, hogy nem szívesen fogadja el azokat a tevékenységeket, amiket nem szeret. Attól függetlenül egy olyan jutalmazás orientált pedagógiát végzünk, amivel motiválttá tesszük őt arra, hogy elvégezzen olyan tevékenységeket, melyeket magától nem vállalna el.

Eleinte nem erőltetünk rá semmit, inkább csak felkínáljuk neki a lehetőséget, majd később motiváljuk. A felső tagozatban már el lehet jutni arra szintre, hogy a szociális jutalom (osztályzat) ugyanolyan értéket jelent a gyereknek, mint egy átlagos fejlődésű fiatalnál. Összességében elmondható, hogy a probléma sajnos megmarad, de a tünetek csökkennek. Sőt egy magasabb intellektussal rendelkező gyerek önállóan is karban tartja magát, legfőképpen úgy, hogy megtanulja, kihez forduljon segítségért.

Az, hogy egy gyerek milyen szintre juthat el felnőtt korára az autizmusával együtt élve, nagyban függ a szülőktől, oktatási módszerektől, és az ő tenni akarásától is. 12 év dolgozunk a módszerekkel az intézményünkben és több diákunk is eljutott arra a szintre, hogy egy kisebb létszámú gimnáziumban tanuljon, és beintegrálódjon egy normál közösségbe. Így elérhető, hogy a szép fejlődésük mellett érettségit, továbbá diplomát is szerezhetnek.

Külső jegyekben megmutatkozik-e az autizmus?

– Nem, inkább viselkedési jegyekben figyelhető meg: ujjpörgetés, érdekes és bizarr mozgások, dülöngések, amennyiben nem érzi magát biztonságos helyen, de azt fönt akarja tartani. Valamint előfordul, hogy a gyerek előveszi az úgynevezett manírokat, melyek segítik őt átvészelni az adott szituációkat.

Az intézményükben hány autista gyerek tanul?

– Jelenleg 51 autizmussal élő óvodás és iskolás gyerkőcünk van, jellemzően Csongrád megye területéről. Szegedről, Kiskundorozsmáról, Szegvárról, Mindszentről, Makóról de Zentáról is érkezett hozzánk tanuló. Amit kiemelnék, hogy egy család azért költözött Vásárhelyre, hogy a gyermeke az intézményünkbe járhasson. Tehát esetenként egy teljes életmódot vált a család a gyermek érdekében. Ez hatalmas elismerés, és nagyon örülünk neki.

Milyen csoportelosztás jellemző Önöknél?

– Képességek szerint igyekszünk csoportokat létrehozni, főleg arra fókuszálunk, hogy kommunikációban hol tart a gyerek. Aki aktívabb beszélőkével rendelkezik, olyan osztályba kerül, ahol a verbális kommunikáció a hangsúlyos. Azonban azok a gyerkőcök, akik inkább csöndesebbek, nekik a képcserés kommunikációt kell megtanulniuk, mely egy külön technika. Természetesen azt is figyelembe vesszük, hogy a tanulási képességeikben hol tartanak, ugyanis a pedagógusnak is fel kell készülnie ezekre a tanórákra. Egy olyan osztályunk van, amely csak autizmussal élő gyerekekből áll, a többi csoportba vegyesen osztottuk be őket.

Sokakban kérdések merülnek föl, ha egy autizmussal élő személlyel találkoznak. Ön mit javasol, hogyan viselkedjenek velük?

– Először is emberként fordulunk hozzájuk, hiszen ugyanolyan embertársunk, mint bárki más. Abban az esetben, ha elutasítást tapasztalunk részükről, akkor érdemes rövid, határozott módon fogalmazni. Általában nem egyedül közlekednek az autista emberek, aki azonban igen, meg fogja érteni a verbális kommunikációt is. Aki mellett kísérő áll, az adott személy segíteni fog nekünk az érthetőség elősegítésében. Nyitottságot érdemes mutatni irányukba. Azt nem szabad elfelejteni, hogy náluk azok a területek sérültek, amelyekkel mi abszolút nem nézünk szembe. Ugyanis átlagos fejlődésű embereknél ezek területek spontán fejlődnek. Az autizmussal élő gyerekeknél, felnőtteknél fejleszteni kell, ezért is nehéz ezt a fajta empátiánkat felébreszteni. Mivel nincsenek külső jelei a problémáknak, ezért igen bonyolult átéreznünk.

Felnőttként milyen munkát vállalhatnak?

– Sajnos ebben a tekintetben nem áll túl jól a társadalmunk. Aki időben felismeri a kontrollt és teljes mértékben tudja kezelni a problémáját, akkor egy kevésbé szociális területen elhelyezkedhet. Főként olyan munkát, tevékenységet választanak, melyekben kibontakozhat a tehetségük és biztonságban érezhetik magukat. Az átlagos emberek nem minden esetben tudják azt, hogy milyen ponton vannak megszólítva, valamint hogyan érezzenek együtt egy autizmussal élő emberrel. Azaz a befogadásuk is sokkal nehezebb a munkahelyekre, közösségi térbe, hozzájuk nélkülözhetetlen a speciális fordulás. Az a tapasztalatunk, ha megérzik a kedvességet, elfogadást, akkor nagyon szeretetteljesekké válnak, és partnerként együttműködnek. Először nekünk kell feléjük nyitnunk, el kell fogadnunk a másságukat, majd ezt követően tudnak felénk nyitni. Ez ad nekik bátorságot és erőt.

Miért választotta ezt a csodaszép hivatást?

– Már főiskolás koromban megszólított két szó: humánus bánásmód. Megfogalmazódott benne, hogy így akarok élni, így szeretnék az emberekkel foglalkozni, humánusan. Ezt főként olyan emberekkel tudom megélni, akik segítségre szorulnak. 24 éve dolgozom ezen a pályán ebben az intézményben és mindig ez ad erőt ahhoz, hogy folytassam az elkezdett munkámat. Az autizmus egy új kihívás volt számomra 12 évvel ezelőtt. Jöttek hozzánk olyan tanulók, akik ilyen diagnózissal rendelkeztek és az intézmény vezetője úgy érezte, hogy meg kell tennünk a lépést, foglalkoznunk kell velük is. Akkor úgy gondoltam, hogy eljött az én időm, azzal foglalkozhatok, ami igazán boldoggá tesz. Nagyon sokat tanultam a gyerektől, ugyanis rengeteg szeretet, kedvességet és motivációt kaptam tőlük. Ez az, ami a pályán tart. Van egy olyan különleges személyiségvonása minden autizmussal élő embernek. Bennünk ott van a kincs, melyet a legfontosabbnak tartok és mindennap megtapasztalok. Számomra ez a kincs az, amelyért mindennap hálás vagyok nekik.

 

Promenád.hu

 


 

Érzékenyítéssel ismerkedtek meg a Magyar Parasport Napján az Aranyossy nebulói

2019.02.22. Április 22-ét jelölte ki az Országgyűlés a Magyar Parasport Napjának, mely alkalomból az Aranyossy Ágoston Református Óvoda és Általános Iskola is csatlakozott a programhoz.

Eleki Anita az intézmény gyógypedagógusa lapunknak elmondta, hogy országos szinten bármelyik óvoda és iskola csatlakozhatott az eseményhez. Így tettek ők is, és a mai napon érzékenyítő és a parasportokat a gyerekhez közelebb hozó programokkal készültek.

Az alsó osztályosok és ovisok, valamint a felső osztályosok más-más módon töltötték ezt a jeles napot. A kicsik egy érzékenyítő mesével – Bartus Erika: Örömtánc – foglalkoztak a tanórán. Egy kifestőt is kaptak, valamint a testnevelés órán a paralimpiai játékokat próbálhatták ki.

A felső osztályosok egy több, mint fél órás dokumentumfilmet néztek meg, amelyen paralimpikonok életútjait kísérték végig illetve feldolgozták a látottakat és hallottakat.

Az érzékenyítéssel kapcsolatban a gyógypedagógus úgy fogalmazott, hogy nagyon fontos a gyerekek számára megtanítani, ne forduljanak el embertársaiktól, ha kicsit másnak látják. Nyújtsanak számukra segítséget, kezeljék őket egyenlő félként, mely a mai világban nagyon fontos emberi vonás.

 

Promenád.hu

 


 

Szívet-lelket melengető úszóversenynek adott helyet a vásárhelyi sportuszoda

2019.02.06.  A mai napon rendezték meg a Fogyatékkal Élők Megyei Úszóversenyét a vásárhelyi Gyarmati Dezső Sportuszodában. Az igazi jutalom számukra nem az éremben, vagy ajándékban öltött testet. A sport szeretete, az uszoda csodás környezete, valamint a fantasztikus hangulatú délelőtt jelentette a fődíjat a versenyzők számára.

Tizenhetedik alkalommal rendezték meg Csongrád megyében a rangos eseményt, mely évről évre egyre nagyobb népszerűségnek örvend. A verseny nyitott volt, tehát minden sérült gyermeket, felnőttet, oktatót, valamint intézményeket is megszólítottak a szervezők.

Kissné Hatvani Erika, az Aranyossy Ágoston Református Óvoda és Általános Iskola intézményvezetője lapunknak elmondta, a verseny kuriózumát az adta, hogy tíztől hatvan éves korig jelentkeztek a megmérettetésre vállalkozó, sérüléssel élő személyek. Hallássérültek, értelmi fogyatékosok, autizmussal élők nevezhettek különböző kategóriákban. Az úszás szerelmesei mellúszásban, hátúszásban és gyorsúszásban mérhették össze tudásukat. Hozzátette, 11 csapat nevezett, összesen 99 fő részvételével. Növekvő tendenciát mutatott a jelentkezők száma, ugyanis tavaly 88-an vállalkoztak arra, hogy bebizonyítják, ők a legjobbak.

Az első három helyezettet éremmel jutalmazták, a negyediktől a hatodik győztes pedig oklevelet, valamint minden csapat ajándékcsomagot kapott.

A megye különböző részeiből érkeztek a versenyzők: Csongrádról, Makóról, Szentesről, Szegedről, Derekegyházáról, sőt, Kisrétről is. Vásárhely képviseletében a Szivárvány Otthon, a Kozmutza Flóra Óvoda, Általános Iskola valamint az Aranyossy Ágoston Református Óvoda és Általános Iskola úszói szelték a habokat.

A délelőtti verseny remek alkalmat adott a találkozásra, beszélgetésre és új ismerettségek, barátságok kötésére. A fantasztikus vízi eseményről mindenki boldogan, fantasztikus élményekkel gazdagon tért haza.

 

Promenád.hu

 


 

Átadták a Szeretet Süti akcióján befolyt összeget az Aranyossynak

2018. december 21.  Ünnepi istentisztelet keretén belül adták ma át a hódmezővásárhelyi Aranyossy Ágoston Református Óvoda és Általános Iskolának a Tiszta Szívvel Egyesület szervezésében megvalósult Szeretet Süti néven futó akción összegyűlt adományt.

“Maga az összeg, ami 370 ezer forint volt, pénz formájában már átadásra került az akciót követő héten, amelyből az intézmény a gyermekek képességének fejlesztésére alkalmas játékokat vásároltak. Erről az igazgatónő tájékoztatta egyesületünket. Ez az, amiről ma ünnepélyes keretek között hivatalosan is megemlékezünk. Számunkra ez a nap az örömünnep napja – mondta a Tiszta Szívvel Egyesület elnöke, Lázárné Megyeri Zita.

Hozzátette, végtelenül hálásak mindenkinek, aki hozzájárult a finomabbnál finomabb édes és sós süteményekkel az eseményhez, és azoknak is, akik ezeket megvásárolták.

Az iskola diákjai egyedi, saját készítésű úgynevezett szeretet lánccal hálálták meg a Tiszta Szívvel Egyesületnek az értük létrehozott akción befolyt összeget. Ezt az egyesület elnöke meghatódva vett át.

 

Vásárhely24.com

 


 

Szívmelengető finomságok a hideg időben – sokan neveztek a szeretetsüti jótékonysági vásárra

 2018. november 24.  A Tiszta Szívvel Egyesület jótékonysági süteménymustrát és adománygyűjtő vásárt tartott szombaton a Református Ótemplomban.

Bár az időjárás meglehetősen borongós volt, ez sem tántorította el a segíteni vágyó vásárhelyieket: a finomságok és az érdeklődők egymást követve érkeztek, megtelt az Ótemplom belső tere.  A süteményekért mindenki tetszőleges összeget adhatott, amivel az Aranyossy Ágoston Református Óvoda és Általános Iskola autista gyermekeit támogatják.

Lázárné Megyeri Zita, a Tiszta Szívvel Egyesületért Közhasznú Alapítvány kuratóriumi elnöke elmondta, hagyományteremtő szándékkal indult útjára a mostani, összetett kezdeményezés. Összetett, hiszen hirdettek egy süteménysütő versenyt, amelyen az elkészült finomságokat három mestercukrász (a Szőke Cukrászdából Szőke Zoltán, a Zója Cukrászdából Pányi Tamás, a Marcipán Cukrászdából pedig Benczúr Sándor), valamint a résztvevők értékelték, emellett adománygyűjtő vásárt is tartottak a beérkezett remekművekből.

Lázárné Megyeri Zita

Hozzátette, az összegyűlő összeget az Aranyossy Ágoston Református Óvoda és Általános Iskolának ajánlják fel, amit a nehézségekkel küzdő, elsősorban autista gyermekek tanulását segítő eszközök beszerzésére fordítanak. Az előzetes jelentkezési határidőig, vagyis november huszadikáig körülbelül hatvanan jelentkeztek, de a megkeresések később is folytatódtak, szombatra a nyolcvan főt is elérték.

Ebből nem mindenki bocsátotta versenyre az alkotását, ugyanakkor az összes sütemény kapott egy sorszámot, hiszen a kóstoló vendégek leadhatták voksukat az általuk legjobbnak ítélt finomságra, és a nap végén egy közönségdíjat is átadtak. A szakmai zsűri döntött arról, hogy ki nyerje el a 2018 legfinomabb házisüteménye Vásárhelyen címet, illetve három további jutalmat is kiosztottak.

„Az érdeklődés nagy, és boldogok vagyunk, hiszen elképesztően jó látni a sok mosolygós és segítőkész embert.” – jegyezte meg Lázárné Megyeri Zita.
 

Angyal Anikó sonkás kiflit és lekváros linzeres süteményt hozott a mai alkalomra. Előbbit ő maga készítette, míg utóbbit az anyukája csinálta. A kifli elkészítése nagyjából három-négy órahosszát vett igénybe, és azért pont erre esett a választása, mert a családjuk körében igen kelendő.

Angyal Anikó

Geráné Szemenyei Olga egy karácsonyi finomságnak is mondható, meggyes-diós süteményt hozott adományként. Mint megtudtuk, a receptet egy ismerősétől kapta, ami nagyon jól bevált a család körében. Geráné Szemenyei Olga tagja az ótemplomi közösségnek, azon belül a tarjáni gyülekezetnek, és ott hallott a rendezvényről.

Geráné Szemenyei Olga

Héjjáné Borbás Anikó Eszter egy diétás, glutén- és laktózmentes lengyel szeletet hozott. Mint megtudtuk, a családja érintett ebben, így a búzalisztet teljesen kizárták a konyhából. A különbséget ugyanakkor nem lehet érezni, rengetegen kóstolták meg a több lapból álló, krémes finomságot, és csak pozitívak voltak a visszajelzések. Annak ellenére, hogy az embernek valamit ki kell zárnia az életéből, még nem kell lemondania mindenről, ugyanúgy élvezheti a finom falatokat.

Héjjáné Borbás Anikó Eszter

Héjjáné Borbás Anikó Eszter kérdésünkre elmondta, amikor elolvasta az első hirdetést, úgy érezte, hogy itt a helye, hiszen nagyon szeret másokon segíteni. „Úgy gondolom, hogy ez a program, és a lehetőség, hogy közben segítenek is másokon, így Advent közeledtével egy nagyon nemes ötlet.”

Duda Endréné

Duda Endréné kétféle pogácsával készült, amit nagy szeretettel csinált meg a mai napra. Rutinos sütőként egy órahossza alatt elkészítette a finomságot, aminek a receptje a Magyar Úriasszonyok könyvéből való.

 

Vásárhely24.com

 


 

Nagyon sokan neveztek a szeretetsüti jótékonysági vásárra!

2018. november 23. Több mint 50-en regisztráltak a Tiszta Szívvel Egyesület által szervezett jótékonysági rendezvényre, amely november 24-én, szombaton lesz Vásárhelyen, az Ótemplom előtt.

“Hagyományteremtő szándékkal szervezzük meg idén az első jótékonysági sütemény akciónkat, ez alkalommal az Aranyossy Ágoston Református Óvoda és Általános Iskola autista csoportjára esett a választásunk – őket szeretnénk támogatni. A süteményeket 3 mestercukrász fogja értékelni, a Szőke Cukrászdából Szőke Zoltán, a Zója Cukrászdából Pányi Tamás, a Marcipán Cukrászdából pedig Benczúr Sándor kóstolja végig a több mint 50 házi finomságot” – mondta portálunknak Hajdúné Tóth Zsuzsa, a Tiszta Szívvel Egyesület egyik alapítótagja. Hozzátette, a szakemberek által odaítélt díjak mellett közönség-díj is lesz.

A regisztráció tegnap lezárult, ugyanakkor aki kedvet érez, egy tálca süteménnyel ugyanúgy kijöhet támogatni a nemes kezdeményezést!

A sütemények vásárlásával az Aranyossy gyermekeit támogatjuk, akik műsorral is készülnek szombaton délután.

Az egyesület nagy szeretettel vár mindenkit az eseményre, amelyen az ünnepi hangolódás jegyében karácsonyi zenék is felcsendülnek majd a háttérben.

 

Vásárhely24.com

 


 

Vásárhely legfinomabb süteményét keresik!

2018. november 13.  Szeretetsüti jótékonysági akciót szervez a Családok Éve kapcsán a Tiszta Szívvel Egyesület november 24-én, szombaton Vásárhelyen.

A kezdeményezéssel az Aranyossy-iskolába járó autista gyermekeket támogatják. A beérkezett süteményeket a helyszínen értékesítik majd, így  anyagilag is hozzájárulhatunk a nemes célhoz.

 

Vásárhely24.com

 


 

Rajzversennyel és jótékonysági akcióval készül a Tiszta Szívvel Egyesület

2018. október 19.  A részletekről az egyesület két tagja, Bán Csabáné és dr. Mekkel Gabriella tájékoztatta a sajtó munkatársait.

Bán Csabáné elmondta, a Szeretet süti jótékonysági akciójukat november 24-én, a kora délutáni órákban szeretnék megtartani, amelynek pontos helyszínéről a későbbiekben adnak majd tájékoztatást. Az akciót a Családok Éve jegyében hirdetik.

Erre az alaklomra egy tálca süteményt szeretnének kérni azoktól, akik szívesen segítenének. Az adakozás kétoldalú: fel lehet ajánlani a süteményeket, majd ezeket meg lehet vásárolni. A beérkező összeget az Aranyossy Ágoston Református Óvoda és Általános Iskolába járó, autizmussal élő gyermekek oktatására fogják felajánlani.

Az akcióra bármilyen süteményt fel lehet ajánlani, legyen az édes, sós, gluténmentes, stb. A legjobb süteményeket zsűrizni és díjazni is fogják.A Tiszta Szívvel Egyesületnek egy hagyományos rajzversenye is van, amelyet mindig év végén rendeznek meg. A részletekről dr. Mekkel Gabriella elmondta, óvodás és általános iskolás gyerekek részére hirdetik a pályázatot. Az idei téma, szintén a Családok Évéhez kapcsolódva, az Ünnep a családban.Ez bármilyen olyan esemény lehet, amit a család közösen ünnepel. A gyerekek öt kategóriában nevezhetnek: óvodás, 1-2., 3-4., 5-6. és 7-8. osztályosok jelentkezését várják. A technika nincs megszabva, az egyesület annyit kér a pályázóktól, hogy 50 X 70 cm-es, keretezett műalkotással készüljenek, amelyen feltüntetik a készítő nevét, életkorát, osztályát és az intézmény nevét, amelybe jár.

Minden intézmény három művet nyújthat be. Ezeket a Németh László Gimnáziumban, Burzon Máriánál kell leadni. A beadási határidő december 3, 16 óra. Minden kategóriában három gyermeket fognak díjazni.

 

Vásárhely24.com

 


 

Átadták a Szeretet Süti akcióján befolyt összeget az Aranyossynak

2018.12.21. A Református Ótemplomban, egy ünnepi istentisztelet keretén belül adták ma át a hódmezővásárhelyi Aranyossy Ágoston Református Óvoda és Általános Iskolának a Szeretet Süti néven futó akción összegyűlt adományt.

– Maga az összeg, ami 370 ezer forint volt, pénz formájában már átadásra került az akciót követő héten, amelyből az intézmény a gyermekek képességének fejlesztésére alkalmas játékokat vásároltak. Erről az igazgatónő tájékoztatta egyesületünket. És ez az, amiről ma ünnepélyes keretek között hivatalosan is megemlékezünk. Számunkra ez a nap az örömünnep napja – mondta a Tiszta Szívvel Egyesület elnöke, Lázárné Megyeri Zita.

Azt is hangsúlyozta, hogy végtelenül hálásak mindenkinek, aki hozzájárult a finomabbnál finomabb édes és sós süteményekkel az eseményhez, és azoknak is, akik ezeket megvásárolták.

Az iskola diákjai egyedi, saját készítésű úgynevezett szeretet lánccal hálálták meg a Tiszta Szívvel Egyesületnek az értük létrehozott akción befolyt összeget. Ezt az egyesület elnöke meghatódva vett át.

Ám a rendezvényen nem csak a Szeretet Süti sikeres akciója volt méltó az ünneplésre, hanem az Aranyossy-díj is átadásra is sort kerítettek, amelyet az intézmény dolgozója, Lengyel Tünde kapott meg.

Az eseményt az Ótemplomban felcsendülő dalok varázsolták még meghittebbé.

 

Promenád.hu

 


 

Köszönetet mond a Szeretsüti támogatóinak a Tiszta Szívvel

2018.12.06. A Tiszta Szívvel Egyesület hálás szívvel mond köszönetet mindenkinek, aki a SzeretSüti jótékonysági akciót segítette, támogatta.

Névsor:

Ambrus Szilárd

Bán Csaba református lelkész

Benczúr Sándor (Marcipán cukrászda)

Delmagyar.hu

Kissné Pálinkó Ildikó

M és K Pack Kft.

Matuskáné Gondi Anett

Miklós Zoltán

Návay Sándor

Norma Nyomda

Pányi Tamás (Zója cukrászda)

Promenad.hu

Radio7.hu

Rostás Gyöngyi

Szőke Zoltán (Szőke cukrászda)

Szuperinfo

Szuperpress

Vasarhely24.hu

Külön köszönet illeti a közel 120 családot, akik szeretettel sütöttek, és minden jelenlévőt, aki adományával támogatta az Aranyossy Ágoston Református Óvoda és Általános Iskolát.

 

Promenád.hu

 


 

Íme a SzeretetSüti verseny nyertesei

2018.11.28.  Több díjat is kiosztottak a Tiszta Szívvel Egyesület hétvégi akcióján.

Mint arról beszámoltunk: az Aranyossy iskola autista gyermekeit támogatta a hétvégén az egyesület azzal a sütisütő kezdeményezéssel, amit a Református Ótemplomban tartottak.

A civil szervezet ezúton mond köszönetet minden nevezőnek, zsűritagnak és érdeklődőnek, aki munkájával, részvételével és adományozásával hozzájárult ahhoz, hogy a hagyományteremtő szándékkal indított SzeretetSüti akció sikeres legyen. A jótékonysági süteménymustrán és adománygyűjtő vásáron a házi finomságokat a zsűri több kategóriában is értékelte.

Íme a győztesek:

Vásárhely legfinomabb házi süteményét a zsűri szerint Jakó Istvánné sütötte.

Különdíjasok:

– sós kategóriában Kocsis Búza Márta

– gluténmentes kategóriában Zsarkóné Sánta Zsóka

– a pite kategória nyertese pedig a 94-es sorszámú nevező (akit a sok helyszíni nevezés miatt még keresnek a szervezők).

A közönség Bakó Anna süteményét találta a legfinomabbnak, így a közönségdíj őt illeti.

 

Promenád.hu

 


 

Sütikánaán a templomban – nyolcvan féle édességgel támogatták az autista gyermekeket

2018.11.24.  Vásár, verseny, jótékonyság – ezek voltak a címszavai annak a süteményes akciónak, amit a Tiszta Szívvel Egyesület szervezett szombaton a Református Ótemplomban. Sokan összefogtak annak érdekében, hogy támogassák az Aranyossy iskolába járó autista gyermekeket.

– Elképesztően jó érzés, hogy ilyen sokan eljöttek, és jó látni, hogy az emberek képesek adni, összefogni – mondta lapunknak Lázárné Megyeri Zita. A Tiszta Szívvel Egyesület elnöke hozzátette, a keddi határidő lejártáig 56-an jelezték, hogy sütnek süteményt a rendezvényre, azonban rajtuk kívül is sokan toppantak be ma egy-egy tálnyi finom falattal a Református Ótemplomba.

A sütik eladásából befolyt összegből az Aranyossy Ágoston Református Óvoda és Általános Iskola autista gyermekeit támogatják. – Ezek a fiatalok nem tudnak a klasszikus tankönyvekből tanulni, ezért speciális eszközökre van szükségük a fejlődéshez. A bevételt ezért az intézménynek adjuk, és az ott dolgozó pedagógusok majd eldöntik, mit vásárolnak a pénzből – ismertette Lázárné Megyeri Zita.

A vásáron és a jótékonyságon túl verseny is zajlott, a sütiket mestercukrászok zsűrizték. A legjobb a „Vásárhely 2018-as süteménye” mellett egy bronzplakettet kapott, míg a többi díjazott vásárlási utalványt vehetett át. Közönségdíjat is kiosztottak, ennek a süteménynek a készítője egy receptgyűjteményt kapott. Gyermekműsort is láthattak a templomba érkezők, az Aranyossy diákjai léptek a közönség elé.

A nagy siker miatt elképzelhető, hogy jövőre is megtartják a szeretetsüti akciót.

A programra Lázár János, a térség országgyűlési képviselője is ellátogatott.

 

Promenád.hu

 


 

Holnap lesz a sütiakció: sokan támogatják az autista gyermekeket

2018.11.23. Szombat délután rendezi meg első szeretetsüti jótékonysági akcióját a Tiszta Szívvel Egyesület a vásárhelyi Református Ótemplom előtt.

A rendhagyó kezdeményezéssel az Aranyossy-iskolába járó autista gyermekeket támogatják. A beérkezett süteményeket a helyszínen értékesítik majd, így aki szeretne, anyagilag is hozzájárulhat a célhoz.

Információink szerint már több mint ötvenen regisztráltak, azaz ennyien már biztosan készítenek finom édességeket az alkalomra.

A jelentkezés ugyan lezárult, azonban aki kedvet érez, az egy tálca süteménnyel ugyanúgy támogathatja a gyermekeket. A sütiket szakmai zsűri díjazza majd.

A délutánon gyermekműsor és ünnepre hangolódás is lesz.

Részletek a plakáton:

 

Promenád.hu

 


 

Süteménysütéssel is lehet támogatni az Aranyossy gyermekeit

2018.10.19.  Egy tálca sütemény lesz a belépő arra a jótékonysági eseményre, amivel a Tiszta Szívvel Egyesület az autista gyermekeket segíti – jelentették be a civil szervezet tagjai pénteken.

Szeretetsüti jótékonysági akciót szervez a Családok Éve kapcsán a Tiszta Szívvel Egyesület november 24-én. Bán Csabáné elmondta, egy-egy tálca süteményt várnak a felajánlóktól a rendezvényre, és az lehet cukor- és gluténmentes, vagy akár paleo is.

– Bárkitől szívesen fogadjuk a sütiket. Ez az adományozás kettős, ugyanis a finom falatokat a helyszínen értékesítjük majd, így aki szeretne, anyagilag is hozzájárulhat a célunkhoz. A befolyt összeget az Aranyossy Ágoston Református Óvoda és Általános Iskola autizmussal élő gyermekeinek nevelésére ajánljuk fel – fejtette ki az egyesület tagja, hozzátéve, a pontos helyszínről még később döntenek.

A legjobb sütik díjazásban részesülnek. A zsűrit neves szakemberek alkotják majd, a személyek kiléte azonban még nem ismert, ugyanis meglepetésnek szánják őket.

A Tiszta Szívvel emellett az immár hagyományos rajzpályázatát is meghirdeti, amire december 3-ig várják az alkotásokat. Az idei téma az „Ünnep a családban”, így a gyermekeknek elsősorban névnapot, születésnapot, vagy éppen a karácsonyra való készülődést kell ábrázolniuk a műveiken.

– A technikát szabadon választhatják a gyermekek, akik használhatnak ceruzát, vízfestéket, filctollat, de akár textilt is. Öt kategóriát indítunk: az óvodások, az első és második, a harmadik és a negyedik, az ötödik és a hatodik, illetve a hetedik és nyolcadik osztályosok munkáit külön bíráljuk – ismertette Mekkel Gabriella.

Egy-egy óvoda, iskola három pályázatot nyújthat be a Németh László Általános Iskola és Gimnáziumban Burzon Mária pedagógusnak. Fontos, hogy az alkotásokat egy 50×70 centiméteres keretben kell beadni, és rajta kell lennie a készítő nevének, életkorának, osztályának és intézményének is.

Az egyesületi tag még elmondta, kategóriánként a három legjobbat díjazza majd a zsűri: Bozsér Zsolt és Zoltai Attila. A nyertes alkotásokat a gimnázium aulájában állítják ki.

 

Promenád.hu

 


Ünnepélyesen is átadták a megújult Aranyossyt

2018.10.06.  A 70 éves vásárhelyi gyógypedagógiai oktatás tiszteletére rendezett ünnepség keretein belül adták át a megújult Aranyossy Ágoston Református Óvodát és Általános Iskolát pénteken.

Az Európai Uniós pályázatnak köszönhetően 180 millió forintból az intézmény energetikai korszerűsítésen esett át. Az épület teljes hőszigetelést kapott, kicserélték a nyílászárókat és új,korszerű fűtésrendszert alakítottak ki.

Az Aranyossy diákjai énekes-táncos műsorral fejezték ki örömüket a megújult környezetért.

Az átadón beszédet mondott dr. Juhász Tünde, Csongrád megye kormánymegbízottja, aki az intézményben zajló példaértékű munkáról beszélt.

„Az itt dolgozó pedagógusok ezekért a gyerekekért élnek, dolgoznak, biztonságot, szeretetet adnak nekik. A mai felgyorsult, rohanó világunkban fontos az egyéni figyelem és odafordulás egymás felé, főként sajtos nevelési igényű gyermekek esetén. Az Aranyossyban személyre szabottan foglalkoznak az ide járókkal, igazi közösséget alkotnak. Arra buzdítom a szülőket is, hogy alakítsanak ki barátságokat,közösséget, mert az élet nehézségeivel közösen tudunk szembenézni” – mondta a kormánymegbízott.

Hozzátette, az intézmény névadója, Aranyossy Ágoston élete is bővelkedett nehézségekben. 1956-ban a forradalom mellé állt, a megtorlások idején eltávolították tisztségéből, nem vezethette tovább a gyógypedagógiai iskolát. Ő azonban soha nem adta fel, halálág a szívén viselte a vásárhelyi gyógypedagógia sorsát. „Munkája, kitartása példaértékű számunkra is. Azt üzeni, hogy ki kell tartanunk amellett, ami fontos, ki kell állni az igaz ügyért és azokért, akik nem tudnak kiállni önmagukért” – hangsúlyozta ünnepi beszédének végén.

 

Vásárhely24.com

 


 

Aranyossys lovasok sikerei a Lovasterápiás Versenyen

2018.10.05. Ügyesen szerepeltek a kis lovasok a fóti lovasterápiás versenyen.

Az Aranyossy Ágoston Református Óvoda és Általános Iskola intézményét, valamint az Aranyossy Ágoston Általános Iskola Alapítványát 11 fő képviselte Fóton a tizennegyedik alkalommal megrendezett lovasterápiás versenyén. A versenyre 25 csapat több mint 180 sajátos nevelési igényű lovasa adta be nevezését. Az Aranyossy számos versenyszámba benevezett a díjlovaglástól a lovastornáig, melyben még többek között csapat váltóverseny is volt.

XIV. Díjlovasverseny CDI***/CDN és Lovasterápiás Verseny, Fót, 2018. szeptember 28-29-30

Kiemelkedő eredményeink:

Csapat versenyszámban

Jámbor Vilmos Emlékverseny csapatváltó I. helyezés.
A csapat tagjai: Szabó Andrea, Lázár Lajos, Snóbli Attila, Fazekas Krisztián

Egyéni versenyszámokban:

Snóbli Attila 1 IV: helyezés és 1 bronzérem (lovastorna, önálló lovaglás)

Papp Erik Bálint 1 brozérem (lovastorna)

Rácz Rikardó 1 IV: helyezés (lovas ügyességi verseny)

Rácz Zoé 1 bronzérem (lovas ügyességi verseny)

Szabó Andrea  1 ezüstérem és 1 aranyérem (lovastorna, önálló lovaglás)

Fazekas Krisztián 1 aranyérem és IV. helyezés (lovastorna, önálló lovaglás)

Zsótér Dávid 1 bronzérem (lovastorna)

Lázár Lajos 1 IV. helyezés (lovastorna)

Feka Hédi 1 ezüstérem (lovastorna)

Bereczki Dániel 1 ezüstérem (lovastorna)

Dragomér Zsombor 1 bronzérem (lovastorna)

 

A csapat az összedíjazásban a V. helyezést érte el a versenyen.

A csapat tagjai: Snóbli Attila, Zsótér Dávid, Bereczki Dani, Dragomér Zsombor, Feka Hédi, Rácz Zoé, Szabó Andrea, Papp Erik Bálint, Fazekas Krisztián, Rácz Rikardó, Lázár Lajos.

Felkészítők: Kissné Hatvani Erika lovasterapeuta, Kiss Réka lovasterapeuta

 

Vásárhely24.com

 


Közös siker a négylábú segítőkkel

2018.10.05  A vásárhelyi Aranyossy Ágoston Református Óvoda és Általános Iskola egyik erőssége évek óta a terápiás lovaglás, amit jól illusztrál az országos versenyen most nyert tucatnyi érmes helyezésük.

Szeptember 28-30. között tartotta XIV. Nemzetközi és Nemzeti Díjlovas Versenyét és Lovasterápiás Versenyét Fóton a Magyar Lovasterápia Szövetség.

Az egyes versenyszámok házigazda szerepét idén is a Gyermekmentő Szolgálat ismert közéleti tagjai – politikusok, művészek, sportolók - vállalták el. A Nemzetközi Gyermekmentő Szolgálat fóti Lovasterápiás és Oktató Központját péntektől vasárnapig díjlovasok és olyan, sérüléssel élő gyerekek népesítették be, akik év közben lovasterápiában részesülnek, és most büszkén mutatták be a versenypályán, hogy mit is sikerült elsajátítaniuk a terápiás fejlesztés során.

Az egészséges sportolók és a sérült gyerekek három pályán, változatos versenyszámokban indultak a díjakért. A pénteki díjlovas versenyt Edvi Péter, a Nemzetközi Gyermekmentő Szolgálat alapító elnöke, míg a nemzetközi Junior díjlovas versenyt Lázár Vilmos világbajnok fogathajtó, a Magyar Lovassport Szövetség elnöke nyitotta meg.

A gyerekek lovasterápiás versenyszámai pénteken 13 órától vasárnap délutánig tartottak. Ezt a versenyt dr. Kövér László, a Nemzetközi Gyermekmentő Szolgálat Magyar Egyesület elnöke, az Országgyűlés elnöke nyitotta meg, és az aznapi versenyszámoknak is ő volt a házigazdája.

Az Aranyossy Ágoston Református Óvoda és Általános Iskola intézményét, valamint az Aranyossy Ágoston Általános Iskola Alapítványát 11 fő képviselte Fóton. A versenyre 25 csapat több mint 180 sajátos nevelési igényű lovasa adta be nevezését. Az Aranyossy számos versenyszámba benevezett a díjlovaglástól a lovastornáig, melyben még többek között csapat váltóverseny is volt.

Kiemelkedő eredményeik:                  

Csapat versenyszámban:

Jámbor Vilmos Emlékverseny csapatváltó I. helyezés

A csapat tagjai: Szabó Andrea, Lázár Lajos, Snóbli Attila, Fazekas Krisztián

Egyéni versenyszámokban:

Snóbli Attila 1 IV: helyezés és 1 bronzérem (lovastorna, önálló lovaglás)

Papp Erik Bálint 1 bronzérem (lovastorna)

Rácz Rikardó  IV: helyezés (lovas ügyességi verseny)

Rácz Zoé 1 bronzérem (lovas ügyességi verseny)

Szabó Andrea  1 ezüstérem és 1 aranyérem (lovastorna, önálló lovaglás)

Fazekas Krisztián 1 aranyérem és IV. helyezés (lovastorna, önálló lovaglás)

Zsótér Dávid 1 bronzérem (lovastorna)

Lázár Lajos 1 IV. helyezés (lovastorna)

Feka Hédi 1 ezüstérem (lovastorna)

Bereczki Dániel 1 ezüstérem (lovastorna)

Dragomér Zsombor 1 bronzérem (lovastorna)

 

A csapat az összedíjazásban a V. helyezést érte el a versenyen.

A csapat tagjai:

Snóbli Attila, Zsótér Dávid, Bereczki Dani, Dragomér Zsombor, Feka Hédi, Rácz Zoé, Szabó Andrea, Papp Erik Bálint, Fazekas Krisztián, Rácz Rikardó, Lázár Lajos.

Felkészítők: Kissné Hatvani Erika lovasterapeuta, Kiss Réka lovasterapeuta

 

Vásárhelyi hírek

 


 

Példa, kemény munka és kitartás – az idén 70 éves vásárhelyi gyógypedagógiát ünnepelték

2018.10.05.  Szeptemberben volt hét évtizede, hogy Aranyossy Ágoston gyógypedagógiai iskolát alapított Hódmezővásárhelyen. A jeles évfordulót pénteken ünnepelték meg a róla elnevezett intézményben, ahol ezzel együtt egy 180 millió forintos beruházást is átadtak.

Az ünnepség délután egy hálaadó istentisztelettel kezdődött a Református Ótemplomban, majd az Aranyossy Ágoston Református Óvoda és Általános Iskolában átadtak egy 180 millió forintos energetikai beruházást.

Kissné Hatvani Erika, az intézmény igazgatója lapunknak elmondta, a nyertes Európai Uniós pályázat által április eleje és június vége között végezték el a munkálatokat. A kivitelezés során a teljes külső szigetelés és az összes nyílászáró cseréje megtörtént, illetve napelemeket szereltek fel és új kazánokat is beszereztek. Önerőből pedig játszókerteket alakítottak ki az iskola udvarán.

A projektet nem szerették volna a nyári szabadságolások idején átadni, ezért döntöttek úgy, hogy együtt ünneplik a vásárhelyi gyógypedagógia szeptember elsejei születésnapjával. Aranyossy Ágoston (1897-1973) ugyanis 1948-ban ezen a napon indította el a sajátos nevelési igényű gyermekek oktatását a Nagy Sándor utcán, a volt Református Leányiskola épületében.

1957-ben azonban az ’56-os forradalom alatti szerepvállalásáért elbocsátották az állásából. Juhász Tünde megyei kormánymegbízott beszédében ennek kapcsán elmondta, Aranyossy ennek ellenére továbbra is foglalkozott a gyermekek sorsával, és soha nem adta fel a támogatásukat, segítésüket.

– Az ő élete, kemény munkássága és kitartása mindenki számára példa lehet, ugyanis megmutatta, milyen fontos az egyéni figyelem és a közösségben élés a sajátos nevelési igényű gyermekeknek. Vásárhelynek mindig sokat számítottak a közösségei, így arra kell törekedni, hogy a jövőben is megőrizzük őket, és már az óvodai csoportokra és egy iskolai osztályokra is közösségként tekintsünk – fejtette ki Juhász Tünde.

Aranyossy nevét a Nagy Sándor utcai iskola 2004-ben vette fel, majd 2007-ben költözött mai épületébe, a Szék utca 5. szám alá. Az intézmény 2015 szeptemberében került a Hódmezővásárhely-Ótemplomi Református Egyházközség fenntartásába. Jelenleg 29 óvodás és 134 általános iskolás tanul az iskolában.

A szentmisén és az átadáson Nemcsok Dénes környezeti és energiahatékonysági operatív programokért felelős helyettes államtitkár, Fekete Károly, a Tiszántúli Református Egyházkerület püspöke és Juhász András, a Csongrádi Református Egyházmegye esperese is részt vett.

 

Promenád.hu

 


 

Aranyossy-ünnepség – 70 éves a vásárhelyi gyógypedagógia

2018.10.05. Aranyossy-ünnepség – 70 éves a vásárhelyi gyógypedagógia

 

Promenád.hu

 


 

Az Állatok Világnapját ünnepelték az Aranyossyban

2018.10.04. A Szeretem Vásárhelyt Egyesület tagjai is megtekintették a programokat az intézményben.

Labdadobálás, pacsi, bújócska Bodzával. Törökülés, malom, zászló Sallyvel. Az Állatok Világnapján az Aranyossy Ágoston Református Óvoda és Általános Iskolában jártunk. Köszönet Eleki Anitának és terápiás kutyusának, Bodzának, Kissné Hatvani Erikának és Sallynek, a terápiás lónak, no és persze a gyerekeknek a lélekemelő élményért! Az állatok, legyen kutya vagy ló, segítő társaink, gyógyító erővel!

– tette közzé Facebook-oldalán az egyesület.

Promenád.hu

 

 

Belépés a Digitális Tanmenetbe

 

 

 

 

 

 

Bejelentkezés