Jelenlegi hely

Címlap » Rólunk írták

2017-2018

Rólunk írták

Országos Gyermek Terápiás Lovas Fesztivál Vásárhelyen

2018.06.11. Kissné Hatvani Erika, a versenyt szervező Aranyossy Ágoston Református Óvoda és Általános Iskola igazgatója, lovasterápiás szaktanár elmondta, idén 7 csapat nevezett be a versenyre.

Idén is a remek felszereltségű, nagyobb számú vendégek fogadására is alkalmas Dél Alföldi Lovasudvar adott otthont a rendezvénynek, amelyen részt vett és beszédet mondott Márky-Zay Péter polgármester, aki több mint tíz év után az első városvezető, aki elfogadta a meghívást a sajátos nevelési igényű gyermekek számára rendezett fesztiválra. Szintén részt vett Bán Csaba az Ótemplomi Református Egyházközség vezetője.

A gyerekek a fedett lovardában a ló hátán, jól betanult mozdulatsort, például vezetett lovon, eszközzel végzett feladatsort mutattak be, futószáron haladó lovon, illetve önálló lovaglással. A gyakorlatokat zsűri pontozta. A laikus számára egyszerűnek tűnő feladatok mögött a valóságban sok-sok gyakorlás, komoly fejlesztő munka van.

Mint megtudtuk, az úszásterápia mellett a lovasterápia azért nagyon fontos, mert a sajátos nevelési igényű, autista vagy a viselkedés fejlődésének tartós és súlyos rendellenességével küzdő gyermekek komplex fejlesztését segíti. Ennek az összetettsége: a ló ápolása, a kontaktus kialakítása, a testi - szellemi fejlődést szolgáló gyakorlatok megtanulása a terápia része. Sokszor a gyerek, csak az állat kedvéért csinálja meg a feladatot és ezzel kialakul egy bensőséges kapcsolat is köztük. 

Ezek az okos és kezes négylábúak az intézménybe járó óvodások és iskolások nagyszerű segítsége. Sokszor ezeknek a gyerekeknek ezek a lovak egyfajta kapcsot jelentenek az ő világuk és a miénk között.

 

 


Az atlétikai országos döntőn is értek el helyezést a vásárhelyiek

2018.06.05. Az Aranyossy Ágoston Református Óvoda és Általános Iskola a hétvégén Győrben, a FODISZ által rendezett atlétikai országos döntőn vett részt.

Eredmények:

Snóbli Attila: 200 méteres futás I. helyezés, magasugrás III. helyezés

Nagy Patrik: kislabda hajítás I. helyezés

Ajtai Sándor: kislabda hajítás IV. helyezés

Dáni Alexandra: súlylökés VII. helyezés, 100 méteres futás VII. helyezés

Papp Erik: 800 méteres futás VII. helyezés

  

 

Promenád.hu

 


Az új tornateremben várták a karácsonyt

2017.12.15. Családi délutánt tartottak az Aranyossy Ágoston Református Óvoda és Általános Iskolában pénteken. A diákok és a szülők a nemrég megújult tornateremben ültek le a terített asztalokhoz. hallgatták meg közösen az áhítatot és az iskolások műsorát.

Ünnepi hangulatban várták az ünnepeket az Aranyossys diákok és családjaik pénteken, az iskola nemrég megújult tornateremben. A családi délutánra a szülők, rengeteg finom falattal készültek, A korábban beázó, igen rossz állapotban lévő tornaterem, 16 millió forintból újult meg, a tetejétől a padlóig.

A gyerekek már korábban használatba vehették, de a szülők most látták először, ezért is kötötték össze a családi délutánt az avató ünnepséggel. A munkálatokhoz szükséges anyagi forrásokat az iskola, valamint a fenntartó biztosították, akik részéről Bán Csaba lelkész érkezett az Aranyossyba, hogy felavassa a tornatermet.

Kissné Hatvani Erika, az Aranyossy Ágoston Református Óvoda és Általános Iskola igazgatója elmondta, hogy már évek óta hagyomány az intézményben az őszi, téli családi nap.

"Ilyenkor együtt ülünk le a szülőkkel és gyermekekkel a fehér asztalok mellé és beszélgetünk, jól érezzük magunkat a délután folyamán. " - mondta az igazgatónő.

A közös áhítatot követő avatóünnepség után asztali áldást tartottak, amit az iskolások fellépése követett a családi délutánon, az Aranyossy Ágoston Református Óvóda és Általános Iskola megújult tornatermében, pénteken.

 

Promenád.hu

 


 25 éve foglalkoznak lovasterápiával a vásárhelyi Aranyossyban: Rikárdóék érmeket hoztak Fótról

2017.10.16 Hódmezővásárhely - Nemcsak fejlesztésre kiváló a lovasterápia, a legügyesebbek versenyeznek is a vásárhelyi Aranyossy-iskola diákjai közül. Nemrég 13 éremmel tértek haza egy országos rendezvényről.

– A lovakban azt szeretem, hogy díjakat nyerünk velük, és szép a sörényük – mondta a 7 éves Rácz Rikárdó, a sajátos nevelési igényű gyerekekkel foglalkozó vásárhelyi Aranyossy Ágoston Református Óvoda és Általános Iskola elsőse. Gyorsan hozzátette: szokott a pacikhoz beszélni, és szinte barátok. A 3 éves korától lovagló Rikárdó volt az első óvodása az Aranyossynak, aki részt vehetett az intézmény lovasfesztiválján. Első lett, legutóbb Fóton pedig ezüstérmet szerzett ügyességi lovaglásban.

A tanintézmény 4 versenyzővel vett részt a fóti viadalon, az iskolai csapatot az Aranyossy-alapítvány által támogatottak – már nem tanulók, akad köztük felnőtt is – egészítették ki tízre, összesen 13 medált nyertek.– Rosszcsont vagyok, olykor a lovas foglalkozásokon is bolondozok, de a nagyobbak vigyáznak rám. Így lett a barátom Attila is – árulta még el Rikardó. Snóbli Attiláról beszélt, aki most nyolcadikos. Az iskola igazgatója, az egyik felkészítő lovasterapeuta, Kissné Hatvani Erika – a másik a lánya, Kiss Réka volt –, egyetértően bólogatott. – Attila nekünk is sokat segít, amíg mi a lovakkal, Rozival és Szellyvel gyakorolunk a gyerekekkel, ő műlovon tanít lovastornát a kisebbeknek, és vigyáz is rájuk – közölte Erika.

– Örülök a fóti eredményeknek, és miután elvégeztem az iskolát, lovagolni, versenyezni vissza szeretnék járni az Aranyossyba – mondta a megszólított 15 éves fiú. Elsőtől lovagol, és szinte azonnal elkezdett versenyezni. Sokat segítenek neki és a többbieknek is a nyugodt, a közös munkára mindig kész négylábúak. – Nem állatok, a társaink – fogalmazott Attila.

– Nekünk otthon is van lovunk, 9 éves voltam, amikor édesapám hazahozta. Fel szoktam rá ülni, és a csutakolásában, gondozásában is segítek – mondta a 13 éves, 4 esztendeje versenyző Papp Erik Bálint, aki ezzel a bejelentésével az iskola igazgatónőjét is meglepte. Az is kiderült, a fekete pacinak még nincs neve. Erik végül rászánta magát a keresztelőre, azt mondta, ezután Csillagnak szólítja.

delmagyar.hu

 


 

 Pályán az utánpótlás: Mezőkovácsházán jártak a birkózók, Nemzeti Vágtán lovagoltak a vásárhelyi Aranyossy növendékei

2017. 10. 04.

Lovassport

A hódmezővásárhelyi Aranyossy Ágoston Református Óvoda és Általános Iskola lovasterápiás csapata nyolcadik alkalommal kapott meghívást Budapestre a Nemzeti Vágtára. Az intézményt négyen képviselték az MVM Zrt. lovas parasport- bemutatóján: Lázár Lajos, Snóbli Attila, Csabai Diána és Kocsis József.

Az Aranyossy intézményét, valamint az Aranyossy Ágoston Általános Iskola Alapítványát tízen képviselték Fóton a tizenharmadik alkalommal megrendezett lovasterápiás versenyen. A viadalra 18 csapat több mint 170 sajátos nevelési igényű lovasa adta be nevezését. A csapat (Szabó Andrea, Lázár Lajos, Snóbli Attila, Kocsis József) megnyerte a Jámbor Vilmos- emlékverseny váltóját.

Egyéni eredmények, Faragó Dorina: aranyérem és 4. hely (önálló lovaglás, lovastorna), Snóbli Attila: bronz- és aranyérem (lovastorna, önálló lovaglás), Papp Erik Bálint: 5. hely (lovastorna); Rácz Rikardó: ezüstérem (lovas ügyességi verseny), Kocsis József: ezüst- és bronzérem (díjlovaglás, lovastorna), Szabó Andrea: aranyérem és 7. helyezés (lovastorna, önálló lovaglás), Fazekas Krisztián: arany- és bronzérem (lovastorna, önálló lovaglás), Zsótér Dávid: bronzérem (lovastorna), Csabai Diána: 4. helyezés és 5. hely (lovastorna, önálló lovaglás), Lázár Lajos: ezüstérem (lovastorna).

A csapat az összdíjazásban a 4. helyezést érte el a versenyen. Felkészítők: Kissné Hatvani Erika lovasterapeuta, Kiss Réka lovasterapeuta.

delmagyar.hu

 

 

 

Belépés a Digitális Tanmenetbe

 

 

 

 

 

 

Bejelentkezés