Jelenlegi hely

Címlap » Rólunk írták

2016-2017

Rólunk írták

 

A legszebb fizetség a gyermekek mosolya

Terápiás lovat adományozott a Hódmezővásárhelyi Rotary Club az Aranyossy Ágoston Református Óvoda és Általános Iskola számára. Az átadót június 30-án, pénteken tartották aDél-Alföldi Lovasudvarban.

A Rotary Club képviseletében a leköszönő országos és hódmezővásárhelyi, valamint az aktuális kormányzók délután fél 5-kor indultak lovaskocsijukon a Lovasudvarba. A helyi klubtagok már kint várták az érkezésüket, időtöltésképp pedig megnézték a terápiás lovakat, valamint az Aranyossy-s tanárok és diákok körbevezették őket a helyszínen.

A legszebb fizetség a gyermekek mosolya

A legszebb fizetség a gyermekek mosolya

Az ünnepélyes átadón Kissné Hatvani Erika gyógypedagógus, terapeuta köszönte meg a jótékony segítséget.

"Az Aranyossy Ágoston Általános Iskola alapítványának eddig két lova volt, egy 30 éves wales póni kanca, és a másik lovunk sem fiatal már. Régóta fogalmazódik a gondolat, hogy szükségünk lenne egy terápiás lóra, amelyik egy kicsit köztes állapot: se nem póni, se nem nagy ló. Szelli marmagassága, és stabilitása megfelel annak, hogy a sajátos nevelési igényű gyerekeket megfelelően tudjuk lovagoltatni." - tudtuk meg a terapeutától.

A legszebb fizetség a gyermekek mosolya

Ahhoz, hogy egy ló alkalmas legyen terápiás jellegű lovaglásra kiképzésre van szüksége, amit várhatóan Szelli nyár végére már le is tesz.

A legszebb fizetség a gyermekek mosolya

"Az  Aranyossy Ágoston Iskola immáron két éve kereste meg a Hódmezővásárhelyi Rotary Clubot, hogy a lovuk lassan nyugdíjas korba lép, és szeretnének támogatást kapni. Mi összeültünk és úgy döntöttünk, hogy nem csak támogatjuk őket, hanem meg is vesszük nekik a következő terápiás lovat. Megtekintettük az iskola munkásságát, és azt tudom mondani, hogy a lehető legjobb helyre került az adományunk. Ki fogunk járni a Lovasudvarba, és megnézzük majd a gyermekek mosolyait, hiszen nekünk ez a legszebb fizetség." - mondta el a ló átadással kapcsolatban Tompai Attila a Hódmezővásárhelyi Rotary Club soros elnöke.

A legszebb fizetség a gyermekek mosolya

(Tompai Attila a képen jobbra)

Az ünnepélyes átadó után az iskola tanulói bemutatót tartottak a Rotary club képviselői számára.

A legszebb fizetség a gyermekek mosolya

A tréninghez hasonló lovaglás után elővezették az adomány lovat Szellit is, aki érdeklődéssel figyelte a sok ismeretlen embert, akik által az Aranyossy-s gyermekek közé kerülhetett a Dél-Alföldi Lovasudvarba.

A legszebb fizetség a gyermekek mosolya

A legszebb fizetség a gyermekek mosolya

Az átadó után, pedig sor került az országos Rotary Club kormányzói láncának átadására is.

n.j.

 

Promenád.hu

 


 

Jó volt aranyossys diáknak lenni!

Elballagtak a hódmezővásárhelyi Aranyossy Ágoston Református Óvoda és Általános iskola nyolcadikos tanulói. Összesen 11 diák vett búcsút az intézménytől péntek délután.

Jó volt aranyossys diáknak lenni!

A búcsúzás pillanatai vegyes érzelmeket hoztak el az Aranyossy Ágoston Általános Iskola falai közé. Diák és pedagógus egyaránt küzdött az örömkönnyekkel, illetve fájt nekik az elválás. Bár a búcsú nem örökre szól, hiszen az iskola kapui mindig nyitva állnak a már elballagott tanulók előtt is, az már nem ugyanaz, mint amikor minden nap lát a tanár egy kedves arcot, a diák pedig a kisgyermek kora óta ismerős pedagógust szólíthatja meg.

Jó volt aranyossys diáknak lenni!

Kissné Hatvani Erika

„Nagyon sok minden történt velünk ebben az évben, és nagyon pozitív a mérleg. Rengeteg esemény volt, amelyek mind öregbítették az Aranyossy Ágoston Református Iskola nevét. Másrészről a gyermekek nagyon sok boldog percet töltöttek el itt, az iskola falai között. Minden évben szívszorító a nyolcadik évfolyamosok búcsúztatása, hiszen a gyerekek nagy része már nyolc évet eltöltött az intézményben. Azt gondolom, a 11 ballagó diák közül mindegyik letett valamit az asztalra, valaki a kedvességével, valaki az ügyességével, valaki a kiváló sportteljesítményével” – fogalmazott Kissné Hatvani Erika igazgatónő.

Jó volt aranyossys diáknak lenni!

Hajdú-Gémes Lilla és Kószóné Nagy Mária

Az osztályfőnökök közül Hajdú-Gémes Lilla így összegezte az elmúlt éveket: „Az ötödik osztálytól vettem át az osztályfőnökséget. Nagyon izgalmas volt az elmúlt néhány év, és szinte hihetetlen, hogy idáig eljutottunk. Azt tanácsoltam nekik, hogy tartsanak ki a céljaik mellett, és higgyék el, hogy az álmaikat tudják teljesíteni.” Míg Kószóné Nagy Mária, a Színes Világ 8. osztály osztályfőnöke a következőképpen emlékezett meg a diákjaival eltöltött évekről: „Másfél éve vagyok az osztályfőnökük. Ez egy összevont osztály, és most három olyan diák távozik el a csoportból, akik nagyon meghatározó egyéniségek voltak. Bennünk is van büszkeség is, szomorúság is, és mondtam nekik azt, hogy természetesen bármikor visszatérhetnek ide.”

Jó volt aranyossys diáknak lenni!

A ballagó diákok a virágátadást követően először az iskola osztálytermeit járták végig, majd a tornacsarnokban volt az ünnepség, amelynek során az iskola alsóbb évfolyamai is búcsút vettek a rangidősektől. Természetesen a szülők, rokonok, barátok is folyamatosan gratuláltak a végzősöknek, illetve megörökítették az ünnepi pillanatokat.

Jó volt aranyossys diáknak lenni!

ÉR.

8. osztály

Osztályfőnök: Hajdú-Gémes Lilla

Tanulószoba vezető: Wolf Júlia

Tanulók:

Csabai Diána

Dani Bálint István

Fejes Arnold

Lázár Lajos Martin

Mohai Robin

Nemes Nagy Nikolett

Német Anikó

Rákos Ferenc

 

Színes Világ 8. osztály

Osztályfőnök: Kószóné Nagy Mária

Osztályfőnök volt  2007-2013-ig: Nagy Csilla

2013-2014-ig: Juhász-Gila Katalin

2014-2015-ig: Vizhányó Nóra

Tanulók:

Bihari Erik

Fülöp Ákos

Olasz Tibor Dominik

 

Promenád.hu

 


 

A kutya és az ember egysége az Aranyossyban

Második alkalommal rendezték meg a Kutyafutta Országos Gyermek Kutyás terápiás ügyességi versenyt Hódmezővásárhelyen, az Aranyossy Ágoston Református Óvoda és Általános Iskola tornatermében. A versenyen csak sajátos nevelési igényű gyermekek, fiatalok mutathatták be tudásukat azokkal a terápiás kutyákkal, amelyekkel naponta együtt dolgoznak.

A kutya és az ember egysége az Aranyossyban

A megmérettetésen 20 sajátos nevelési igényű gyermek versenyzett, akik Hódmezővásárhelyen kívül Budapestről, Szegedről, és Békéscsabáról érkeztek.  Fehérné Eleki Anita, az iskola gyógypedagógusa, kutyás terapeutája, és a NEO Magyar Segítőkutya Egyesület önkéntese elmondta, egy évvel ezelőtt az ő kezdeményezésére jött létre ez az esemény, azért, hogy a gyerekek bemutathassák, hogyan tudnak feladatokat megoldani, akadályokat leküzdeni azokkal a kutyákkal, akikkel nap, mint nap együtt dolgoznak, s akik segítik fejlődésüket. A 3 akadálypálya struktúrája az Agility (ejtsd egiliti) sportból indult ki, amely arról szól, hogy ép emberek versenyeznek kutyáikkal. A mai rendezvény ennek a kutyás sportnak a leegyszerűsített változata volt. A programmal kapcsolatban ekképpen nyilatkozott:

 

 

A kutya és az ember egysége az Aranyossyban

 

 

 

A rendezvény Himnusszal indult, amelyet az Aranyossy iskola kórusa adott elő, majd Kissné Hatvani Erika, az intézmény igazgatója köszöntötte a jelenlévőket. Beszédében kiemelte, nagy örömmel támogatta a tavaly megszületett kezdeményezést a kutyás terápiás versennyel kapcsolatban, hiszen az Aranyossyban is dolgoznak kutyákkal. Az igazgató elmondta továbbá, úgy gondolja, mindenkinek nagyon jó segítője lesz a versenyen is a társa, és együtt, harmóniában leküzdik az akadályokat.

A kutya és az ember egysége az AranyossybanKissné Hatvai Erika

A megnyitón részt vett Bán Csaba református lelkipásztor is, aki kiemelte, a kutyákban nem csak mi bízunk meg, hanem ők is bennünk, így a tanításon túl is érdemes odafigyelni rájuk. "Mi is legyünk hűséges gazdái ugyanúgy, mint ahogyan ők is mellettünk állnak".

A kutya és az ember egysége az Aranyossyban

Az esemény egyik különlegessége az a 9 képből álló fotókiállítás volt, amelyen a képek mellett rövid, szöveges üzenetek vezetik be a látogatókat a segítő kutyák világába. A NEO Magyar Segítőkutya Egyesület célja ezekkel a tájékoztató plakátokkal az, hogy minél több emberhez eljusson.

A kutya és az ember egysége az Aranyossyban

Vándorkiállításnak tervezték, így a képek Hódmezővásárhelyről hamarosan a szegedi Auchan-ben lesznek láthatóak.  „Érdekessége, hogy nem csak azt mutatja be, mit jelent egy mozgássérültnek vagy egy autistának a kutya, hanem mindez akadálymentesített verzióban is rajta van, és audiónarrációt is el lehet érni hozzá” – mondta Mányik Richárd, a NEO Magyar Segítőkutya Egyesület elnöke, kutyakiképző, aki ezen a versenyen bíróként vett részt. Az egyesület elnöke a promenad.hu-nak adott nyilatkozatában kiemelte, a kutyák nem csak fizikailag segítik az embereket, hanem lelkileg is a terápia során.

A kutya és az ember egysége az AranyossybanMányik Richárd

„A segítő kutyákat már kölyökkorukban kiválasztjuk általában, körülbelül 2-2,5 év, mire a kiképzésük végére érnek, hiszen nekik is van érési idejük.  A kiválasztásnál a szüleiket is nézzük, és komoly teszteken figyeljük meg őket, mielőtt eldöntjük, alkalmas e segítőnek. Az első ilyen teszt 3 napból áll, amikor a kölyök született viselkedését, szopóreflexét, fájdalomérzetét nézzük, ezt egy 6 hetes teszt követi, amikor olyan dolgokat vizsgálunk, mint például, hogy mennyire együttműködő, és követi az embert.”

A kutya és az ember egysége az Aranyossyban

 

A versenyen két bíró, Köböl Erika gyógypedagógus, az Aura Segítőkutya Alapítvány, és Mányik Richárd, a NEO Magyar Segítőkutya Egyesület elnöke, kutyakiképzője pontozta a gyerekek és kutyáik teljesítményét.

A kutya és az ember egysége az Aranyossyban

A versenyzők izgatottan, nagy örömmel vették az akadályokat. A megmérettetés alatt látszódott az a meghitt harmónia, amelyben együtt dolgoznak hűséges társaikkal.

 

 

A1 kategória

1. Fehér Zoltán Hódmezővásárhely

2. Virágos Bálint Bp.

A2. kategória

1. Lapu Laula Szeged

2. Ézsiás Andrea Szeged

3. Hrickó Balázs Szeged

4. Dalanics Tamás Szeged

A3. kategória

1. Engi Viki Szeged

2. Ézsiás Tímea Szeged

3. Hrickó Nándor Szeged

B1. kategória

1.Bánfi Barnabás Békéscsaba

2. Darai Kristóf Bcsaba

B2 kategória

1. Lapu Laura Szeged

2. Kiri Armand Hmvhely

3. Bese Máté Hmvhely

B3 kategória

1. Dabis Edina Hmvhely

2. Engi Viktória Szeged

3. Deli Alen Szeged

4. Ézsiás Tímea Szeged

C2 kategória

1. Rách Richár Hmvhely

2. Sztojka Vivien Hmvhely

 

Promenád.hu

 


 

Lovaglás és széles mosolyok (GALÉRIA)

Immár 17. alkalommal tartották Hódmezővásárhelyen az Országos Lovasterápiás Fesztivált a Dél-Alföldi Lovasudvarban. A 20-án, szombaton megrendezett eseményre nyolc városból érkeztek speciális nevelési igényű gyermekek, hogy bemutassák tudásukat.

Lovaglás és széles mosolyok (GALÉRIA)

A hódmezővásárhelyi Aranyossy Ágoston Általános Iskola az elsők között volt az országban, a speciális nevelési igényű gyermekek lovasterápiás oktatásában. Az országban úttörő kezeléseket 1990-ben kezdték az iskola pedagógusai. A Lovasterápiás fesztivált először 2000-ben rendezték meg.

Lovaglás és széles mosolyok (GALÉRIA)

Cseri Tamás önkormányzati képviselő elmondta, hogy a terápia különösen sokat segít a gyermekeknek. Hatására jelentősen fejlődnek a tanulási képességek, a mozgáskoordinációs érzékek és a szociális készségek.

Lovaglás és széles mosolyok (GALÉRIA)

„Az igazi terapeuták nem mi vagyunk, hanem a lovak. A gyógypedagógusok egy lovasterápia során inkább közvetítőként működnek.”- jegyezte meg Kissné Hatvani Erika gyógypedagógus, terapeuta.

Lovaglás és széles mosolyok (GALÉRIA)

Az Aranyossy Ágoston Általános Iskola alapítványának jelenleg három lova van: Holdfény, egy 31 éves kanca, Rozi, aki  részt vett a versenyen is, valamint „Szellike”, akit az alapítvány a Rotary Districtől kapott karácsonyra ajándékba.

Lovaglás és széles mosolyok (GALÉRIA)

„A gyerekek minden lovat szeretnek, bár Szellikét még most csak simogatjuk, ő egyelőre tanulja a terapeutaság minden csínját-bínját, de augusztusban szeretnénk levizsgáztatni.”- fűzte hozzá a pedagógus.

Lovaglás és széles mosolyok (GALÉRIA)

4 kategóriában indulhattak a versenyen a gyerekek. A feladatok nem túlságosan bonyolultak, de mindegyik gyakorlat elvégzéséhez komoly lovas tudásra van szükség. A versenyen pontozó bírók döntik el a helyezéseket. A fesztivál egyik veteránjának számító Lázár Lajos Martin, kérdésünkre válaszolva elmesélte, hogy ő kedvenc lován, Rozin fog lovagolni.

„8 éve lovagolok rajta már. Minden kedden kijövünk gyakorolni. Ez a hetedik versenyem, nyertem már aranyérmet, és ezüstöt is. Nagyon szeretek lovagolni, szeretnék egy lovardát nyitni majd.”- mesélte büszkén.

Lovaglás és széles mosolyok (GALÉRIA)

Rozinak Befőtt, és Fanni segített a gyerekekkel való közös munkába. A Dél-Alföldi Lovasudvar által biztosított lovak, már évek óta dolgoznak sérült gyermekekkel. A szervezésben a pedagógusoknak különösen nagy segítséget jelentettek még az önkéntesek, hiszen komoly előírások kötik a szervezők kezét. A versenyen 52 speciális nevelési igényű gyermek vett részt.

 


Iskolájuknak ültettek virágot

    2017.március 23. Hagyományosan otthonról hozott virággal díszítik iskolájukat az Aranyossy-napok kezdetén a sérült, hátrányos helyzetű diákok Vásárhelyen.

Tanáraik segítségével tegnap ültették ládákba a növényeket, akadt olyan szülő, aki tuját küldött az Aranyossy-iskolának. A rendezvénysorozat hivatalos megnyitója ma 17 órakor lesz a Bessenyei Ferenc Művelődési Központban.

delmagyar.hu


Ügyesen vették az akadályokat

2017 március 24. Az Aranyossy Napok folytatásaként pénteken a környezetvédelem, az egészséges életmód fontosságára hívták fel a figyelmet. Előadásokkal és játékos foglalkozásokkal tették színessé a programot a hódmezővásárhelyi Aranyossy Ágoston Református Óvoda és Általános Iskolában.

Az intézmény alapítója Aranyossy Ágoston volt, akinek a nevét az iskola 2004-ben vette fel. A névadó születésének és halálának is márciusban van az évfordulója, ezért minden évben ilyenkor rendezik meg az Aranyossy Napokat.

Szerdán virágültetéssel, csütörtökön pedig gálaműsorral tisztelegtek a 120 éve született Aranyossy Ágoston előtt.

Pénteken pedig minden az egészséges életmódról szólt. Az intézmény számára ez azért is kiemelkedően fontos, mert öko-iskola, így egész évben figyelmet fordítanak a gyermekek környezeti nevelésére, egészséges életmódhoz szoktatására.

A napot átmozgatással kezdték, ahol még a jóga is megjelent. Majd az internet veszélyeiről, illetve a védőnők segítségével elsősegély-nyújtási gyakorlatokban is részesültek a diákok. Nagy Károly, a Környezeti információs Központ koordinátora a Víz Világnapjához kapcsolódóan tartott előadást. Míg Molnár Ádám, a Madártani Egyesület tagjaként hívta fel a figyelmet a madárvédelem fontosságára. A rendőrök közreműködésével játékos vetélkedő valósult meg.

Valamint az „Egy perc, és nyersz!” elnevezésű játékot is kipróbálhatták a gyerekek. Különböző állomásokon kellett ügyességi feladatokat végrehajtaniuk. Így buborékot fújhattak át karikán, csavarokat pakolhattak egymásra hurkapálca segítségével, a gravitációt is legyőzhették (lufikat kellett adott ideig a magasban tartaniuk), illetve kis kekszeket kellett a homlokuktól eljuttatniuk a szájukig.

Az egészséges életmód szellemében, azok, akik eredményesen teljesítettek egy akadályt, vitaminkártyát kaptak, amit gyümölcsökre válthattak be.

A húsvétra való készülődés jegyében pedig minden osztály elkészítette saját golgota-tálját. Az Alföldvíztől pedig ajándékcsomagot kapott minden gyerek.

ÉR.

Az Aranyossy Napok további menete:

Március 25. (szombat)

Aranyos kezek

Képzőművészeti kiállítás az intézmény alkalmazotti, szülői, diák közösségének, valamint az Ótemplomi Egyházközség közösségének munkájából

15.30 Kiállítás megnyitó

Köszöntőt mond: Bán Csaba nagytiszteletű lelkipásztor, Kissné Hatvan Erika intézményvezető

Kiállítást megnyitja: Sugár Ibolya tűzzománcművész

Közreműködik: Csigér István előadóművész (zenés műsor)

Helyszín: Hódmezővásárhely, Református Ótemplom

Március 27. (hétfő)

Szakmai Nap

8.30 - 9.00 Vendégek fogadása, regisztráció

9.00 - 9.05 Köszöntő: Kissné Hatvani Erika intézményvezető

9.05 - 9.15 Az " Aranyossy" 2016-2017-es tanévre Boldog Iskola címet kapott

Előadó: Nagy Csilla intézményvezető

9.15 - 9.30 Boldogságórák az " Aranyossyban"

Előadó: Dobrova Zita, a Boldogságóra program szakmai koordinátórja

11.00 - 11.30 Szünet

11.30 - 13.30 A boldogságóra program felépítése, a boldogságfokozó technikák

Előadó: Dobrova Zita, a Boldogságóra program szakmai koordinátora

13.00 - Összegzés, a program lezárása

Helyszín: Hódmezővásárhely, Nyugdíjas Lakópark, Pető Ferenc u. 4.

Március 28. (kedd)

Családi - sportnap

9.00 -10.00 A nap megnyitása, szülők vendégek köszöntése

Hód-fitness SE bemutatója, közös mozgás Miklós Melindával és csapatával.

10.00 - 12.00 Csapatversenyek

Alsós és felsős tanulók és szüleik részvételével

12.00 - 13.00 Ebéd

13.00 - 14.00 Ki a legerősebb?

Erőverseny 8 állomással

kutyás bemutató

Interaktív kutyás játszóház

Helyszín: Hódmezővásárhely, Szék utca 5.

Promenád.hu

 


Szívmelengető produkciókkal készültek

2016 március 23. A hódmezővásárhelyi Aranyossy Ágoston Református Óvoda és Általános Iskola "Aranyossy Napok 2017" rendezvénysorozatának megnyitó ünnepségére számos produkcióval készültek az intézménybe járó gyerekek és pedagógusaik, amelyet a Bessenyei Ferenc Művelődési Központban adtak elő csütörtökön késő délután.

A BFMK színpadán megrendezett esemény az "Aranyossy Napok" 1. napja volt, amelyet számos program követ majd egészen március 28-ig. A megnyitó ünnepség kiváló alkalom volt arra, hogy a gyerekek megmutassák magukat, illetve kapcsolatot teremt az Aranyossy, a szülők és az iskolát támogatók között is.

A híres gyógypedagógus -akinek nevét a vásárhelyi óvoda és iskola 2004 óta viseli- születésének 120. évfordulója alkalmából a rendezvény egy megemlékezéssel kezdődött, amelynek során Kissné Hatvani Erika, az intézmény vezetője köszöntötte a részt vevőket. Luther Márton szavait idézve - "A szeretet a szíved megújulása" - tért ki arra, hogy az Aranyossy növendékei mennyi szeretetet adnak környezetüknek, és ezért köszönet illeti őket.

Kissné Hatvani Erika

Aranyossy Ágoston tanító, gyógypedagógus gyermekei közül, Aranyossy Ildikó és Aranyossy Zsolt is jelen voltak az eseményen. A névadó fia, Zsolt, édesapjuk életéről mesélt a jelenlévőknek, miközben kivetítőn elevenedtek meg Aranyossy Ágoston életének állomásai. Megtudhattuk, Aranyossy nagy családba született egy erdélyi kis faluban, ő volt az 5. gyermek. Gyermekszerető, mindig, mindenkin segíteni akaró emberként emlékeznek rá leszármazottai, aki kiváló pedagógus is volt.

Aranyossy Zsolt

Lánya, Ildikó egy könyvet nyújtott át az intézménynek, amelyet ő állított össze édesapja életéről, a rendelkezésére álló dokumentumokból.

Aranyossy Ildikó

Bán Csaba református lelki pásztor a keresztény iskola küldetéséről beszélt. Véleménye szerint a keresztény iskola feladata ugyanaz, mint amiről Jézus is beszél Márk evangáliumának 10. fejezetében, hogy: "Engedjétek hozzám a gyermekeket". Megemlékezett Aranyossy Ágoston munkásságáról is, kiemelve, az intézmény névadójának köszönhető az, hogy 1948-ban Hódmezővásárhelyen el kezdett megszerveződni a gyógypedagógiai oktatás. "Hálát adok Istennek ezért" - mondta.

Bán Csaba

A megemlékező beszédeket az Aranyossy növendékeinek színes, szívmelengető előadásai követték, amelyre már január óta készültek izgatottan tanáraikkal együtt. Hallhattunk énekeket, láthattunk többek között a Mary Poppins-ból részleteket, "szinkronúszást", pantomim - előadást Bodza kutyával, ritmusra-ugrókötelezést, és Charlie Chaplin-t megelevenítő produkciókat is. Mindegyiket örömmel, nagy lelkesedéssel adták át a gyermekek, akik mindegyike sajátos nevelési igényű.

Az intézmény 5. osztályos diákjai a "Vásárhely kővel van kerítve" előadása közben

"3-16 éves korig vannak nálunk sajátos nevelési igényű gyermekek, de ennél idősebb fiatalok is előfordulnak intézményünkben. Az enyhén értelmi sérülttől kezdve a súlyosabbig vannak diákjaink, beszéd, vagy mozgássérülteket, látás - hallás sérülteket, pszcihés sérülésekkel rendelkezőket, autizmussal élő gyerekeket igyekszünk segíteni, számos módszerrel enyhíteni, javítani állapotukon. Lovas, kutyás terápiát, írisz terápiát, nyelvi és beszéd-fejlesztést, babzsákterápiát alkalmazunk többek között. Fontosnak tartjuk ezt a fajta megsegítést, amelyet már 3 éves korban elkezdünk, amíg kicsik, a kezeléseket nagyobb dózisban kapják (3-4 terápiás fejlesztést egy héten)" - ismertette az intézmény tevékenységi körét Kissné Hatvani Erika, az Aranyossy Ágoston Református Óvoda és Általános Iskola vezetője.

A "Lencsi lány" című produkció

Rácz Gergő dalaira tanultak be lélekmelengető koreográfiát a 4. osztályosok

A Bethlen Gábor Református Gimnázium 5. osztályos tanulói, meghívott vendégekként emelték az est fényét

Az est házigazdája, Nagy Viktor

Az "Aranyossy Napok" kezdetben egy napos rendezvény volt, majd az idő múlásával egyre hosszabb idejű lett. A 0. nap szerdán, egy közös virágültetéssel kezdődött. A 6 napig tartó eseménysorozat alatt számos program várja a gyerekeket és szüleiket egyaránt, illetve az intézmény rendkívüli nyitottságának köszönhetően minden érdeklődőt szeretettel várnak.

A további programok:

Március 24. (péntek)

"Tiszta vizet az egészséges világért"

9.00 - 9.55

Alsó tagozat - Golgota tál készítése

Felső tagozat - Drogcsapda c. film megtekintése

Elsősegélynyújtás a védőnők vezetésével

10.00 - 10.45

Alsó tagozat- Nagy Károly előadása a vízről

(Környezeti Információs Központ koordinátora)

Felső tagozat - Golgota tál készítése

11.00 - 11.50

Alsó tagozat - Akadálypálya

Felső tagozat - Nagy Károly előadása a vízről

(Környezeti Információs Központ koordinátora)

12.00 - 13.00 Ebéd

13.30 - 14.00 Alsó tagozat - Játékos vetélkedő a rendőrök közreműködésével

Felső tagozat - Molnár Ádám előadása a Madártani Egyesülettől

Helyszín: Hódmezővásárhely, Szék utca 5.

Március 25. (szombat)

Aranyos kezek

Képzőművészeti kiállítás az intézmény alkalmazotti, szülői, diák közösségének, valamint az Ótemplomi Egyházközség közösségének munkájából

15.30 Kiállítás megnyitó

Köszöntőt mond: Bán Csaba nagytiszteletű lelkipásztor, Kissné Hatvan Erika intézményvezető

Kiállítást megnyitja: Sugár Ibolya tűzzománcművész

Közreműködik: Csigér István előadóművész (zenés műsor)

Helyszín: Hódmezővásárhely, Református Ótemplom

Március 27. (hétfő)

Szakmai Nap

8.30 - 9.00 Vendégek fogadása, regisztráció

9.00 - 9.05 Köszöntő: Kissné Hatvani Erika intézményvezető

9.05 - 9.15 Az " Aranyossy" 2016-2017-es tanévre Boldog Iskola címet kapott

Előadó: Nagy Csilla intézményvezető

9.15 - 9.30 Boldogságórák az " Aranyossyban"

Előadó: Dobrova Zita, a Boldogságóra program szakmai koordinátórja

11.00 - 11.30 Szünet

11.30 - 13.30 A boldogságóra program felépítése, a boldogságfokozó technikák

Előadó: Dobrova Zita, a Boldogságóra program szakmai koordinátora

13.00 - Összegzés, a program lezárása

Helyszín: Hódmezővásárhely, Nyugdíjas Lakópark, Pető Ferenc u. 4.

Március 28. (kedd)

Családi - sportnap

9.00 -10.00 A nap megnyitása, szülők vendégek köszöntése

Hód-fitness SE bemutatója, közös mozgás Miklós Melindával és csapatával.

10.00 - 12.00 Csapatversenyek

Alsós és felsős tanulók és szüleik részvételével

12.00 - 13.00 Ebéd

13.00 - 14.00 Ki a legerősebb?

Erőverseny 8 állomással

kutyás bemutató

Interaktív kutyás játszóház

Helyszín: Hódmezővásárhely, Szék utca 5.

Ács Helga

Promenád.hu


Virágos jókedv az Aranyossy-ban

2017 március 22. Az Aranyossy Napok felvezetőjeként, szerdán az Aranyossy Ágoston Református Óvoda és Általános Iskola növendékei, tanárai, illetve a szülők virágokkal díszítették az intézményt.

„Intézményünk alapítója Aranyossy Ágoston volt, akinek a nevét az iskola 2004-ben vette fel. A névadónk születésének és halálának is márciusban van az évfordulója, ezért minden évben ilyenkor rendezzük meg az Aranyossy Napokat.

Az idén ez különösen ünnepélyes lesz, hiszen 120 éve született Aranyossy Ágoston. Egyfajta tavaszköszöntés is ez, illetve bemutatkozunk ilyenkor a külsős partnereinknek és az egész városnak” – tudtuk meg Kissné Hatvani Erikától, az intézmény vezetőjétől.

Kissné Hatvani Erika

Több napon keresztül zajlanak az események.

A szerdai az ún. nulladik nap, amelyen a gyerekek, szülők virágokat hoztak az épületbe, amelyeket az egyes osztályok maguk ültettek el.

Különlegessége az eseménynek, hogy az év folyamán a csoportoknak maguknak kell gondoznia továbbra is a növényeket.

Kószóné Nagy Mária

„Az előző évek tapasztalatai azt mutatják, hogy nagyon lelkesen gondozzák a gyerekek a virágokat. Szünetben mindig kérdezik, hogy meglocsolhatják-e a növényeket. Sokszor inkább vissza kell fogni őket, nehogy túllocsolják a virágokat. Azt gondolom, hogy a felelős gondolkodást mindenképpen alakítjuk ezzel a programmal” – fogalmazott Kószóné Nagy Mária, a környezetnevelésért felelős munkacsoport vezetője.

A gyerekek ez alkalommal is alig várták, hogy a gyönyörű tavaszi időben elültessék a színes csodákat, hogy ezáltal megszépüljön a környezetük.

ÉR.

Az Aranyossy Napok további menete:

Március 24. (péntek)

"Tiszta vizet az egészséges világért"

9.00 - 9.55

Alsó tagozat - Golgota tál készítése

Felső tagozat - Drogcsapda c. film megtekintése

Elsősegélynyújtás a védőnők vezetésével

10.00 - 10.45

Alsó tagozat- Nagy Károly előadása a vízről

(Környezeti Információs Központ koordinátora)

Felső tagozat - Golgota tál készítése

11.00 - 11.50

Alsó tagozat - Akadálypálya

Felső tagozat - Nagy Károly előadása a vízről

(Környezeti Információs Központ koordinátora)

12.00 - 13.00 Ebéd

13.30 - 14.00 Alsó tagozat - Játékos vetélkedő a rendőrök közreműködésével

Felső tagozat - Molnár Ádám előadása a Madártani Egyesülettől

Helyszín: Hódmezővásárhely, Szék utca 5.

Március 25. (szombat)

Aranyos kezek

Képzőművészeti kiállítás az intézmény alkalmazotti, szülői, diák közösségének, valamint az Ótemplomi Egyházközség közösségének munkájából

15.30 Kiállítás megnyitó

Köszöntőt mond: Bán Csaba nagytiszteletű lelkipásztor, Kissné Hatvan Erika intézményvezető

Kiállítást megnyitja: Sugár Ibolya tűzzománcművész

Közreműködik: Csigér István előadóművész (zenés műsor)

Helyszín: Hódmezővásárhely, Református Ótemplom

Március 27. (hétfő)

Szakmai Nap

8.30 - 9.00 Vendégek fogadása, regisztráció

9.00 - 9.05 Köszöntő: Kissné Hatvani Erika intézményvezető

9.05 - 9.15 Az " Aranyossy" 2016-2017-es tanévre Boldog Iskola címet kapott

Előadó: Nagy Csilla intézményvezető

9.15 - 9.30 Boldogságórák az " Aranyossyban"

Előadó: Dobrova Zita, a Boldogságóra program szakmai koordinátórja

11.00 - 11.30 Szünet

11.30 - 13.30 A boldogságóra program felépítése, a boldogságfokozó technikák

Előadó: Dobrova Zita, a Boldogságóra program szakmai koordinátora

13.00 - Összegzés, a program lezárása

Helyszín: Hódmezővásárhely, Nyugdíjas Lakópark, Pető Ferenc u. 4.

Március 28. (kedd)

Családi - sportnap

9.00 -10.00 A nap megnyitása, szülők vendégek köszöntése

Hód-fitness SE bemutatója, közös mozgás Miklós Melindával és csapatával.

10.00 - 12.00 Csapatversenyek

Alsós és felsős tanulók és szüleik részvételével

12.00 - 13.00 Ebéd

13.00 - 14.00 Ki a legerősebb?

Erőverseny 8 állomással

kutyás bemutató

Interaktív kutyás játszóház

Helyszín: Hódmezővásárhely, Szék utca 5.

 

Promenád.hu

 


Játékgyűjtést szervezett a városi vízilabda klub az Aranyossy-óvoda gyerkőceinek

2016.12.22. Két hatalmas ajándékcsomaggal lepték meg a kicsiket.
Karácsonyi játékgyűjtést szervezett a Hódmezővásárhelyi Vízilabda Sport Club az Aranyossy Ágoston Óvoda lurkóinak.
A városi sportegyesület pólósai által felajánlott plüssfigurákat, képeskönyveket és kisautókat hétfő délelőtt vitték el a Szék utcai intézmény gyerkőceinek.
A közösségi oldalukon néhány fotót is közzétettek az ajándékosztásról.

vasarhely24.hu

 


Aranyossys diákok az Országházban

2016.12.20. 2016. december 17-én az Aranyossy Ágoston Református Óvoda és Általános Iskola diákjai is részt vehettek az Országgyűlés és a Nemzetközi Gyermekmentő Szolgálat közös szervezésű Országházi Gyermekkarácsonyán, amelyen több mint nyolcszáz hátrányos helyzetű, rossz anyagi körülmények között élő általános iskolás gyermek vett részt.

Külön öröm volt, hogy a meghívott gyermekek közül kiválasztott Lázár Lajos, Aranyossys 8. osztályos tanulónk kapta meg erre a napra a házelnöki címet. Hálás köszönet szervezőknek és a sok - sok művésznek és sportolónak, hogy ilyen csodálatos élményben részesítették a gyermekeket.

Forrás: Kissné Hatvani Erika

 

Promenád.hu

 


Repültek az adományokkal

2016.12.16. A hódmezővásárhelyi Aranyossy Ágoston Református Óvoda és Általános Iskola növendékeinek dupla örömben is része lehetett pénteken délután. A Fly Addiction Team látogatott el hozzájuk, akik nem érkeztek üres kézzel, ráadásul egy látványos bemutatót is tartottak.

Az Akrobatikus Kosárlabda Sportegyesület a Fly Addiction Team-et is beleértve, meghirdetett egy adománygyűjtést, főként a csapaton belül, de külsős segítők is érkeztek. Így gyermekruhák, játékok, plüssállatok gyűltek össze, és ezt a több zsákból álló adományt nyújtották át a Szék utcán található intézményben tanulóknak. A vásárhelyi iskola tanulói mellett, a Szegedi Gyermekklinika sebészeti osztályán fekvő gyermekeket is meglepik majd hasonló ajándékokkal.

Az iskola gyógypedagógusa, Fehérné Elek Anita nagyobbik fia is jár Ollé Milán, az Akrobatikus Kosárlabda Sportegyesület elnökének utánpótlás edzésére, és az edzővel folytatott beszélgetésnek, és régi ismeretségüknek köszönhetően úgy döntöttek, jó lenne, ha az Aranyossy-ban is bemutatnák fantasztikus mutatványaikat. Ezt követte – így karácsony közeledtével – az adományozás gondolata a csapat részéről.

A show, melyet előadtak akrobatikus elemekkel tarkított kosárlabdázást foglalt magában. A gyerekek arcát látva örömmel és tetszéssel fogadták ezt a bemutatót. Mi sem bizonyítja ezt jobban, minthogy ők is részesei szerettek volna lenni a produkciónak, így bátran vállalták, hogy a „repülő” kosárlabdás alá beállnak.

A sikeres akrobatikus mutatványok után pedig szűnni nem akaró tapssal mutatták ki tetszésüket a gyerekek, végül közös fotót és aláírást is kértek a bemutatót tartó fiatalemberektől.

RV

 

Promenád.hu

 


Soha ennyi díjazott a Rotary-nál

2016.12.12. Különleges helyszínen, a Bessenyei Ferenc Művelődési Központban adták át a Rotary idei ösztöndíjait. Az ünnepség rangját emelte az a tény is, hogy soha ennyi kitüntetettje nem volt a vásárhelyi területi egységnek.

A Rotary minden évben pályázatot ír ki, melynek célja, hogy felkutassa és támogassa a tehetséges fiatalokat. A beérkező pályaművek elbírálásánál fontos szempont, hogy a diák tanulmányi eredménye kimagasló legyen, illetve jeleskedjen zenei, sport vagy bármilyen művészeti téren. Mindezek mellett pedig az is fontos, hogy az ösztöndíj olyanhoz jusson, aki rászorul a támogatásra – tudtuk meg Tompai Attilától, a vásárhelyi Rotary tagjától. A következő ciklus elnöki posztjának várományosa elmondta, hogy ebben az évben minden középiskolát végigjárt, hogy egy osztályfőnöki óra keretén belül meséljen a diákoknak a Rotary szervezetéről, valamint a pályázati feltételekről.

Dr. Pálinkó Mihály, a vásárhelyi district soros elnöke az est legelején leszögezte, az, hogy ennyi pályázó közül kiválasztották a jelenlévőket egy plusz dicsőség a számukra.

Garai Gábor a Kalmár Zsigmond Szakgimnázium és Szakközépiskola végzős kőműves tanulójaként nyerte el az elismerést. A 20 éves fiatalember országos matematikaversenyeken már bizonyított, jelenleg a Szakma Kiváló Tanulója megmérettetésre készül. A támogatásból a szakmájához szükséges szerszámokat szeretne venni.

Sziver Bence a természettudományokban – azon belül leginkább a biológiában – és a német nyelvben jeleskedik. Távlati tervei között a kutatás és fejlesztés szerepel mikro-, illetve sejtbiológiai területeken. Az 50 ezer forintot is tanulmányaira szeretné fordítani.

A Rotary ösztöndíjak átadása mellett egyéb adományok is gazdára leltek, így a Beznóczky Antal ösztöndíj, Tompai Attila saját finanszírozású Irodalmi Ösztöndíja, a Megyaszai Balázs sakkozó tehetségének átadása (100 ezer forint), valamint egy terápiás ló ünnepélyes, ám szimbolikus átadása (400 ezer forint összeg támogatást jelent ez) az Aranyossy Ágoston Református Óvoda és Általános Iskolának.

Az est folyamán számtalan tehetség mutatta meg képességeit. A fellépők sorát gazdagította: Varsányi Gyöngyi (oboa), Búza András (zongora), Szögi László (vers), Mohai Szilárd (zongora), Arany-Tóth Katalin (vers), Kaity Tamás (kürt), Bálint Anita (ének), Hajagos-Tóth Attila (színdarab), Nagy Krisztina (ének), Meleg Tamás (gitár).

ÉR.

A díjazottak névsora:

Sipka Bertalan (Radnóti Miklós Kísérleti Gimnázium)

Bereczki Réka (Németh László Gimnázium)

Szűcs Virág (Németh László Gimnázium)

Vincze Szilvia Bea (Németh László Gimnázium)

Garai Gábor (Kalmár Zsigmond Szakgimnázium és Szakközépiskola)

Kovács Helga Szabina (Kalmár Zsigmond Szakgimnázium és Szakközépiskola)

Szűcs István (Kalmár Zsigmond Szakgimnázium és Szakközépiskola)

Ménesi Dániel (Gregus Máté Mezőgazdasági Szakképző Iskola)

Rácz Viktor (Gregus Máté Mezőgazdasági Szakképző Iskola)

Károlyi Fanni Anita (Eötvös József Szakképző Iskola)

Katona Szibilla Damarisz (Bethlen Gábor Református Gimnázium)

Kis Kovács Viktória (Bethlen Gábor Református Gimnázium)

Petrás Liliána Márta (Bethlen Gábor Református Gimnázium)

Pécsi Ildikó (Bethlen Gábor Református Gimnázium)

Pósa Szonja Polett (Bethlen Gábor Református Gimnázium)

Sziver Bence (Bethlen Gábor Református Gimnázium)

Szögi Richárd Jácint (Bethlen Gábor Református Gimnázium)

Bánfi Anett (Corvin Mátyás Szakképző Iskola)

Irodalmi ösztöndíjat nyerte: Szántó Mária (Bethlen Gábor Református Gimnázium)

Kárász József Irodalmi Kör egy éves tagságát nyerték:

Petrás Liliána Márta (Bethlen Gábor Református Gimnázium)

Szántó Mária (Bethlen Gábor Református Gimnázium)

Aczél Leila Dzsesszika (Bethlen Gábor Református Gimnázium)

Gila Gréta (Bethlen Gábor Református Gimnázium)

Jankó Aranka Leila (Bethlen Gábor Református Gimnázium)

Zhang Xin (Bethlen Gábor Református Gimnázium)

 

Promenád.hu

 


2016. 11.12. Kilencvenhét millió forintot adományozott az MVM Magyar Villamosművek Zrt. és az MVM Partner Zrt. tizennégy, gyermekek gyógyítását, rehabilitációját segítő intézménynek és civil szervezetnek. Az egyik a hódmezővásárhelyi Aranyossy Ágoston Általános Iskola Alapítványa.
 
Az adományokat november 10-én, csütörtökön adták át a Millenáris parkban (kis képünkön). Előtte azonban az Aranyossy Ágoston Református Óvoda és Általános Iskola 32 növendékét élménynapon - egy nagy cirkusz show-n - látták vendégül Budapesten.

A két energetikai társaság 9 éve szervezi meg a Legszebb napom szlogent viselő élménynapot, amelynek keretében idén 800 beteg és hátrányos helyzetű gyereket láttak vendégül – mondta el Major György, az MVM Partner Zrt. vezérigazgatója az adományok átadásakor. 
Kiemelte: a támogatásban részesült szervezetek többek között betegellátó eszközök pótlására, speciális orvosi műszerek beszerzésére, épületek felújítására, illetve alapvető tevékenységeik fenntartására fordítják az összeget. Idén 14 szervezet vehetett át támogatást. Ezek egyike a terápiás módszereiről országosan ismert Aranyossy Ágoston Református Óvoda és Általános Iskola alapítványa.
 
Kissné Hatvani Erika a Vásárhelyi Híreknek elmondta, az egymilliós támogatást a lovas- és kutyás terápiaára fordítják.

Vásárhelyi hírek

 


Egymillió az Aranyossy Alapítványának

2016. 11. 11. Az Aranyossy Ágoston Református Óvoda és Általános Iskola növendékei 32 fővel vettek részt az MVM Partner és az MVM Group által szervezett élménynapon Budapesten. A szervezők idén a cirkusz világába invitálták a gyermekeket.

Egymillió az Aranyossy Alapítványának 

A csodálatos napot még megkoronázta az 1. 000 000 Ft-os adománylevél, melynek kedvezményezettje az Aranyossy Ágoston Általános Iskola Alapítványa. A kapott támogatást az intézményben folyó terápiákra (lovasterápia, kutyás terápia, Ayres terápia) fordítja az intézmény.

Forrás: Kissné Hatvani Erika

 

Promenád.hu

 


Informatikai fejlesztés

2016.10. 31. 17 számítógépet, 15 monitort, 3 interaktív táblát, fénymásolót és új szervert is vásároltunk - tájékoztatott Kissné Hatvani Erika, a vásárhelyi Aranyossy Ágoston Református Óvoda és Általános Iskola igazgatója.

Az intézmény számítástechnikai eszközei elavultak, ezért volt szükség a 6 millió forintos, önerős fejlesztésre. – Korábban azt sem tudtuk, hogyan fogjuk ezeket az eszközöket a mindennapokban használni, most meg már arról beszélgetünk a kollégákkal, hogy tudtunk nélkülük élni. Nagy segítséget jelentenek a sérült gyerekek fejlesztésében – tette hozzá.

 

delmagyar.hu

 


 

Minden és mindenki a gyerekekért

2016. 10. 27. A Reformáció 500. évfordulójának hódmezővásárhelyi nyitóprogramjának is tekinthető az Aranyossy Ágoston Református Óvoda és Általános Iskola október 27-én délután tartott hálaadó ünnepsége.
 
 
Fotók: VH
 
 

A meghívott vendégek Dr. Veress Bertalan a Tiszántúli Református Egyházkerület Tanügyi  Hivatala tanügyi főtanácsosa, Ozsváth János a Tiszafüredi Református Iskola igazgatója mellett, Hódiné Földesi Sára a Bethlen Gábor Református Gimnázium igazgatója, Gilicze Judit a Szőnyi Benjamin Általános Iskola igazgatója, a város képviseletében Bálint Gabriella és Cseri Tamás képviselő vett részt a rendezvényen. A hálaadó áhítatot követően a fenntartót képviselő Bán Csaba lelkipásztor köszöntötte a vendégeket.
 
Most adtak át a hatmilliós informatikai beruházás során 17 darab új asztali számítógépet, nyomtatót, szerverközpontot, 3 interaktív táblát laptopokkal.
Mint azt Kissné Hatvani Erika, az iskola igazgatója a Vásárhelyi Híreknek elmondta, ez utóbbi beruházással a 7 meglévő interaktív táblával együtt, most már valamennyi osztályban van ilyen korszerű taneszköz.
 
A kifejezetten családias hangulatú, vidám délutánba 100 diákot vontak be, úgy, hogy a sport és a kézműveskedés mellett, az alsó tagozatos tanulók Bibliai nyomkereső játékot játszottak, a felsősök a „Lépésről lépésre a reformáció útján” játékos, zenés együttgondolkodásban vettek részt, - a képeinken is láthatóan - nagyon jó hangulatban. Ebből a meghívott vendégek sem maradhattak ki, akik a tornacsarnokban még egy közös társasjátékban is részt vettek.
 
Mint arról irtunk, az Aranyossy Ágoston Református Óvoda és Általános Iskola 2015 szeptemberétől, a Klébelsberg Intézményfenntartó Központtól a hódmezővásárhelyi Ótemplomi Református Egyházközséghez került.
Információink szerint az eltelt több mint egy év alatt a fenntartó, a Tiszántúli Református Egyházkerület részéről továbbra is kiemelt figyelem övezi a terápiás módszerei révén országosan is jó hírnévnek örvendő sajátos nevelési igényű 18 óvodás és 110 iskolás fejlődését, képességfejlesztését segítő vásárhelyi intézményt.

 

Vásárhelyi hírek

 


 

Egy nap a reformáció jegyében

2016. 10. 27. 2017 a reformáció éve, ugyanis 1517. október 31-én Luther Márton kiszögezte 95 tételét a wittenbergi vártemplom kapujára és ezzel kezdetét vette a reformáció, amelynek 2017-ben lesz 500. évfordulója. Az ünnepi év előkészületei már idén is elkezdődtek, Hódmezővásárhelyen, az Aranyossy Ágoston Református Óvoda és Általános Iskolában is.

Csütörtökön ünnepséget tartottak az intézményben, aminek elsődleges célja a reformáció ünneplése, valamint hivatalosan is átadásra kerültek azok az új informatikai eszközök, amik nagy előrelépést jelentenek az iskola életében.

Összesen 6 millió forintot fordítottak a technikai eszközök beszerzésére, amit az intézmény saját erőből gazdálkodott ki. A termek egyrészében már volt interaktív tábla, viszont a tapasztalat azt mutatta, hogy szükség lenne még ilyen jellegű fejlesztésre, ezért beruháztak még egy ilyen táblára.

A számítástechnikai termekben lévő számítógépek igen elavultak voltak, a monitoroknak esetleg már szemkárósító hatása is lehetett, ezért döntöttek úgy, hogy lecserélik azokaz is.

A csütörtöki nap fő motívuma a reformáció méltó megünneplése volt. Az iskolába vendégek is érkeztek, Dr. Veress Bertalan, a Tiszántúli Református Egyházkerület Tanügyi Hivatala tanügyi főtanácsosa, és Ozsváth János, a tiszafüredi Bán Zsigmond Református Óvoda, Általános Iskola és Alapfokú Művészetoktatási Intézmény igazgatója személyében.

A megemlékezés jegyében a gyerekeknek egy játékos vetélkedőt is szerveztek, ahol különböző ügyességi, és a reformációval kapcsolatok feladatokat kellett végrehajtaniuk.

Sz.Viktor

 

Promenád.hu

 


 

Lovasterápiában versenyeztek a vásárhelyi diákok

2016. 10. 10. Egyensúlyoztak lóháton, labdát vittek és lovaspólóztak is a XII. Lovasterápiás Versenyen az Aranyossy Ágoston Református Óvoda és Általános Iskola diákjai.

A fóti viadalon a vásárhelyi gárda összesítésben a 18 intézmény közül az ötödik helyen végzett.

– Teljesen elégedett vagyok, ügyesek voltak a gyerekek – mondta lapunknak Kissné Hatvani Erika, az intézmény igazgatója, a diákok felkészítője, aki mellett még Kiss Réka lovasterapeuta foglalkozott a gyerekekkel.

A Jámbor Vilmos Emlékversenyt a vásárhelyi váltó – Szabó Andrea, Lázár Lajos, Snóbli Attila és Kocsis József – nyerte.


 
Fazekas Krisztián lovastornában aranyat, Zsótér Dávid és Szabó Andrea ezüstöt, míg Snóbli Attila, Faragó Dorina és Kocsis József bronzérmet szerzett. Dorina önálló lovaglásból gyűjtött be egy második helyet, míg szintén a dobogó második fokára állt fel díjlovaglásban Kocsis József. A kilencfős csapatnak még Csabai Diána és Papp Erik Bálint is tagja volt.

A vásárhelyi iskola négy diákja a fővárosi Nemzeti Vágtán tartott terápiás bemutatót. A rendezvényre az intézmény már hetedik alkalommal kapott meghívást.

 

delmagyar.hu

 


 

Fiatal atlétáktól volt hangos a stadion

2016. 10. 05. Idén ősszel újra a vásárhelyi városi stadion adott otthont a tanulásban akadályozott gyerekek Atlétikai Diákolimpiai Bajnokságának a megyében. A viadalra a vásárhelyi fiatalok mellett Szentesről, Makóról és Szegedről is érkeztek.

Verőfényes napsütés és egy csipetnyi hideg fogadta szerdán délelőtt a megyei diákolimpiai bajnokságra érkező fiatalokat Vásárhelyen a városi stadionban. A résztvevők immáron a felújított atlétikai pályán mutathatták meg tudásukat. A bajnokság őszi, megyei fordulóját hagyományos Hódmezővásárhelyen rendezik, ám tavaly a pálya felújítások miatt nem így történt, a tavaszi megmérettetésnek adhatott otthont a stadion.

Az idei alkalomra mintegy 70 tanulásban akadályozott fiatalt neveztek összesen 6 intézményből. A vásárhelyi színeket az Aranyossy Ágoston Általános Iskola képviselte, Szentesről a Rigó Alajos Általános Iskola diákjai érkeztek, Makóról a Pápay Endrés gyerekek, míg Szegedről a Wesley János, Bárczi Gusztáv és a Klúg Péter iskola fiatalja jöttek. Utóbbi csapat először vett részt a bajnokságon.

A résztvevők a hagyományos atlétikai számokban mérhették összetudásukat. Síkfutásban több távon, távol- és magasugrásban, kislabdadobásban és súlylökésben történt a vetélkedés.

A mostani egyfajta elő felmérése a tavaszi fordulónak, ahol már az országos, zánkai döntőbe jutás a cél.

„Itt tájékozódunk arról, hogy kik lesznek arra esélyesek, hogy a tavaszi fordulón jól szerepeljenek és kivívják a továbbjutást. Nagyon fontosnak tartom a gyerekek ilyen fajta versenyeztetését. Nagyon lelkesesek a versenyidőszakban, a felkészüléseken és a testnevelés órákon is. Szívesen jönnek a versenyre, ha pedig mi utazunk az még nagyobb élmény számukra, hiszen ritkán van lehetőségük Vásárhelyen kívülre jutni.” – mondta el Lengyel Gyöngyi főszervezte, az Aranyossy Ágoston Általános Iskola gyógypedagógusa.

EREDMÉNYEK

III. Korcsoport

Dáni Alexandra : távolugrás I. hely, Kislabdadobás I. hely, 800m  III. hely

Faragó Dorina :  kislabdadobád II. hely, távolugrás   II. hely, 100m III. hely

Papp Erik : 100m I. hely

Klein Tamás: 800m III. hely

IV.Korcsoport

Nagy Patrik: Kislabda I. hely, 400m II. hely, súlylökés II. hely

Rákos Ferenc: 400m III. hely

Lázár Lajos: 400m I. hely

Snóbli Attila : 200m I. hely, magasugrás II. hely

Fejes Arnold: 1500m II. hely, magasugrás III. hely, távolugrás III. hely

Asztalos Anikó : 400m I. hely, távolugrás I. hely, Kislabdadobás II. hely

Selmeczi Adrienn : 400m II. hely, 100m II. hely, Távolugrás II. hely

Tóth Viktor : súlylökés III. hely

Mohai Robin: súlylökés I. hely

szcs

 

Promenád.hu

 


 

A teljesítmény mellett a sikerélmény is sokat ér

2016. 10. 05. Idén is megrendezték Hódmezővásárhelyen a tanulásban akadályozott gyerekek atlétika versenyét, amelyet az Aranyossy Ágoston Református Óvoda és Általános Iskola szervez már évek óta.
 
 
Fotó: VH
 
 
Október 5-én délelőtt a napsütéses, de kissé hűvösre fordult időben rendezett Megyei Atlétikai Versenyre Szeged, Makó, Szentes, Hódmezővásárhely, összesen 6 intézményéből 70 gyerek érkezett a Városi Stadionba.
100- 200- 400- 800 méteres síkfutás, távolugrás, magasugrás, kislabdadobás számokban indultak, két korcsoportban.
 
Minden intézményben kötelező testnevelés, ami azért is lényeges, mert a tanulásban akadályozott gyermekek a fizikai képességek területén is nagy különbségeket mutatnak. Gyakori a helytelen testtartás, a mozgásos ügyetlenség, a diszharmonikus mozgás. Ezért a tanterv szerinti testnevelésnek nagy szerepe van. 
 
 
Idén a házigazda Aranyossy Ágoston Iskola diákjain kívül a szegedi Wesley János Általános Iskolából, a Bárczi Gusztáv Egységes Gyógypedagógiai Módszertani Intézményből a Klúg Péter Általános Iskolából, Szentesről a Rigó Alajos Általános Iskolából és Makóról a Pápay Endre Általános Iskolából versenyeztek a gyerekek.
 
A most lezajlott megyei bajnokság legjobbjai 2017 májusában a Zánkai Diáksport Fesztiválon vehetnek részt.
 
Az atlétikai verseny a gyerekeknek jóval többet jelent mint részvételt. Találkozást jelent a megye különböző intézményei számára és nem utolsó szempont az sem, hogy a versenyzés izgalma, a teljesítmény sokat jelent. A győztesek számára a dobogóra felállni pedig mindent felülmúló sikerélményt jelent.
A vásárhelyi Aranyossy diákjaira ez idén különösen érvényes, hiszen összesen 26 érmes helyezéssel fejezték be a versenynapot.
 
A hódmezővásárhelyi Aranyossy Ágoston Óvoda, Ált. Isk. tanulóinak eredményei:
 
III. Korcsoport
Dáni Alexandra : távolugrás I. helyezés, kislabdadobás I. helyezés, 800m  III. helyezés
Faragó Dorina :  kislabdadobás II. helyezés, távolugrás   II. helyezés, 100m III. helyezés
Papp Erik : 100m I. helyezés Klein Tamás: 800m III. helyezés
 
IV.Korcsoport
 
Nagy Patrik: Kislabda I. helyezés, 400m II. helyezés, súlylökés II. helyezés
Rákos Ferenc: 400m III. helyezés
Lázár Lajos: 400m I. helyezés
Snóbli Attila : 200m I. helyezés, magasugrás II. helyezés
Fejes Arnold: 1500m II. helyezés, magasugrás III. helyezés, távolugrás III. helyezés
Asztalos Anikó : 400m I. helyezés, távolugrás I. helyezés, kislabdadobás II. helyezés
Selmeczi Adrienn : 400m II. helyezés, 100m II. helyezés, távolugrás II. helyezés
Tóth Viktor : súlylökés III. helyezés
Mohai Robin: súlylökés I. helyezés

 

Vásárhelyi hírek

 


 

Vásárhelyi iskola sikere a Nemzeti Vágtán és a Lovasterápiás Versenyen

2016. 09. 27. Szeptember 23-25. között tartotta XII. Nemzetközi és Nemzeti Díjlovas Versenyét és Lovasterápiás Versenyét Fóton a Magyar Lovasterápia Szövetség.
 
A háromnapos rendezvény védnöke és támogatója a Nemzetközi Gyermekmentő Szolgálat volt. Az egyes versenyszámok házigazda szerepét idén is a Gyermekmentő Szolgálat tagjai, illetve más közéleti személyiségek vállalták el.
A gyerekek lovasterápiás versenyszámai pénteken 13 órától vasárnap délutánig tartottak. Ezt a versenyt Kövér László, a Nemzetközi Gyermekmentő Szolgálat Magyar Egyesület elnöke, az Országgyűlés elnöke nyitotta meg, és az aznapi versenyszámoknak is ő volt a házigazdája.
Szombaton a lovasterápiás versenyt Simor András, az EBRD pénzügyekért felelős alelnöke és pénzügyi igazgatója nyitotta meg. Délelőtt hiperaktív és látássérült gyerekek adtak számot a lovasterápia során megszerzett tudásukról, a játékos ügyességi feladatokat önállóan lovagolva, illetve vezetett lovon hajtották végre. 
Délután a Jámbor Vilmos Emlékversennyel folytatódtak a terápiás versenyek, majd önálló lovaglási és gyógypedagógiai voltizsálási versenyszámokra került sor. Ez utóbbiakban volt érdekelt a hódmezővásárhelyi Aranyossy Ágoston Református Óvoda és Általános Iskola csapata is.
Az intézményt, valamint az Aranyossy Ágoston Általános Iskola Alapítványát 9 fő képviselte Fóton. A versenyre 18 csapat több mint 200 sajátos nevelési igényű lovasa adta be nevezését. Az Aranyossy számos versenyszámba benevezett a díjlovaglástól a lovastornáig, melyben még többek között csapat váltóverseny is volt.
 
Eredmények:
Csapat versenyszámban: Jámbor Vilmos Emlékverseny csapatváltó I. helyezés
A csapat tagjai: Szabó Andrea, Lázár Lajos, Snóbli Attila, Kocsis József
 
Egyéni versenyszámokban:
Faragó Dorina ezüst és bronzérem (önálló lovaglás, lovastorna)
Snóbli Attila bronzérem és IV. helyezés (lovastorna, önálló lovaglás)
Papp Erik Bálint V. helyezés (lovastorna)
Kocsis József  ezüst- és  bronzérem (díjlovaglás, lovastorna)
Szabó Andrea  ezüstérem és  IV. helyezés (lovastorna, önálló lovaglás)
Fazekas Krisztián aranyérem és  V. helyezés (lovastorna, önálló lovaglás)
Zsótér Dávid ezüstérem (lovastorna)
Csabai Diána VI. helyezés (önálló lovaglás)
 
A csapat az összedíjazásban a V. helyezést érte el a versenyen.
 
A csapat tagjai:
Snóbli Attila, Zsótér Dávid, Lázár Lajos, Csabai Diána, Kocsis József, Faragó Dorina, Szabó Andrea, Papp Erik Bálint, Fazekas Krisztián.
Felkészítők: Kissné Hatvani Erika lovasterapeuta, Kiss Réka lovasterapeuta
 
Néhány nappal a verseny előtt járt Budapesten az iskola 4 diákja, akik Budapesten a Nemzeti Vágtán tartottak terápiás bemutatót. Az Aranyossy Ágoston Református Óvoda és Általános Iskola lovasterápiás csapata hetedik alkalommal kapott meghívást, ami arra utal, hogy az intézmény pedagógiai és egészségügyi célú habilitációs és rehabilitációs tevékenysége az eltelt évek során országos hírnévre tett szert. 

 

Vásárhelyi hírek

 


 

Aranyossys lovasok a vágtán

2016.09. 27. Az Aranyossy Ágoston Református Óvoda és Általános Iskola lovasterápiás csapata hetedik alkalommal kapott meghívást Budapestre a Nemzeti Vágtára.

Aranyossys lovasok a vágtán

Az intézményt négy fő képviselte:

2016. szeptember 18-án délelőtt az MVM ZRT. Lovas parasport bemutatóján.

Lázár Lajos

Snóbli Attila

Papp Erik Bálint

Kocsis József

Forrás: Kissné Hatvani Erika igazgató

 

Promenád.hu

 


 

Aranyossys lovasok sikerei

2016. 09. 27. Az Aranyossy Ágoston Református Óvoda és Általános Iskola intézményét, valamint az Aranyossy Ágoston Általános Iskola Alapítványát 9 fő képviselte Fóton a tizenkettedik alkalommal megrendezett lovasterápiás versenyén. A versenyre 18 csapat több mint 200 sajátos nevelési igényű lovasa adta be nevezését. Az Aranyossy számos versenyszámba benevezett a díjlovaglástól a lovastornáig, melyben még többek között csapat váltóverseny is volt.

Aranyossys lovasok sikerei 

Kiemelkedő eredményeink:  Csapat versenyszámban

Jámbor Vilmos Emlékverseny csapatváltó I. helyezés

A csapat tagjai: Szabó Andrea, Lázár Lajos, Snóbli Attila, Kocsis József

Egyéni versenyszámokban:

Faragó Dorina 1 ezüst és 1 bronzérem (önálló lovaglás, lovastorna)

Snóbli Attila 1 bronzérem és 1 IV. helyezés (lovastorna, önálló lovaglás)

Papp Erik Bálint 1 V. helyezés (lovastorna)

Kocsis József  1 ezüst és 1 bronzérem (díjlovaglás, lovastorna)

Szabó Andrea  1 ezüstérem és 1 IV. helyezés (lovastorna, önálló lovaglás)

Fazekas Krisztián 1 aranyérem és 1 V. helyezés (lovastorna, önálló lovaglás)

Zsótér Dávid 1 ezüstérem (lovastorna)

Csabai Diána 1 VI. helyezés (önálló lovaglás)

A csapat az összedíjazásban a V. helyezést érte el a versenyen.

A csapat tagjai:

Snóbli Attila, Zsótér Dávid, Lázár Lajos, Csabai Diána, Kocsis József, Faragó Dorina, Szabó Andrea, Papp Erik Bálint, Fazekas Krisztián.

Felkészítők: Kissné Hatvani Erika lovasterapeuta, Kiss Réka lovasterapeuta

Forrás: Kisnné Hatvani Erika igazgató

 

Promenád.hu

 

 

 

Belépés a Digitális Tanmenetbe

 

 

 

 

 

 

Bejelentkezés